De ware kracht van chocolade

De ware kracht van chocolade Chocolade is niet alleen lekker maar ook gezond. Al moet je daarvoor dan wel de juiste chocolade eten want wanneer je achterover zakt met een reep melkchocolade gaat het niet werken. Wanneer we het over gezonde chocolade hebben dan bedoelen we daarmee pure chocolade met minimaal 70% cacao. Maar dan heeft het wel veel voordelen voor de gezondheid.

Chocolade als afrodisium

Allereerst wordt over chocolade gezegd dat het lustopwekkend zou zijn. Of dit ook zo is valt nog steeds niet met zekerheid te zeggen. Er zijn wel verhalen uit de geschiedenis die de indruk wekken dat het zo zou zijn. Een voorbeeldje: de Azteekse keizer Montezuma dronk voordat hij zijn harem binnenstapte gekruide cacao. Dit zou hem geholpen hebben, maar er staat ook bij te lezen dat hij iedere dag wel 50 bekers van dit goedje dronk, dus of het ook waar is? Ook Casanova gebruikte veel chocolade evenals Madame du Barry, die het dan wel niet voor zichzelf gebruikte maar het aan haar minnaars gaf zodat ze het wat langer vol zouden houden.
Nou, of dit nu allemaal wel klopt weet ik niet, maar wat wel een feit is, is dat chocolade - mits het echt pure chocolade is - van boven de 70% gezondheidsvoordelen heeft.

De volgende stoffen zorgen voor het gezondheidseffect

Flavonoïden

Flavonoïden is een antioxidant en antioxidanten spelen altijd een belangrijke rol in de strijd tegen de vrije radicalen. Ons lichaam maakt zelf ook antioxidanten aan maar niet genoeg. Dat is ook niet zo vreemd omdat de aantallen vrije radicalen in de meerderheid zijn als gevolg van onze slechte voedingsgewoonten, roken, luchtvervuiling etc.

Chocolade bevat van nature de stof flavonoïden en deze stof heeft een beschermende werking tegen bijvoorbeeld hartinfarcten. Dát is in ieder geval bewezen. Flavonoïden komen ook voor in bijvoorbeeld groene thee, rode wijn (dat is ook waarom ze altijd zeggen dat rode wijn gezond is), appels en bepaalde groenten. Flavonoïden neutraliseren ook schadelijke zuurstofverbindingen in het bloed die bij hart en vaatziekten een rol spelen. Het zou ook de aderen verwijden én de kans op ouderdomsziekten en kanker verminderen.

Serotonine en fenylethylamine

Nog twee stoffen die voordeel hebben. Ze werken stresswerend en er wordt wel gezegd dat chocolade daarom ook als een antidepressiva zou kunnen werken. Waarschijnlijk is dit wel wat ver gezocht.

Plantaardige carbolzuren

Deze stof zorgt voor een bloeddrukverlagend effect.

Vitamines en mineralen

Vitamine B2 en B3, Magnesium, ijzer, chroom, selenium, mangaan, koper, kalium en zink.

Chocolade is dus ‘gezond’

Als je al de hierboven stoffen incalculeert is chocolade inderdaad gezond, maar eigenlijk praten we dan niet over chocolade maar meer over de cacao die erin zit, want daar gaat het om. Dus, ga nu niet onbeperkt chocolade eten want chocolade is ook nog steeds een dikmaker. 100 gram chocolade geeft 500 calorieën en dat is niet mis. Dat kan een flinke reep al gemakkelijk wegen. Voordeel is dat, wanneer je chocolade echt voor de gezondheid wilt eten, je dan pure chocolade moet nemen met zeker 70% cacao. Nou, geloof me, daar eet je maar een heel klein stukje van want dat vult heel snel. Maar of het dan ook nog zo lekker is? snoep dus verstandig en neem een klein brokje per dag.

Tip:

Wanneer je eens zo'n dag hebt dat je je grieperig voelt, zo van: 'Oef ik weet het niet...volgens mij ga ik ziek worden', neem dan een paar keer per dag een heel klein brokje pure chocolade van boven de 80%, en je zult zien dat de griep of verkoudheid niet door zal gaan zetten. (Bron: Daisha de Wijs)
© 2012 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pure chocolade: Welke voordelen? Hoe Gezond?Pure chocolade: Welke voordelen? Hoe Gezond?Hoe gezond is chocolade voor het lichaam? Dit hangt sterk af van de soort die je eet. In feite zijn cacaobonen de pitten…
Superfood: cacao nibsSuperfoods zijn in opkomst, en worden telkens maar populairder. Een vrij nieuwe toevoeging aan de superfood familie zijn…
De voordelen van chocolade voor de gezondheidDe voordelen van chocolade voor de gezondheidChocolade wordt beschouwd als een streling voor de smaakpapillen. Het is heel erg geliefd, door zowel mannen als vrouwen…
Een beter humeur door chocoladeEen beter humeur door chocoladeIedereen heeft er wel eens van gehoord dat je van chocola eten jezelf beter kunt voelen. Vooral vrouwen beweren wel eens…

Voeding informatie: babyvoedingVoeding informatie: babyvoedingZo vroeg mogelijk beginnen met gezonde babyvoeding is van essentieel belang. Eetgewoontes bepalen hoe uw kind groeit en…
Gebruikt u nog Lightproducten?Gebruikt u nog Lightproducten?Lightproducten, wie kent ze niet? Frisdranken, boter, koekjes, chips en ga maar door. Maar, zijn die lightproducten eige…
Bronnen en referenties
  • www.food-info.net
  • www.radiomerlijn.nl
Yoan (156 artikelen)
Laatste update: 20-05-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.