Zelf lekker en vers eten koken: de basis
Lekker en vers koken is de basis van een gezond eetpatroon en een goed gevoel. Maar als je net op jezelf gaat wonen en/of nooit hebt hoeven koken is dat niet zo makkelijk als het lijkt. Je grijpt al gauw naar Knorr-pakjes, instant sauzen en kant-en-klaar-maaltijden. Makkelijk maar niet altijd goed voor je. Dit terwijl je met een paar basisadviezen snel en eenvoudig een lekker vers potje op tafel kunt zetten.
De basis: kook wat je lekker vindt.
Ga geen dure ingrediënten kopen die je eigenlijk niet lust alleen omdat ze gezond zijn. Als het goed is zijn er genoeg producten die je wel lust,00 dus begin daarmee. Later, als je gewend bent aan regelmatig koken voor jezelf, kun je langzaamaan gaan experimenteren met ingrediënten die je niet op het eerste gezicht lust.
Zoek recepten op waar je enthousiast van wordt. De Allerhande heeft tegenwoordig een handige app waarbij je kunt zoeken op ingrediënten maar ook Smulweb en het Voedingscentrum bieden goede alternatieven voor Knorr-pakjes. Begin met simpele recepten, je hoeft niet gelijk the next Gordon Ramsay te zijn. Als je deze onder de knie hebt, kun je uit gaan bouwen naar moeilijkere recepten en kooktechnieken. Ken je een bepaalde kooktechniek die beschreven staat niet? Google het. Op het internet staat tonnen informatie over koken, bakken, pocheren, wellen, etc.
Vervolgens: kook met echte ingrediënten
Pastasaus maken? Koop een pakje gezeefde tomaten en doe hier knoflook, Italiaanse kruiden, peper en zout en een beetje olijfolie bij. Stukken gezonder en goedkoper dan een kant-en-klare pastasaus, Gebruik bij voorkeur verse groenten of groenten uit de vriezer in plaats van een potje.
Kies zoveel mogelijk voor biologisch vlees en zuivel, beter voor de dieren maar ook beter voor jou omdat hier minder groeihormonen en antibiotica's aan toe zijn gevoegd. Wees niet bang voor vet, je kunt beter een wat vetter onbewerkt product nemen (bijvoorbeeld Griekse yoghurt) met alle voedingsstoffen er nog in dan een product waar alle voedingsstoffen uit geproduceerd zijn (magere drinkyoghurt met een smaakje). De meeste kant-en-klaarsauzen kun je makkelijk zelf maken. Denk bijvoorbeeld aan tzaziki, knoflooksaus, kerriesaus, bloemkoolsausje, etc. Het enige dat je hoeft te doen is even te Googlen naar het recept.
Tip: lees het etiket van een product. Hoe minder ingrediënten hoe puurder (en gezonder) het is. Wist je trouwens dat de ingrediënten op de verpakking op volgorde van hoeveelheid staan? Als suiker of zout het eerste of tweede bestanddeel is volgens de lijst kun je het dus beter laten staan.
Ook een goed idee: maak het leuk!
Je hoeft van koken geen halszaak te maken. Zorg dat je er plezier in hebt. Experimenteer met kruiden, zoek recepten die je altijd al eens hebt willen maken, wees niet teleurgesteld als het een keertje mislukt. Iedereen heeft wel eens wat laten aanbranden. Echt waar. Iets nieuws leren gaat nu eenmaal met vallen en opstaan.
Tip: print de recepten die favoriet zijn uit en plastificeer ze. Leg vervolgens je eigen kookmap aan. Op die manier breid je je kookreportoire steeds verder uit en kun je over een paar jaar nog eens terugkijken op de dingen die je nu gedaan hebt. Wie weet, misschien kun je de recepten zelfs later doorgeven aan je (klein)kinderen of andere gegadigden.
Nog een tip: heb je een bepaald recept onder de knie? Nodig eens wat vrienden uit voor een etentje en oogst de waardering en lof voor je kookkunsten.
Geen tijd? Vries het in!
Ovenschotels, pastasauzen, stamppotten, gehaktballetjes: het is allemaal in te vriezen. Maak je een lekkere ovenschotel? Maak wat meer en vries het in voor de dagen dat je geen tijd hebt om te koken maar wel een gezonde maaltijd kunt gebruiken. Vooral als je een lange drukke dag hebt, is het fijn te weten dat je je eten zo de oven in kunt schuiven. Weg met de pizza, patat en kebab waar je je alleen maar dik, ongezond en arm van gaat voelen. Chili con carne is ook een goed recept hiervoor; simpel te maken in grote hoeveelheden en uitstekend in te vriezen. Ook maaltijdsoep en aardappelpuree lenen zich hier prima voor.
Maak een weekplanning
Heb je doorgaans een drukke school- of werkweek? Kom je moe thuis en zie je er tegenop ook nog eens boodschappen te moeten gaan doen en te koken? Voorkom dat je elke keer naar de kebabtent of patatzaak rent maar maak in het weekend een planning van wat je gaat eten en doe daar de boodschappen voor. Als je van te voren weet dat er drukke dagen aankomen, kies je voor simpele recepten die weinig tijd en moeite vergen. Als je echt helemaal geen tijd hebt, plan je een vriezermaaltijd in. Deze kun je zelfs in het weekend vast maken en invriezen. Dit spaart je tijd, geld en ergernis. Want er is niks vervelenders dan na een lange dag werken ook nog met honger in je buik in de rij van de supermarkt te staan.
Tot slot
In het begin zal het wat moeite kosten om op te starten. Het handigste is dan ook om te beginnen met oefenen in het weekend of op vrije dagen wanneer je iets meer tijd en speelruimte tot je beschikking hebt. Al gauw krijg je er lol in en raak je meer gemotiveerd om ook op doordeweekse dagen tijd te besteden aan goed voor jezelf zorgen. Ook je omgeving zal het waarderen als je er moeite in stopt om iets lekkers op tafel te zetten. Want zeg nou zelf: samen gezellig eten aan tafel (al is het alleen maar samen met de hond) is toch een stuk leuker dan op de bank gedachteloos iets vets en zouts naar binnen te werken.