De ware kracht van chocolade
Chocolade is niet alleen lekker maar ook gezond. Al moet je daarvoor dan wel de juiste chocolade eten want wanneer je achterover zakt met een reep melkchocolade gaat het niet werken. Wanneer we het over gezonde chocolade hebben dan bedoelen we daarmee pure chocolade met minimaal 70% cacao. Maar dan heeft het wel veel voordelen voor de gezondheid.
Chocolade als afrodisium
Allereerst wordt over chocolade gezegd dat het lustopwekkend zou zijn. Of dit ook zo is valt nog steeds niet met zekerheid te zeggen. Er zijn wel verhalen uit de geschiedenis die de indruk wekken dat het zo zou zijn. Een voorbeeldje: de Azteekse keizer Montezuma dronk voordat hij zijn harem binnenstapte gekruide cacao. Dit zou hem geholpen hebben, maar er staat ook bij te lezen dat hij iedere dag wel 50 bekers van dit goedje dronk, dus of het ook waar is? Ook Casanova gebruikte veel chocolade evenals Madame du Barry, die het dan wel niet voor zichzelf gebruikte maar het aan haar minnaars gaf zodat ze het wat langer vol zouden houden.
Nou, of dit nu allemaal wel klopt weet ik niet, maar wat wel een feit is, is dat chocolade - mits het echt pure chocolade is - van boven de 70% gezondheidsvoordelen heeft.
De volgende stoffen zorgen voor het gezondheidseffect
Flavonoïden
Flavonoïden is een antioxidant en antioxidanten spelen altijd een belangrijke rol in de strijd tegen de vrije radicalen. Ons lichaam maakt zelf ook antioxidanten aan maar niet genoeg. Dat is ook niet zo vreemd omdat de aantallen vrije radicalen in de meerderheid zijn als gevolg van onze slechte voedingsgewoonten, roken, luchtvervuiling etc.
Chocolade bevat van nature de stof flavonoïden en deze stof heeft een beschermende werking tegen bijvoorbeeld hartinfarcten. Dát is in ieder geval bewezen. Flavonoïden komen ook voor in bijvoorbeeld groene thee, rode wijn (dat is ook waarom ze altijd zeggen dat rode wijn gezond is), appels en bepaalde groenten. Flavonoïden neutraliseren ook schadelijke zuurstofverbindingen in het bloed die bij hart en vaatziekten een rol spelen. Het zou ook de aderen verwijden én de kans op ouderdomsziekten en kanker verminderen.
Serotonine en fenylethylamine
Nog twee stoffen die voordeel hebben. Ze werken stresswerend en er wordt wel gezegd dat chocolade daarom ook als een antidepressiva zou kunnen werken. Waarschijnlijk is dit wel wat ver gezocht.
Plantaardige carbolzuren
Deze stof zorgt voor een bloeddrukverlagend effect.
Vitamines en mineralen
Vitamine B2 en B3,
Magnesium,
ijzer,
chroom,
selenium,
mangaan,
koper,
kalium en
zink.
Chocolade is dus ‘gezond’
Als je al de hierboven stoffen incalculeert is chocolade inderdaad gezond, maar eigenlijk praten we dan niet over chocolade maar meer over de cacao die erin zit, want daar gaat het om. Dus, ga nu niet onbeperkt chocolade eten want chocolade is ook nog steeds een dikmaker. 100 gram chocolade geeft 500 calorieën en dat is niet mis. Dat kan een flinke reep al gemakkelijk wegen. Voordeel is dat, wanneer je chocolade echt voor de gezondheid wilt eten, je dan pure chocolade moet nemen met zeker 70% cacao. Nou, geloof me, daar eet je maar een heel klein stukje van want dat vult heel snel. Maar of het dan ook nog zo lekker is? snoep dus verstandig en neem een klein brokje per dag.
Tip:
Wanneer je eens zo'n dag hebt dat je je grieperig voelt, zo van:
'Oef ik weet het niet...volgens mij ga ik ziek worden', neem dan een paar keer per dag een heel klein brokje pure chocolade van boven de 80%, en je zult zien dat de griep of verkoudheid niet door zal gaan zetten. (Bron: Daisha de Wijs)