Zwanger en champignons

Zwanger en champignons De champignon, die in Nederland veel als groente gegeten wordt, groeit hier in Nederland heel goed. Nederland is daardoor een van de belangrijkste champignonproducerende landen van Europa. We kopen met name veel verse champignons die we verwerken in onze maaltijden. Champignons zijn voor zwangere vrouwen een gezonde keuze. Ze bevatten veel vitamine en mineralen en weinig calorieen. In sommige gevallen moet zwanger vrouwen wel uitkijken bij het eten van champignons. Niet goed bereidde champignons kunnen namelijk gevaarlijk zijn.

Champignon

De naam champignon is afkomstig van de Franse taal waar champignon de naam is voor paddenstoel. Ze worden geteeld op een bodem van paardenmest en dekaarde. Eerst wordt er een kweekbodem gemaakt van kalk, paardenmest en kuikenmest. Hier wordt compost met mycelium van de champignon op gedaan en dit wordt afgedekt met veen. Na zo'n zes weken kunnen de champignons geoogst worden. Er zijn meerdere soorten champignons verkrijgbaar, zoals kastanjechampignon, reuze champignon, witte champignon en de grotchampignon.

Bereiden

Een champignon is een schimmelsoort die vaak gebruikt wordt ter vervanging van groenten. Champignons kunnen gebakken, gekookt of rauw gegeten worden. Het rauw eten wordt wel eens afgeraden vanwege de kankerverwekkende stof agaritine die rauwe champignons bevatten. Bij verhitting wordt deze giftige stof gedeeltelijk afgebroken, waardoor gebakken, gestoofde of gesmoorde champignons gezonder zijn dan rauwe champignons.

Wassen

Voor het bereiden kun je champignons het best schoonvegen met een papiertje of zacht borsteltje. Als je champignons wast, zuigen ze het water op waardoor de smaak minder lekker wordt. Als je zwanger bent en wil toch graag rauwe champignons eten, dan is het vanwege een mogelijke toxoplasmabesmetting toch beter om de champignons te wassen. Toxoplasma kan geen kwaad in goed verhitte champignons waardoor schoonvegen bij gebakken champignons voldoende is.

Bewaren

Champignons worden vaak in de koeling verkocht. Ook thuis kun je champignons het beste in de koeling bewaren. De champignons blijven namelijk het best bewaard bij koelkasttemperaturen en niet onbelangrijk, bij lage temperaturen daalt ook het gehalte aan giftige agaritine. Champignons kun je in de originele verpakking of gewikkeld in een papier of theedoek zo'n drie dagen bewaren.

Gezondheid

Hoewel champignon geen groente is, is het wel een prima vervanger voor groenten. Champignons bevatten namelijk veel vitaminen en mineralen en weinig koolhydraten en vetten. Naast de gezonde vitaminen, mineralen en eiwitten bevatten champignons ook het ongezonde agaritine. Deze stof is giftig en mogelijk kankerverwekkend.

Vitamine en mineralen

Champignons bevatten veel vitamine B2, B3 en B5. Maar ook bevatten champignons foliumzuur, een belangrijke vitamine voor vrouwen die zwanger willen worden, omdat foliumzuur het risico op een open ruggetje of open gehemelte kan verkleinen. Ook bevatten champignons veel seleen, koper, kalium, fosfor, zink en mangaan. Voor zwangere vrouwen met een verhoogde bloeddruk is kalium een belangrijk mineraal, omdat het een belangrijke rol speelt bij het handhaven van de bloeddruk. Tenslotte bevatten champignons de halfvitamine choline, die een rol speelt bij de ontwikkeling van de hersenen van de baby. Champignons bevatten nauwelijks ijzer en vitamine B12, waardoor champignons geen goede vleesvervanger zijn.

Eiwitten

Champignons zijn eiwitrijk. Honderd gram champignons bevatten zo'n drie gram eiwit. Vergeleken met groente is dit veel. Als men het eiwitgehalte echter vergelijkt met het eiwitgehalte in vlees, is drie procent maar weinig. Champignons zijn ook daarom geen goede vleesvervanger. Wel kan het eiwitgehalte bijdragen aan een meer verzadigd gevoel, waardoor champignons bij de maaltijd ervoor kunnen zorgen dat je minder eet en dus minder snel te veel zwangerschapskilo's zult krijgen.

Agaritine

Champignons bevatten van nature de giftige stof agaritine. Agaritine is mogelijk kankerverwekkend doordat er aanwijzingen zijn gevonden dat afbraakproducten die het lichaam aanmaakt bij de vertering van agaritine wijzigingen in het DNA kunnen aanbrengen. Hierdoor is het niet gewenst om te veel van deze stof binnen te krijgen. Agaritine in champignons kan verminderd worden door champignons koud te bewaren of door ze te verwarmen voor gebruik. Er blijft echter vrijwel altijd een gedeelte agaritine achter in champignons.

Bestrijdingsmiddelen

Op groente en fruit kunnen resten van bestrijdingsmiddelen achterblijven. Sommige bestrijdingsmiddelen zijn hormoonverstorend. Hormoonverstorende bestrijdingsmiddelen kunnen tijdens de zwangerschap maar beter vermeden worden omdat ze de ontwikkeling van de baby kunnen belemmeren. Daarbij hebben ze een nadelige invloed op de vruchtbaarheid voor degenen die zwanger willen worden. Het goede nieuws is dat champignons niet of nauwelijks bestrijdingsmiddelen bevatten waardoor de champignons tijdens de zwangerschap geen kwaad kunnen.

Toxoplasmose

Toxoplasmose is een infectieziekte die met kan oplopen als men geïnfecteerd raakt door de parasiet Toxoplasma Gondii. De parasiet is afkomstig van de uitwerpselen van katten. Aarde en water kunnen via uitwerpselen besmet zijn met Toxoplasma Gondii. Hierdoor kunnen ook groente en fruit die in aanraking zijn geweest met besmette aarde of water, een vorm van besmetting zijn. Ook champignons kunnen besmet zijn. Door ze goed te wassen kan vaak de besmetting al weggenomen worden. Vaak wordt er echter aanbevolen dit niet te doen, omdat wassen de smaak nadelig kan beïnvloeden. Het verhitten van champignons kan een eventuele besmetting ook onschadelijk maken. Alleen het eten van ongewassen rauwe champignons is voor zwangere vrouwen niet aan te raden vanwege een mogelijk risico op besmetting met Toxoplasma Gondii.

Champignons tijdens de zwangerschap

Champignons zijn gezond en passen in een verantwoord eetpatroon tijdens de zwangerschap. Hoewel een champignon een schimmel is, kan deze voor zwangere vrouwen totaal geen kwaad. Toch is het beter om geen rauwe champignons te eten als je zwanger bent, om er zeker van te zijn geen totoplasmose op te lopen. Daarbij kunnen rauwe champignons meer agaritine bevatten, wat mogelijk kankerverwekkend is.

Lees verder

© 2017 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toxoplasmose bij kinderen en volwassenenToxoplasmose bij kinderen en volwassenenToxoplasmose is een infectieziekte, die ongeveer de helft van de bevolking eens in zijn leven treft. Heb je het eenmaal…
De champignon. Lekker en gezondDe champignon. Lekker en gezondDe champignon is een heerlijke, veelzijdige groente die enorm veel toepassingen kent en bovendien ook nog eens gezond is…
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…
Zwangerschap: dingen die je maar beter kunt vermijdenZwangerschap: dingen die je maar beter kunt vermijdenVeel vrouwen die zwanger willen worden, of zwanger zijn, zijn bewust bezig met hun gezondheid. In dit artikel gaan we ve…

Met de helm op geboren worden: vlies nog om hoofdje babyMet de helm op geboren worden: vlies nog om hoofdje babyEen enkele keer hoor je weleens dat een kindje 'met de helm op geboren' is. Dit wil zeggen dat de vliezen ten tijde van…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Champignon
  • https://www.gezondheidsnet.nl/groente-en-fruit/hoe-giftig-zijn-rauwe-champignons
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/101202-de-geneeskracht-van-champignons.html
Mrst (283 artikelen)
Gepubliceerd: 16-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.