Voeding informatie: babyvoeding

Voeding informatie: babyvoeding Zo vroeg mogelijk beginnen met gezonde babyvoeding is van essentieel belang. Eetgewoontes bepalen hoe uw kind groeit en hoe uw kind in de toekomst zal kijken naar eten. In dit artikel handige informatie en tips over de voeding voor uw baby.

Tips en feiten

Veel ouders zijn onzeker wat betreft de voeding van hun baby. Tips van familieleden en vrienden zijn vaak tegenstrijdig en maken u alleen maar onzekerder. Hieronder een aantal tips en feiten over het voeden van baby's.

Elke baby is anders

Leer uw baby kennen want elk mens is anders. Sommige baby's willen om de twee uur gevoed terwijl andere baby's liever slapen en dus meestal gewekt moeten worden om te eten.

Ontspan

Elke ouder is nerveus en onzeker wanneer ze net hun eerste kindje hebben gekregen. Zorg ervoor dat u toch een beetje kunt ontspannen want dit hoort een blije tijd te zijn!

Vertrouw op uzelf

Gebruik uw eigen moederinstinct (deze hebben we niet voor niks meegekregen) en verstand wanneer het om het eten van uw baby gaat. Een baby welke goed groeit en normaal ontwikkeld, krijgt ook goed te eten. Natuurlijk kunt u tips vragen aan uw omgeving maar bekijk uiteindelijk zelf welke tips het beste bij u en uw kind passen.

Het begint bij mama

Goede voeding begint al bij uw zwangerschap want wanneer u goed eet dan krijgt u ook voldoende voedingsstoffen binnen welke uw baby kan gebruiken. Moeder welke te weinig eten met de zwangerschap kunnen baby's krijgen wie te liht geboren worden en daardoor allerlei gezondheidsproblemen ontwikkelen. Een moeder bloedarmoede kan een baby krijgen welke een ijzertekort heeft. Hoge doses vitamine A voor en tijdens de vroege zwangerschap kunnen geboorteafwijkingen veroorzaken.

Borstvoeding

Artsen zeggen dat moedermelk de beste voeding is voor uw pasgeboren baby en dat baby's tot hun zesde maand zeker uitsluitend borstvoeding zouden moeten krijgen. Als een alternatief kan kunstvoeding worden gegeven want deze bevat vergelijkbare voedingsstoffen. Colostrum is de moedermelk welke u de eerste dagen na uw bevalling zal geven aan uw baby. Deze bevat meer eiwitten en minder suiker en vet dan latere moedermelk. Het heeft een laxerend effect welke de darmen van uw baby stimuleert. Ook bevat Colostrum veel antistoffen welke belangrijk zijn voor de weerstand tegen infecties.

Voordelen van borstvoeding

Hieronder een aantal voordelen van borstvoeding:

Voordelig

Misschien niet het eerste waar u aan denkt maar borstvoeding kost niks.

Steriel

Borstvoeding geeft u rechtstreeks uit uw eigen lichaam naar uw baby toe. Sterieler kan niet.

Infecties en ziektes

Uit onderzoeken is gebleken dat kinderen welke borstvoeding gehad hebben veel minder kans hebben op infecties en ziektes zoals astma, obesitas, hartkwalen en sommige vormen van kanker. Ook moeders hebben minder kans op menopauzale borstkanker en osteoporose.

Krijgt uw kind genoeg?

Veel moeders van pasgeboren baby's zijn bang dat hun kind te weinig binnen krijgt maar ga er maar vanuit dat een baby welke regelmatig poept en zo'n zes keer per dag een natte luier heeft, genoeg binnen krijgt. Baby's drinken de eerste maand gemiddeld om de twee tot vier uur. Wanneer uw baby een groeispurt heeft zal hij/zij ineens meer willen drinken maar u hoeft zich geen zorgen te maken wanneer uw baby in een bepaalde periode ineens minder interesse heeft om te drinken. Baby's kunnen op verschillende manieren laten blijken dat ze honger hebben. Duidelijke signalen zijn huilen of lip- en tongbewegingen (smakken of vuistjes in mond stoppen).

Flesvoeding

Flesvoeding uit de winkel bevat alle benodigde voedingsstoffen voor uw baby. Gebruik liever geen koemelk want deze bevat namelijk niet de juiste concentratie eiwitten, koolhydraten en vetten. Bewaar klaargemaakte flesvoeding maximaal 24 uur in uw koelkast en gooi flesvoeding die over is uit de fles gelijk weg want deze zal zuur worden.

De eerste hapjes

Na zes maanden mag uw baby zijn/haar eerste hapjes krijgen. Het eerder geven van hapjes kan schadelijk zijn omdat de darmpjes dit nog niet aan kunnen. U zult merken dat uw baby in eerste instantie zal gaan protesteren want dit zijn ze nog niet gewend. Het zal makkelijk gaan wanneer uw baby hongerig is. Begin met rijstepap en daarna kunt u langzaam zelfgemaakte fruit- en groentenhapjes gaan maken. Gepureerde kip en rundvlees mag u ook gaan geven. Bedenk dat producten zoals kaas, ijs, vis en tarweproducten een allergische reactie kunnen geven. Is dit bij uw baby het geval dan kunt u hier het beste mee stoppen en opnieuw proberen wanneer ze negen maanden oud zijn.

Zelf eten

Na ongeveer acht maanden kan uw kind langzamerhand zelf het eten beet pakken en in de mond stoppen. Geef uw baby een stukje toast of beschuit om op te kauwen want dit werkt tegen pijnlijk tandvlees en is tegelijkertijd een oefening om zelf te leren eten. Andere hapjes om uit te proberen zijn onder andere stukjes peer en banaan, gekookte worteltjes en kleine stukjes mals kippenvlees. Wanneer uw baby in de kinderstoel kan mag hij/zij met "de pot" mee eten. Bekijk wel welk eten u nog eventueel moet pureren.
© 2012 - 2024 Ditiseenoveral, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelfgemaakte babyvoedingZelfgemaakte babyvoedingDe behoefte aan voedingsmiddelen uit borstvoeding kan maar tot een aantal maanden worden voldaan. Daarna ontwikkelen bab…
Biologische babyvoedingBiologische babyvoedingGoede voeding is van essentieel belang voor een goede gezondheid. Voor baby’s en jonge kinderen geldt dit al helemaal, o…
Hoe gezond zijn potjes babyvoeding?Veel ouders vragen zich af of potjes babyvoeding wel gezond zijn. Het grote gemak van babyvoeding in potjes maakt dat he…
De beste voeding voor je babyDe beste voeding voor je babyWanneer je een baby verwacht, zul je er al over nadenken hoe je het kindje na de geboorte zal gaan voeden. Je kunt de ke…

Supermarkten niet zonder gevaarSupermarkten niet zonder gevaarWie verwacht dat een supermarkt een enorme bron van besmetting is? Gebleken is dat een bezoek aan de supermarkt niet ris…
De ware kracht van chocoladeDe ware kracht van chocoladeChocolade is niet alleen lekker maar ook gezond. Al moet je daarvoor dan wel de juiste chocolade eten want wanneer je ac…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Amyelizabethquinn, Pixabay
  • Voeding die baat, voeding die schaadt informatieboek
Ditiseenoveral (29 artikelen)
Gepubliceerd: 30-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.