Het budwig-papje

Het budwig-papje In mijn zoektocht naar gezonde voedingsproducten kwam ik in contact met mensen die heel positief zijn over een ontbijt genaamd ‘het budwig-papje’. Dit papje, dat eigenlijk heel simpel klaar te maken is, is ontwikkeld door Johanna Budwig en zij hield zich voornamelijk bezig om voeding te onderzoeken die zou kunnen helpen om kanker te bestrijden. Nou, dat is nogal wat. Daarom word het eens tijd om te gaan kijken wat dat budwig-papje nu eigenlijk inhoud en wat er over gezegd word. En, hoe maak je dat budwig-papje dan eigenlijk?

Wat is een budwig-papje?

Het is eetbaar en eigenlijk niet eens zo vies, want door de toevoeging van een beetje honing en vruchten word het al wat zoetiger. Het is gemakkelijk te maken en de ingrediënten zijn zelfs zo goed als ‘kant-en-klaar’ in de natuurwinkel te koop, dus dat maakt het al een stuk gemakkelijker. Het heeft veel weg van een gewoon yoghurt of kwarkontbijt met muesli, maar dan net even wat anders. Je kunt het simpel houden of er van alles bij gooien. Het is maar net wat je lekker vind.

De oorspronkelijke samenstelling:

 • 3 eetl melk
 • 3 eetl lijnzaadolie
 • 100 Gr magere kwark
 • 1 thl honing
 • Verse vruchten
 • Noten
 • Havervlokken
 • Eventueel een paar smaakmakende toevoegingen als kokos of kaneel e.d.

Kant-en klaar te koop in de reform en natuurwinkel:

 • 2-4 eetl. Lynolax ontbijtmix van Natufood
 • 1 eetl. Lexithine-98 granulaat
 • 1 eetl. Lynolax olie (met lijnzaadolie) van Natufood
 • Eventueel naar smaak toevoegen: vruchten, diksap of honing

De belangrijkste ingrediënten in dit ‘papje’ zijn de kwark en de lijnzaadolie. Dit omdat de lijnzaadolie de ideale samenstelling van onverzadigde vetzuren bevat en de kwark de benodigde zwavelhoudende aminozuren. Het is gemakkelijk zelf samen te stellen en klaar te maken, dus dit moet voor iedereen te doen zijn.

Wat is het doel van het budwig-papje?

Zoals gezegd is het budwig-papje zou geschikt zijn in een dieet dat kanker zou kunnen voorkomen of te helpen verminderen. Ik wil hier het woord ‘genezen’ niet gebruiken want dat klinkt wel weer erg optimistisch. Maar, het wordt wel beweerd, zeker op de site van de inmiddels in 2003 overleden Johanna Budwig. Wat in ieder geval zeker is, is dat het gezond is en ook het ideale ontbijt. Maar ook na enig speurwerk op het internet is gebleken dat het budwig-papje heel vaak aanbevolen word als het om voeding bij kankerpatiënten gaat. Ook voor vrouwen die in de overgang zijn schijnt dit ontbijt te kunnen helpen tegen opvliegers.

Wat dit ontbijt ook zo gezond maakt is dat er goede elementen inzitten zoals zwavelhoudende eiwitten (kwark), meervoudig onverzadigde vetten (lijnzaadolie) en ballaststoffen. Samen genomen zorgt dit voor een goede darmflora.

Lijnzaadolie is sowieso heel goed omdat dit in het lichaam kan worden omgezet tot belangrijke stoffen, waaronder prostaglandines waarvan het vermoeden bestaat dat ze kankerremmende eigenschappen bezitten. Ook werkt deze stof ontstekingsremmend, pijnstillend en antiallergisch, en hebben de omega 3 vetzuren uit lijnzaadolie een regenererend effect op de celmembranen en het immuunsysteem.

Maar, wie was die Johanna Budwig dan wel?

Johanna Budwig geboren in 1909, was apothekeres en biochemicus. Zij werkte in de jaren ‘50 aan een onderzoek over de Nobelprijswinnaar Otto Warburg, dat ging over kanker en celademhaling. Otto Warburg leefde van 1883-1970. Otto Warburg had deze Nobelprijs voor geneeskunde verdiend met ontdekking dat kankercellen zich van normale cellen onderscheiden door hun ontoereikende zuurstofwerking.

Johanna Budwig slaagde er op háár beurt in om vetten te analyseren en vetzuren van elkaar te onderscheiden. Zij ontdekte dat onverzadigde vetzuren in het celmembraan verantwoordelijk zijn voor de celademhaling. Ook ontdekte zij dat vetzuren wateroplosbaar worden in combinatie met zwavelhoudende aminozuren (eiwitten). Na deze ontdekking is zij toen gelijk begonnen met het ontwikkelen van een dieet en voedingsvoorschriften om kanker te genezen. En dit resulteerde dus in een olie/eiwitpapje wat dus nu nog steeds bekend is als het ‘budwig-papje’.

Geen onbelangrijke dame

Het budwig-papje was niet het enige wat zij heeft ontwikkeld. Zij heeft namelijk een volledig programma ontwikkeld om van kanker te kunnen genezen. Wil je hier meer over lezen dan kan dat op haar website: www.johanna-budwig.de

Tot slot

Het budwig-papje is echt ‘een goed begin van de dag’. En ben je dus zo iemand die altijd al yoghurt of kwark eet s’morgens dan is het een kleine overstap naar goede voeding. Ben je iemand die Corn flakes eet, of iets van die ontelbare andere pakken die je op rij in de supermarkt ziet staan, die je van alles beloven maar niets waar maken en die vol zitten met slechte suikers, aspartaam of slechte vetten? Stap dan over op het ‘budwig-papje’. Want dit maakt écht verschil.

Wil je meer weten over Johanna Budwig en haar programma, kijk dan op haar website.

Lees verder

© 2010 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yoghurt Griekse stijl, een populair productYoghurt Griekse stijl, een populair productIn veel supermarkten en Mediterrane groentewinkels is het te vinden; yoghurt Griekse stijl verpakt in emmers van een lit…
Pompoenpitolie is gezondPompoenpitolie is gezondPompoenpitolie is een krachtig en zeer gezond middel van ‘Moeder Natuur’. Uiteraard word deze olie verkregen na bewerkin…
Vetten en oliën. Het juiste gebruikVetten en oliën. Het juiste gebruikLoop jij ook wel eens over de markt? En ruik je dan ook die heerlijke geur van gebakken vis? Het is zo verleidelijk en w…

Streepzaad en ander eetbaar wild bladMag ik wat schrijven over Stinkend en andere streepzaden. In Bellegarde in de Franse Drômestreek groeit deze Crepis veel…
Gezonder eten, meer groente en fruit, gezonde voedingGezonder eten, meer groente en fruit, gezonde voedingHet inpassen van gezond fruit en groente in het dagelijkse eetpatroon lijkt ingewikkelder dan het in werkelijkheid is. P…
Bronnen en referenties
 • Bronnen: www.natuurlijk-welzijn.org,www.gerdabuddingh.be.www.johanna-budwig.de
Reactie

Martie, 31-07-2018
Hallo,
Bedankt Aa voor hoe je het verwoord. Ik heb daarbij nog een ander probleem; Het Budwig papje bevat oorsprongkelijk 3 eetlepels lijnzaad olie. Dat komt uit 2,5 x 3 eetlepels = 7,5 eetlepels lijnzaad. Daarbij voegen sommigen nog 2 eetlepels gemalen lijnzaad. Dat is al met al zeker veel meer dan de 45 gram die je per dag mag eten ivm met schadelijke stoffen oa een die te veel cyanide in het lichaam produceert. Misschien toch maar voorzichtig doen met dat papje dagelijks te eten?
mvg Reactie infoteur, 02-08-2018
Hallo Martie,
Ik persoonlijk zou me dan ook aan die max 45 gram houden. Maar meer info zoeken via internet is altijd aan te raden. Alleen al onder de zoeknaam ´Budwigpapje´ komt al zoveel omhoog dat er vast iets tussen te vinden is dat je verder kan helpen. Of, je vraag kunt stellen aan iemand die daar echt meer van weet. Groetjes en succes!

Yoan (156 artikelen)
Laatste update: 20-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.