Aambeien; natuurlijke middelen

Aambeien; natuurlijke middelen Over aambeien praat bijna niemand. Sommige mensen laten door hun partner elke avond voor het slapen gaan een hele tros aambeien binnen in de anus duwen. Dan bloeden ze minder snel en wordt het bed niet zo vies. Mannen en vrouwen hebben allebei evenveel last van aambeien. Als een aambei open springt kan het zo heftig bloeden dat je dat door onderbroek en broek heen zit. Dit hoeft niet met pijn gepaard te gaan. Uiteraard is een bloedvlek in je broek van een bloedende aambei een zeer gênant gezicht. Overigens hoeft het niet zo te zijn dat aambeien altijd bloeden. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Algemene informatie

Er zijn inwendige en uitwendige aambeien. Inwendige aambeien zitten binnenin de anus en uitwendige hangen er net buiten. Als je een rode bult of blauwe bult hebt, op de plek van de anus, is het meestal een aambei. De meeste mensen schamen zich voor een aambei, vooral als er sprake is van een erotische relatie. Aambeien zijn vervelend omdat ze kunnen jeuken en openbarsten om vervolgens bloed te verliezen. Tegen openbarsten en jeuk is het goed om ze vet vet in te smeren zoals goudsbloemzalf of hoepelolie. Aambeien zijn rood, blauw of zwart. Als ze blauw of zwart zijn komt dat omdat de aders zijn gesprongen en er bloed in zit. Aambeien kunnen redelijk groot worden, een bult ongeveer zo groot als een paaseitje van chocola. Meestal verdwijnen aambeien vanzelf maar dat gebeurt niet altijd.

Oorzaken aambeien

Het is belangrijk om de verschillende oorzaken van aambeien te achterhalen opdat de kans kleiner wordt dat ze ontstaan.
 • Te veel eten: Wanneer het bloed niet goed genoeg terug stroomt naar het hart, kan het blijven hangen en ontstaat er een uitstulping. Het principe lijkt enigszins op spataderen, wat dezelfde oorzaak heeft. Overvolle darmen duwen tegen de aders en zorgen dat het bloed minder ruimte heeft om vrijelijk te stromen. De ophoping van het bloed is een oorzaak van aambeien.
 • Zwangerschap is een toestand waarbij de aders worden overbelast. Hierdoor kan het bloed minder goed stromen. Dat is de oorzaak dat zwangere vrouwen relatief vaak last hebben van aambeien.
 • Leverziekten, nierziekten en hartkwalen kunnen allemaal leiden tot het ontstaan van aambeien. In het geval van lever en nieren is het zo dat deze normaliter afvalstoffen afvoeren. Wanneer deze niet goed werken leidt dat tot het tijdelijk opslaan van afvalstoffen in het bloed en daarmee gepaard gaand meer vochtopslag in het bloed. De capaciteit van de aders blijft gelijk. Daarom kan het in volume toegenomen bloed minder makkelijk stromen en kan er stuwing in de aders ontstaan, wat tot uiting komt in de vorming van aambeien.
 • Verkeerde zitgewoonten is een belangrijke oorzaak van aambeien. Mensen met een zittend beroep hebben sowieso meer last van aambeien. Als je op een harde stoel zit span je automatisch de bilspieren. Dit aanspannen leidt ertoe dat de spieren tegen de aders aan duwen. Dat is een oorzaak van bemoeilijking van het stromen van het bloed.
 • Op een zachte stoel zitten is geen garantie voor het niet krijgen van aambeien. Bloed stroomt in grotere getale naar plaatsen waar het warm is. Door het kussentje ontstaat er veel warmte waardoor er een overvloed aan bloed richting de anus gaat. Deze bloedstuwing is een oorzaak van aambeien.
 • Hurken is geen goede houding voor de anus; ook dan stuwt het bloed naar de anus wat tot aambeivorming kan leiden.
 • Als je op de W.C. zit en je hebt last van constipatie moet je extra hard persen. Probleem hierbij is dat je je spieren enorm inspant wat leidt tot een overbelasting voor de aders.
 • Stoppen met roken. Gek genoeg krijgen mensen die stoppen met roken vaak last van aambeien. Hoe dat komt is niet helemaal te zeggen maar het heeft waarschijnlijk te maken met een veranderende spijsvertering. Als je rookt, vooral de eerste sigaret van de dag, heb je sterke neiging om naar de W.C. te gaan. Je hebt je lichaam geprogrammeerd om te ontlasten na het roken. Door het stoppen met roken is het lichaam gedereguleerd en is er tijdelijk sprake van constipatie. Constipatie is een oorzaak van aambeien omdat mensen met constipatie langer op de W.C. zitten en vervolgens harder moeten persen.

Te veel eten

We hebben gezien dat te veel eten tot aambeien leidt. Als je aambeien hebt en weet dat je te veel eet is het verstandig om de maaltijden lichter te maken. eet minder zwaar verteerbaar vet en meer producten waar water in zit zoals komkommer, tomaat, meloen, sla en paprika. Thee die laxerend werkt is eveneens een prima middel. Sporkehout of vuilboom is een van de meest laxerende kruiden die er zijn. Vlees is altijd een verstoppend product, net als wit meel. Het is verstandig om deze producten niet te eten maar dat is te moeilijk voor de meesten. Weet dat vezels erg gezond zijn voor de spijsvertering. Karwij is eveneens extra goed voor de spijsvertering. Je kunt een thee drinken van een eetlepel karwij om constipatie tegen te gaan.

Maagstoornissen

Maagstoornissen zijn een belangrijke oorzaak. Te veel eten zorgt voor overbelasting van maag en darmen. Het is zaak om alleen voeding te eten die een goede transit garandeert. Een oud middel om de spijsvertering te bevorderen is om 's morgens de dag te beginnen met een glas verdunde appelazijn. Vet voedsel is niet slim. Wat vooral goed is, is verse groente en vers fruit. Je hoeft niet gelijk op vegetarisch dieet over te schakelen maar het is goed om te weten dat een vegetarisch dieet licht verteerbaar is.

Zitbad met eikenschors

Een zitbad met eikenschors behoort tot de mogelijkheden om aambeien tegen te gaan. Sommige artsen dat je een thee kan zetten van eikenschors en dat je hier een kwartier in moet zitten. Andere artsen zeggen dat enkele minuten voldoende is en er zijn ook artsen die melden dat enkele seconden genoeg is.

Een uitwendige aambei kun je als volgt behandelen: De aangedane plek kun je insmeren met appelazijn. Dat reduceert de zwelling van de aambei. Breng appelazijn aan op een watje en wrijf zachtjes de aambei ermee in.

Balkanrecept

In de Balkan gebruikt men gelijke delen herderstasje, brembloesem, engelwortel en honingklaver. Dit kookt men in wijn. Het verkregen natuurmedicijn kun je bewaren in een fles. Men doet een beetje van dit mengsel op een watje. en brengt dat aan op de anus. Zorg ervoor dat je bed niet nat wordt want het vlekt .
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huismiddeltjes tegen aambeienHuismiddeltjes tegen aambeienAambeien zijn zeer pijnlijke, gezwollen aderen in het rectum, die in ernstigere gevallen kunnen bloeden. Aambeien gaan v…
Aambeien - Behandeling, oorzaak en symptomenAambeien - Behandeling, oorzaak en symptomenWat zijn aambeien? Aambeien zijn niet gevaarlijk of levensbedreigend. Lastig zijn ze daarentegen wel. De symptomen verdw…
Anale trombose: symptomen, oorzaken, behandeling & tipsAnale trombose: symptomen, oorzaken, behandeling & tipsBij een anale trombose kan je last hebben van hevige pijn in de anus. Dit komt doordat er zich een bloedklonter heeft ge…

De geneeskracht van bittere amandelDe geneeskracht van bittere amandelDe bittere amandel is een nootsoort die meer wordt gegeten om zijn medicinale eigenschappen dan om de voedingswaarde. Je…
De geneeskracht van pijpbloemDe geneeskracht van pijpbloemPijpbloem groeit van oorsprong in het Middellandse Zeegebied maar tegenwoordig zien we het in Nederland ook, vooral in d…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: National Cancer Institute, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Boek: Natuurgeneesmethoden, Luc Bernau
 • http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Klachten___ziektes/Aandoeningen/Aambeien.aspx?mId=10701&rId=29
 • Boek: Grossmutters Hausapotheke
 • Foto´s: publiek domein
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 16-11-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.