Feiten over vitaminen

Feiten over vitaminen Over vitaminen is inmiddels veel bekend. Vooral over de goede werking op onze gezondheid. Vele mensen slikken daarom aanvullende supplementen en preparaten. Maar wist je bijvoorbeeld ook dat een sigaret 25 tot 110 mg vitamine C vernietigt? Hieronder volgen nog meer interessante feiten en weetjes over vitaminen.

Feiten over vitaminen

Wist je dat...

 • lecithine, dat choline als werkzaam bestanddeel heeft, aan margarine wordt toegevoegd, omdat deze stof de emulsie bevordert, waardoor bij het braden spatten wordt tegengegaan?

 • melk met synthetische vitamine D (dus bijna alle soorten melk die je in de winkel kunt kopen) het lichaam van magnesium kan beroven?

 • mensen die in steden met veel luchtvervuiling wonen veel minder vitamine D krijgen dan hun medemensen op het platteland, omdat de vervuilde lucht de ultraviolette stralen van de zon niet doorlaat?

 • wanneer je meer dan 1 borrel per dag drinkt, je een tekort aan vitamine B1, B6 en foliumzuur kunt krijgen?

 • tachtig procent van de vrouwen in Amerika een tekort hebben aan calcium (kalk)!

 • miljoenen vrouwen de anticonceptiepil gebruiken en dat de meesten niet weten dat hierdoor de beschikbaarheid van B6, B12, foliumzuur en vitamine C in het gedrang kan komen?

 • kinderen hebben anderhalf tot twee maal zoveel proteïnen (eiwitten) nodig per kilo lichaamsgewicht dan volwassenen. Baby's wel drie maal zoveel!

 • kankeronderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology hebben ontdekt dat de vitaminen C en E alsmede bepaalde chemische stoffen die indol worden genoemd en die voorkomen in kool, spruitjes en soortgelijke groenten krachtige en kennelijk veilige onderdrukkers zijn van bepaalde carcinogene (kankerverwekkende) stoffen?

 • vitamine B1 kan helpen bij lucht- en zeeziekte?

 • jouw behoefte aan B6 toeneemt wanneer je een dieet met een hoog eiwitgehalte gebruikt?

 • uien, knoflook, radijs en prei bevatten alle een natuurlijk antibioticum dat allicin heet. Dit kan ziektekiemen vernietigen zonder de voor het proces noodzakelijke bacteriën aan te tasten.

 • aspirine kan de uitscheiding van vitamine C met een factor drie vergroten!

 • negen walnoten voldoende vitamine F bevatten om te voorzien in de dagelijkse behoefte hiervan?

Hopelijk geven bovenstaande feiten je meer kennis en inzicht in de werking en noodzaak van vitaminen.
© 2008 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Melk is goed voor elk‘Melk is goed voor elk’ is de alom bekende slogan. Het goede van melk zit in de bouwstoffen. In welke, leest u hier.
Voeding en zwangerschap: vitaminesVitamines zijn onmisbare stofjes voor het functioneren van het menselijk lichaam. Ze reguleren allerlei lichaamsprocesse…
Zwangerschap en vitamineZwangerschap en vitamineJe bent zwanger en mensen zeggen tegen je dat je nu 'mag eten voor twee'. Dat is dus niet nodig. Waar je wel op moet let…
Gezond je zwangerschap in!Gezond je zwangerschap in!Wanneer je in verwachting bent wordt er veel van je lichaam gevraagd, je wordt sneller moe en vooral in de beginfase zal…

Uit welk voedsel haal ik mijn calorieën?Uit welk voedsel haal ik mijn calorieën?Je lichaam heeft een uitgebalanceerd dieet nodig om goed te functioneren. Als iets lekker is, is de verleiding groot er…
Jodium: een belangrijk mineraal voor het lichaamJodium: een belangrijk mineraal voor het lichaamWe krijgen tegenwoordig te weinig jodium binnen in ons lichaam. Dit terwijl jodium vele belangrijke functies in het lich…
Bronnen en referenties
 • Het groot vitaminen boek
 • Wikipedia Vitaminen
Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 20-01-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.