Zwanger en avocado

Zwanger en avocado Avocado's liggen al sinds de jaren tachtig in de schappen van de Nederlandse supermarkten, maar zijn anno 2017 hipper dan ooit. Avocado's worden niet meer alleen door een salade gegeten, maar ze worden voor de meest uiteenlopende recepten gebruikt. Zo worden ze verwerkt in sushi, guacamole en sandwiches, maar meer verassend, wordt er avocadoijs gemaakt en avocadobrownies mee gebakken. De populariteit heeft de avocado niet alleen te danken aan zijn lekkere smaak, maar ook aan de gezonde eigenschappen. Ook tijdens een zwangerschap kunnen avocado's een enorme gezondheidsboost geven. Maar sommige avocadoproducten kunnen tijdens de zwangerschap ook gevaarlijk zijn.

Avocado

Een avocado is een bijzondere fruitsoort die als een van de weinige fruitsoorten een hoog percentage vet bevat. Ongeveer zeventig procent van de avocado bestaat uit water en de andere dertig procent is vet. Het groene vruchtvlees van een avocado is vanwege het hoge vetgehalte zacht en romig van structuur. De avocadoplant komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika. In Mexico worden dan ook vele avocado's gekweekt en geëxporteerd naar andere landen.

Populair

De avocado wordt steeds populairder in Nederland. 2016 werd dan ook het jaar van de avocado genoemd. Dit is ook terug te zien in de consumptiecijfers. Wereldwijd worden er elk jaar zo'n drie procent meer avocado's gegeten. Door de toenemende populariteit wordt er verwacht dat avocado's steeds duurder zullen worden. In Nederland zijn vooral de Mexicaanse Hass-avocado's Ready to Eat populair. De avocado heeft een donkere paarsachtige schil en wordt eetrijp in de winkels verkocht.

Gezondheidsvoordelen

De populariteit heeft de avocado vooral te danken aan zijn gezonde eigenschappen. Dit maakt de vrucht daarom ook een ideale snack voor zwangere vrouwen. De vrucht bevat namelijk veel goede vetten, veel vitaminen en mineralen, veel vezels, veel eiwitten en nauwelijks suiker.

Vetten

Het overgrote deel van de vetten uit avocado's zijn onverzadigd. Van de tachtig procent onverzadigde vetzuren is ongeveer vijfenzestig procent enkelvoudig onverzadigd en vijftien procent meervoudig onverzadigd. Het onverzadigde vetzuur bestaat voornamelijk uit alfa-linoleenzuur, ook ALA genoemd. Avocado's zijn, naast noten en plantaardige oliën, een van de weinige voedingsmiddelen waar ALA in voorkomt. ALA is een essentieel omega 3-vetzuur welke het cholesterolgehalte in het bloed kan verlagen. Hierdoor kan de consumptie van avocado's het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Voor zwangere vrouwen zijn omega 3-vetzuren ook belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen, de ogen en het zenuwstelsel van de ongeboren baby.

Vitaminen en Mineralen

Avocado's leveren belangrijke vitaminen en mineralen. Een avocado is rijk aan kalium, fosfor, calcium, magnesium, ijzer, vitamine B waaronder foliumzuur.

Calcium
Om osteoporose te voorkomen is het belangrijk dat zwangere vrouwen voldoende calcium binnenkrijgen. De baby gebruikt calcium voor de aanmaak van de botten en tanden. Als er niet genoeg calcium voorradig is, zal het lichaam calcium vrijmaken uit de botten van de zwangere vrouw, wat op latere leeftijd problemen kan veroorzaken.

Kalium
Ook kalium is een belangrijk mineraal tijdens de zwangerschap. Sommige zwangere vrouwen krijgen te maken met een verhoogde bloeddruk wat de toevoer van voedingsstoffen naar de baby kan belemmeren. Kalium speelt een belangrijke rol bij het handhaven van de bloeddruk. Daarbij kan kalium krampen tijdens de zwangerschap verminderen. Vooral vrouwen die veel lasten hebben van braken tijdens de zwangerschap hebben een grotere kans op een tekort aan kalium. Het regelmatig eten van avocado's kan dan helpen.

IJzer
Vrouwen maken tijdens de zwangerschap gemiddeld twee liter extra bloed aan. Hiervoor is veel ijzer nodig. Zwangere vrouwen komen daarom ook vaak ijzer tekort. Het eten van veel groene groente, noten, avocado en rood vlees kan een ijzertekort voorkomen en helpt bij de vorming van de placenta.

Vitamine B
Een avocado bevat ongeveer 60 microgram vitamine B11, ofwel foliumzuur. Vrouwen die zwanger willen worden krijgen het advies om dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken. Foliumzuur is namelijk van groot belang tijdens een vroege zwangerschap om het risico op een miskraam, een open rug, een open gehemelte of een hazenlip te verkleinen. Omdat het moeilijk is om deze hoeveelheid via de voeding binnen te krijgen adviseert men om foliumzuursupplementen te nemen. Naast foliumzuur bevatten avocado's ook vitamine B6. Dit is gunstig, want vitamine B6 bevordert de opname van foliumzuur. Daarbij is vitamine B6 belangrijk voor een goede weerstand tijdens de zwangerschap en kan het ochtendmisselijkheid bij zwangere vrouwen verminderen.

Choline
Choline is een halfvitamine die een rol speelt bij de ontwikkeling van de hersenen en zenuwen van de baby. Choline kan namelijk de bloed-hersenbarrière passeren en draagt bij aan de prikkeloverdracht in de hersenen. Volwassenen kunnen choline zelf aanmaken, maar pasgeboren baby's zijn hier niet toe in staat. Daarom komt choline ook in grote hoeveelheden voor in moedermelk. Ook kan choline een bloeddrukverlagend effect hebben, wat gunstig is voor vrouwen die tijdens de zwangerschap een verhoogde bloeddruk hebben. Een tekort aan choline kan een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van de hersenen. Een avocado bevat ongeveer 30 milligram choline, wat gelijk staat aan ongeveer zeven procent van de dagelijkse behoefte.

Vezels

Constipatie is een veel voorkomende zwangerschapskwaal. Het eten van voldoende vezels kan de stoelgang tijdens de zwangerschap bevorderen en daardoor constipatie tegengaan. Een avocado bevat ongeveer 8 gram vezels, dat is meer dan een kwart van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Hierdoor kunnen avocado's bijdrage aan een goede stoelgang.

Gevaren van avocado tijdens de zwangerschap

Hoewel avocado's door de vele goede voedingsstoffen een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan de gezondheid, schuilt er wel een gevaar voor zwangere vrouwen bij het eten van sommige producten op basis van avocado. Het gaat dan vooral om verse avocadopuree of guacamole. Deze producten worden vaak in de koeling bewaard en kunnen mogelijk besmet zijn met Listeria. Vooral aan het einde van de houdbaarheid kan de besmetting groot genoeg zijn om tot Listeriose te leiden. Listeriose kan tijdens de zwangerschap zorgen voor een miskraam, en risicoproducten moeten daarom zoveel mogelijk vermeden worden. Het is daarom aan te raden om kant-en-klare producten met gesneden of gemalen avocado uit de koeling zo vers mogelijk te eten of zelf te bereiden van verse avocado's.

Lees verder

© 2017 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met avocadoAvocado is een vrucht die vooral veel gegeten wordt in Midden en Zuid-Amerika. Er wordt vaak gezegd dat avocado een gezo…
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…
Is avocado gezond?Is avocado gezond?Is avocado gezond? Ja, deze fruitsoort is erg goed voor uw gezondheid. Meer dan gezond zelfs! Avocado bevat namelijk een…
De ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerOngeveer het einde van de tweede week van je zwangerschap, vindt je ovulatie (en dus bevruchting) plaats. Officieel ben…
Zwanger en rookworstZwanger en rookworstEen rookworst is een oer-Hollands product dat in de winter vaak bij een stamppot gegeten wordt. Maar ook op een broodje…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Abbildbar, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Avocado
  • https://www.puurfiguur.nl/avocado/
  • http://coolmom.info/nl/pages/607722
  • http://www.agf.nl/artikel/139912/Overzicht-wereldmarkt-avocado
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Choline
  • http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/kalium/
  • http://www.herbalorifa.be/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=1353&category_id=79&vmcchk=1&option=com_virtuemart&Itemid=1
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/choline.aspx
Mrst (283 artikelen)
Gepubliceerd: 24-02-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.