Selenium: Tekort en supplementen

Selenium is een mineraal dat zich bevindt in de bodem, maar van nature ook aanwezig is in water en sommige voedingsmiddelen. Hoewel het menselijk lichaam slechts een kleine hoeveelheid selenium nodig heeft speelt het wel een belangrijk rol in het metabolisme systeem. Daarnaast is selenium essentieel voor ons lichaam door zijn antioxiderende eigenschappen en komt het overvloedig voor in nieren, lever, milt, pancreas en in de mannelijke testikels.

Selenium in de bodem

Selenium is een element dat oorspronkelijk werd ontdekt in 1818 door de beroemde wetenschapper Berzelius. Het is een spoorelement dat gevonden wordt in de bodem. De bodem geeft dit mineraal door aan het daarin geplante voedsel. Daarom wordt de hoeveelheid selenium in een levensmiddel grotendeels bepaald door de hoeveelheid selenium die aanwezig is in de grond waarin het voedingsmiddel wordt verbouwd.

Zoals reeds vermeld is de bodem waarin een voedingsmiddel rijpt een bepalende factor voor de hoeveelheid van dit mineraal dat aanwezig zal zijn in dit voedingsmiddel. Er zijn veel factoren die een invloed kunnen hebben op de bodem en dus ook op het voedsel dat daaruit voorkomt. Een belangrijke factor is de nabijheid van vulkanische activiteit. Vulkanische assen bevatten grote hoeveelheden selenium wat kan leiden tot een eerder gevaarlijke hoeveelheid van dit mineraal in de bodem. Als je voedsel uit deze bodem zou binnenkrijgen kan dit gevaarlijk zijn omdat selenium heel vergelijkbaar is met arseen. Algemeen gezien zijn er eigenlijk maar weinig voedingsmiddelen die kunnen zorgen voor een overdosis aan selenium. De enige uitzondering zijn paranoten.

Afgezien van vulkanische assen zijn er nog andere factoren die de bodem kunnen beïnvloeden. Een grond die geïrrigeerd is door zeewater kan er eveneens voor zorgen dat een overdosis selenium in het voedsel terecht zal komen.

Selenium kan ook van nature aanwezig zijn in het voedsel ongeacht de bodem waarin ze zijn verbouwd. Champignons, eigeel, vis, gevogelte en organisch vlees zijn hier enkele voorbeelden van. Ook groenten zoals uien, knoflook, tomaten, broccoli, asperges en volkoren granen en zaden bezitten een gezonde hoeveelheid aan dit mineraal. Uiteraard kan deze hoeveelheid wel beïnvloed worden door de bodem waardoor de hoeveel selenium niet meer zo gezond zal zijn.

Seleniumtekort

Een tekort aan selenium komt niet zo vaak voor bij mensen met een normale gemiddelde gezondheid. Hoewel de meeste mensen geen tekort hebben heeft onderzoek aangetoond dat de selenium waarden van de gemiddelde persoon wel aan de lage kant zijn wat wil zeggen dat een grotere inname van dit mineraal een positieve invloed zal hebben op de gezondheid. Mensen die leiden aan schildklier afwijkingen of darmaandoeningen lopen het grootste risico op een selenium tekort.

Een tekort aan selenium gedurende de kinderjaren kan leiden tot ernstige cardiale aandoeningen zoals de ontwikkeling van de ziekte van Keshan. Daarom is het essentieel voor een kind dat het de juiste hoeveelheid mineralen binnenkrijgt. Bij volwassenen zijn de symptomen voor een tekort minder ernstig maar wel zeker aanwezig. Enkele opvallende symptomen zijn:
 • Spierzwakte en lichamelijke vermoeidheid
 • Hypothyreoïdie
 • Mentale vermoeidheid
 • Veranderingen in de menstruele cyclus bij vrouwen
 • Risico op een miskraam bij zwangere vrouwen

Het is ook belangrijk te weten dat een overdosis aan selenium ook heel goed mogelijk is. Dit zal een toxisch effect veroorzaken in het lichaam wat kan leiden tot depressie, angstgevoelens, misselijkheid, braakneigingen, haarverlies, broze nagels evenals een sterke ademgeur.

Voordelen van supplementen

Om je lichaam optimaal te kunnen laten functioneren heeft het minstens 200 microgram selenium per dag nodig. Aangezien paranoten 120 mcg selenium bevatten zijn deze ideaal om bij een tekort, je waarden terug op peil te krijgen. De gemiddelde man neemt best een supplement van 70 mcg terwijl een vrouw best slechts 55 mcg inneemt. Als je ervoor kiest om een supplement te nemen hoger dan 200 mcg is het wel raadzaam om het selenium niveau periodiek op te volgen zodat je toch binnen de gezonde grenzen blijft. Hieronder volgen enkele voordelen van deze supplementen:
 • Vermindert het risico op kanker, vooral in combinatie met vitamine C en E
 • Verbetert je stemming
 • Beschermt tegen vrije radicalen die je DNA beschadigen
 • Beschermt tegen hart-en vaatziekten door het verlagen van het risico op stolling
 • Vermindert tekenen van veroudering
 • Onderhoudt een gezonde schildklier
 • Verbetert het immuunsysteem
 • Vertraagt de progressie van AIDS/HIV
 • Verhoogt de mannelijke seksuele potentie
 • Helpt voor een gezondere huid
 • Verhoogt de gezondheid van de ogen en voorkomt mogelijk cataract en maculadegeneratie
 • Verhoogt de goede cholesterol (HDL) en verlaagt de slechte cholesterol (LDL)
 • Bevordert een normale leverfunctie
© 2014 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het mineraal selenium is belangrijker dan je denktHet mineraal selenium is belangrijker dan je denktSelenium is een heel belangrijk spoorelement dat ons, samen met andere vitamines en spoorelementen, kan beschermen tegen…
Selenium: functie, seleen in voeding, supplementen en ADHSelenium: functie, seleen in voeding, supplementen en ADHSelenium of seleen is een mineraal dat in de bodem wordt aangetroffen. Selenium komt van nature voor in water en sommige…
Seleniumtekort: symptomen en gevolgen tekort aan seleniumSeleniumtekort: symptomen en gevolgen tekort aan seleniumEen seleniumtekort kan symptomen veroorzaken als haarverlies, verlaagde weerstand, constante vermoeidheid, concentratiep…
Selenium in de voedingVroeger werd het mineraal selenium als giftig beschouwd tot dat het zowat 50 jaar geleden erkend werd als essentieel spo…

Rijstmelk, gevaarlijk of voedzaam?Is het verstandig veel rijstmelk te drinken? Er zijn verhalen over baby´s met ernstige ziekten door het drinken van rijs…
De geneeskracht van watermeloenDe geneeskracht van watermeloenWatermeloen is meer dan gezond. Het is een fruitsoort met medicinale eigenschappen. Het kan preventief werken bij hart-…
Bronnen en referenties
 • http://www.healthandfood.be/html/nl/micro/micro78_seleniume.htm
 • Medische encyclopedie - Winkler Prins
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 19-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.