Het budwig-papje

Wat is een budwig-papje?
Het is eetbaar en eigenlijk niet eens zo vies, want door de toevoeging van een beetje honing en vruchten word het al wat zoetiger. Het is gemakkelijk te maken en de ingrediënten zijn zelfs zo goed als ‘kant-en-klaar’ in de natuurwinkel te koop, dus dat maakt het al een stuk gemakkelijker. Het heeft veel weg van een gewoon yoghurt of kwarkontbijt met muesli, maar dan net even wat anders. Je kunt het simpel houden of er van alles bij gooien. Het is maar net wat je lekker vind.De oorspronkelijke samenstelling:
Wat is het doel van het budwig-papje?
Zoals gezegd is het budwig-papje zou geschikt zijn in een dieet dat kanker zou kunnen voorkomen of te helpen verminderen. Ik wil hier het woord ‘genezen’ niet gebruiken want dat klinkt wel weer erg optimistisch. Maar, het wordt wel beweerd, zeker op de site van de inmiddels in 2003 overleden Johanna Budwig. Wat in ieder geval zeker is, is dat het gezond is en ook het ideale ontbijt. Maar ook na enig speurwerk op het internet is gebleken dat het budwig-papje heel vaak aanbevolen word als het om voeding bij kankerpatiënten gaat. Ook voor vrouwen die in de overgang zijn schijnt dit ontbijt te kunnen helpen tegen opvliegers.Wat dit ontbijt ook zo gezond maakt is dat er goede elementen inzitten zoals zwavelhoudende eiwitten (kwark), meervoudig onverzadigde vetten (lijnzaadolie) en ballaststoffen. Samen genomen zorgt dit voor een goede darmflora.
Lijnzaadolie is sowieso heel goed omdat dit in het lichaam kan worden omgezet tot belangrijke stoffen, waaronder prostaglandines waarvan het vermoeden bestaat dat ze kankerremmende eigenschappen bezitten. Ook werkt deze stof ontstekingsremmend, pijnstillend en antiallergisch, en hebben de omega 3 vetzuren uit lijnzaadolie een regenererend effect op de celmembranen en het immuunsysteem.
Maar, wie was die Johanna Budwig dan wel?
Johanna Budwig geboren in 1909, was apothekeres en biochemicus. Zij werkte in de jaren ‘50 aan een onderzoek over de Nobelprijswinnaar Otto Warburg, dat ging over kanker en celademhaling. Otto Warburg leefde van 1883-1970. Otto Warburg had deze Nobelprijs voor geneeskunde verdiend met ontdekking dat kankercellen zich van normale cellen onderscheiden door hun ontoereikende zuurstofwerking.Johanna Budwig slaagde er op háár beurt in om vetten te analyseren en vetzuren van elkaar te onderscheiden. Zij ontdekte dat onverzadigde vetzuren in het celmembraan verantwoordelijk zijn voor de celademhaling. Ook ontdekte zij dat vetzuren wateroplosbaar worden in combinatie met zwavelhoudende aminozuren (eiwitten). Na deze ontdekking is zij toen gelijk begonnen met het ontwikkelen van een dieet en voedingsvoorschriften om kanker te genezen. En dit resulteerde dus in een olie/eiwitpapje wat dus nu nog steeds bekend is als het ‘budwig-papje’.
Geen onbelangrijke dame
Het budwig-papje was niet het enige wat zij heeft ontwikkeld. Zij heeft namelijk een volledig programma ontwikkeld om van kanker te kunnen genezen. Wil je hier meer over lezen dan kan dat op haar website: www.johanna-budwig.deTot slot
Het budwig-papje is echt ‘een goed begin van de dag’. En ben je dus zo iemand die altijd al yoghurt of kwark eet s’morgens dan is het een kleine overstap naar goede voeding. Ben je iemand die Corn flakes eet, of iets van die ontelbare andere pakken die je op rij in de supermarkt ziet staan, die je van alles beloven maar niets waar maken en die vol zitten met slechte suikers, aspartaam of slechte vetten? Stap dan over op het ‘budwig-papje’. Want dit maakt écht verschil.Wil je meer weten over Johanna Budwig en haar programma, kijk dan op haar website.