De geneeskracht van bittere amandel

De geneeskracht van bittere amandel De bittere amandel is een nootsoort die meer wordt gegeten om zijn medicinale eigenschappen dan om de voedingswaarde. Je kunt niet meer dan vier of vijf bittere amandelen per dag eten. Deze noot staat het meest bekend om zijn kankerwerende eigenschappen, welke voor een deel wetenschappelijk onderbouwd worden. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Halsbandparkiet in een bittere amandelboom / Bron: Jonathan Cardy, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Halsbandparkiet in een bittere amandelboom / Bron: Jonathan Cardy, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud:


Bittere amandelboom

De gewone amandelboom groeit van oorsprong rond de Middellandse Zee. Deze heb je in een zoete amandelvariant en de bittere variant. De zoete amandelboom wordt veel gebruikt in het eten. Spijs is gemaakt van geweekte en verpulverde amandelen. Maar de bittere amandelboom wordt nooit gegeten om zijn smaak; dat is een medicijn. Overigens groeit er in de tropen ook nog een tropische amandelboom.

Bittere amandelen worden traditioneel ingezet bij spasmen, pijn, hoesten, wormen en jeuk.

Bittere amandel in de volksgeneeskunde

Sinds de antieke oudheid worden bittere stoffen gebruikt om koortsen mee te verkleinen. Bittere amandel heeft deze zelfde eigenschap en is daar voor gebruikt. Wormen worden eveneens verdreven door bittere stoffen. Daarom is bittere amandel wormdodend. Verder zijn de stoffen benzaldehyde en cyanide dodelijk voor virussen en bacteriën. Daarnaast is de bittere amandel een prima manier om gifstoffen uit het lichaam te voeren. Het zorgt ervoor dat je meer gaat urineren en meer gaat zweten. De maximale dosis van bittere amandel is vier tot vijf per dag.

Bijwerkingen bittere amandelen

Bittere amandelen moeten beslist niet te veel worden ingenomen. Driemaal daags twee bittere amandelen en dus maximaal 6 per dag is het absolute maximum. Er zit laetrile of amygdaline in bittere amandelen en deze stof heeft behalve medicinale eigenschappen ook bijwerkingen als er te veel van wordt gebruikt. De bijwerkingen variëren van licht gevoel in het hoofd, algehele zwakte, niet meer op benen kunnen staan, hartkloppingen, misselijkheid en buikkrampen. In zware gevallen kan men flauw vallen en laat men de stoelgang lopen.

Bittere amandelolie bij zwangerschapsstriemen

Striae gravidarum is de medische term voor zwangerschapsstriemen. Uit Turks onderzoek uit 2012 blijkt dat wanneer zwangere vrouwen een 15 minuten durende massage werd gegeven met bittere amandelolie ze verminderde kans hadden op zwangerschapsstriemen. De kans hierop was 20%, terwijl vrouwen die gewone amandelolie gebruikten voor de massage 38% procent kans op zwangerschapsstriemen had. Een groep die helemaal geen massage kreeg had 41% op zwangerschapsstriemen. Het is niet zo dat bittere amandelolie de zwangerschapsstriemen volledig doet verdwijnen maar de kans wordt wel een stuk kleiner.

Bittere amandelolie

Bittere amandelolie heeft een positief effect op de hersenen. Er zit meer omega 3 en omega 6 in de hersenen als men bittere amandelolie inneemt. Dat komt onder andere omdat de bittere amandel deze inhoudsstoffen bevat, maar in een wetenschappelijk onderzoek dat werd gepubliceerd in het Journal of Intercultural Ethnopharmacology in 2013 geeft men daar geen uitsluitsel over.

Bittere amandelen en kanker

Bittere amandelen staan het meest bekend om hun vermeende werking bij kanker. Helaas is hier maar weinig wetenschappelijk werk over bekend.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe gezond zijn amandelen?Hoe gezond zijn amandelen?Amandelen behoren tot de groep noten, althans dat denken we vaak. We weten ook ergens vaag dat amandelen tot de gezondst…
De amandel – symbool voor geduldDe amandel – symbool voor geduldDe amandelboom bloeit al in het vroege voorjaar. In februari komen aan de Prunus dulcis al de eerste roze en witte bloem…
De geneeskracht van zoete amandelDe geneeskracht van zoete amandelDe zoete amandel is de gewone amandel die we vaak eten; dat in tegenstelling tot de bittere amandel die je niet moet ete…
Weleda Gezichtsverzorging voor de gevoelige huidWeleda Gezichtsverzorging voor de gevoelige of naar allergie neigende huid is verzachtende verzorging op basis van amand…

De geneeskracht van tabakDe geneeskracht van tabakVrijwel alle soorten tabaksplant komen uit Noord-Amerika. Enkele soorten vind je in Australië, Nieuw-Guinea en de eiland…
Aambeien; natuurlijke middelenAambeien; natuurlijke middelenOver aambeien praat bijna niemand. Sommige mensen laten door hun partner elke avond voor het slapen gaan een hele tros a…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • http://www.rxlist.com/bitter_almond/supplements.htm
  • Turks onderzoek 2012: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22594386
  • Bijwerkingen bittere amandelen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1273391/
  • Chinees onderzoek 2014: http://www.cancerjournal.net/article.asp?issn=0973-1482;year=2014;volume=10;issue=5;spage=3;epage=7;aulast=Song
  • https://www.organicfacts.net/health-benefits/essential-oils/health-benefits-of-bitter-almond-essential-oil.html
  • Foto´s: wikimedia commons
  • Afbeelding bron 1: Jonathan Cardy, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 23-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.