Gebruikt u nog Lightproducten?

Gebruikt u nog Lightproducten? Lightproducten, wie kent ze niet? Frisdranken, boter, koekjes, chips en ga maar door. Maar, zijn die lightproducten eigenlijk wel zo goed? En waarom hebben mensen dan nog steeds last van overgewicht? Waarschijnlijk komt dat omdat lightproducten niet doen wat ze beloven maar juist het tegenovergestelde: ze zorgen er voor dat je meer honger en dorst krijgt.

De voors en tegens van lightproducten

Als je een beetje gaat googlen dan kun je veel nadelen lezen over het gebruik van lightproducten. Is het gegrond, die ophef over light? Of hebben de voorstanders gelijk en is het een storm in een glas water? Zijn E-nummers veilig of moeten we op stap met het boekje van Corinne Gouget zodat we direct kunnen opzoeken wat goed en wat slecht is?

Eén ding is zeker en ook bewezen: Lightproducten zijn gemaakt om ons te laten denken dat we er niet dik van worden en dat het beter is voor onze gezondheid: minder vet en minder zoet. Zeker voor de mensen die graag willen afvallen of slank willen blijven geeft een lightproduct het idee dat je goed bezig bent. Maar, dat is dus niet zo. Het is namelijk zo dat de suikers in lightproducten zijn vervangen door aspartaam en aspartaam is een toevallig ontdekt chemisch zoetmiddel dat velen malen zoeter is dan suiker en ook nog eens geen calorieën bevat. Juist doordat het zo zoet is hoeft er veel minder van gebruikt te worden bij de productie van voedingsmiddelen, en is het dus zeer besparend voor de producent, en de consument die leest: ‘0-caloriëen’ wil maar al te graag deze producten aanschaffen want ja, het is dan toch veel gezonder, toch? Een ‘gat in de markt’ dus. En dat leek het ook te zijn.

Niet dus

'Aspartaam is alleen maar goed voor de opbrengsten van de producent en verder is het voor niemand goed' zeggen de tegenstanders. Het is een gevaar voor de volksgezondheid en je kunt er vele ziektes van krijgen, waaronder kanker. Het is ook niet zo dat je er slanker van word want het middel zet juist aan tot eten. Het zorgt ervoor dat je meer wilt. En dat is zéker niet goed voor de lijn. Wel voor de producent natuurlijk, want die ziet zijn inkomsten omhoog gaan.

Ongeloof

Natuurlijk zijn er de voorstanders van aspartaam die, telkens wanneer er een wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat aspartaam een aanslag is op de gezondheid, het tegendeel beweren. Ook zij komen met de resultaten van wetenschappelijk onderzoek. Dus, wat moet je nu geloven? Er moet wel bijgezegt worden dat deze onderzoeken vaak zijn gedaan in opdracht van de voorstanders van aspartaam. Dus hoe betrouwbaar zijn deze resultaten dan?

Bovendien moet men bedenken dat aspartaam in ontzettend veel (9000) producten voorkomt. Met name in frisdrank en wanneer de massa er achter komt hoe ongezond deze toevoeging is dan gaat de verkoop zo verschrikkelijk achteruit dat alles gelijk op zijn kont ligt. Dus dat moet voorkomen worden en daar wordt dan ook alles aan gedaan. Natuurlijk sijpelt de informatie via ‘klokkenluiders’ wel steeds meer door naar de consument en wordt men al oplettender en gaat ook steeds meer de etiketten lezen. Ook daar wordt dan gelijk iets aangedaan. Aspartaam wordt vaak niet onder zijn ware naam vermeld op het etiket. Er zijn diverse namen voor gevonden die worden vermeld en zo de aanwezigheid van aspartaam verdoezelen. Een paar voorbeelden zijn: E-951, Neotaam en Candarel.

Het is bijna ondoenlijk om aspartaam te vermijden. Maar één ding is zeker…Je vindt ze altijd in lightproducten, dus wanneer je die uitsluit heb je al een aardig begin gemaakt. Bedenk ook altijd dat lightproducten je alleen maar aanzetten tot méér. En ben je nog steeds niet overtuigd? Ga dan eens kijken op de site van www.aspartaam.nl want dan word je zo uit de droom geholpen.

Tot slot

Weet wat je eet! Want het leven is al zo kort.

Lees verder

© 2012 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De zoetstof Aspartaam (E951)Mensen zijn echte zoetekauwen, maar proberen daarentegen wel steeds minder suiker te consumeren. In plaats van suiker wo…
Lightproducten: past het in een gezond voedingspatroon?Lightproducten: past het in een gezond voedingspatroon?Lightproducten bevatten vaak minder calorieën en vetten. Wanneer je wilt afvallen, past dit goed in een voedingspatroon.…

De ware kracht van chocoladeDe ware kracht van chocoladeChocolade is niet alleen lekker maar ook gezond. Al moet je daarvoor dan wel de juiste chocolade eten want wanneer je ac…
Appeltje voor meer dan dorstAppeltje voor meer dan dorstIn deze tijd van steeds meer tropisch supervoedsel zoals gojibes, granaatappel, kiwi en mango, met nog meer anti-oxidant…
Bronnen en referenties
  • www.bewustleven.info
  • www.aspartaam.nl
Reactie

E. J. Grijsen, 31-01-2012
Het onderdeel van dit artikel; "Een paar voorbeelden zijn:", is voor een groot deel onjuist, aangezien hier een aantal stoffen worden genoemd die géén Aspartaam bevatten, zoals:
MSG, staat voor Mono Sodium Glutamaat/ Natriumglutamaat(E635) of ook wel Vetsin genoemd.
Natrena bevat, acesulfaam-K, sacharine en cyclamaat, maar géén aspartaam.
Alleen Neotaam en Candarel bevatten Aspartaam.

Met vriendelijke groet,

Bert Grijsen
Medisch analist, laboratorium ZGT locatie Hengelo, onderdeel van Medlon bv Reactie infoteur, 01-02-2012
Vriendelijk dank voor de verbetering. Ik heb het gelijk veranderd.

Yoan (156 artikelen)
Laatste update: 15-08-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.