Zwanger en kiemgroenten

Zwanger en kiemgroenten Kiemgroenten zien er niet alleen mooi en gezellig uit op het bord, ze zijn ook nog eens heel erg gezond. De jonge plantjes zitten namelijk vol met goede voedingsstoffen, die vrouwen tijdens de zwangerschap extra hard kunnen gebruiken. Er kleven echter ook gevaren aan het eten van kiemgroenten tijdens de zwangerschap. Het gaat hierbij om rauwe kiemgroenten die besmet kunnen zijn met gevaarlijke bacteriën. Maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kunnen kiemgroenten tijdens een zwangerschap gewoon gegeten worden.

Kiemgroenten

Kiemgroenten zijn jonge plantjes die nog maar net uit het zaadje gekomen zijn. De jonge plantjes zijn vaak heel kwetsbaar en kunnen niet lang bewaard worden. Kiemgroenten worden vaak gebruikt op de boterham, in salades, in soep of als garnering. Ze zijn vaak geliefd omdat ze een krachtige en kruidige smaak hebben en omdat ze veel goede voedingsstoffen bevatten.

Verschillende soorten

Voorbeelden van kiemgroenten zijn tuinkers, taugé, alfalfa, broccolikers, fenegriekkers, rode koolkers, rucolakers, radijskers, mosterdkers en Chinese bieslookkers. Er zijn kiemgroenten die in het donker worden gekweekt zodat de kiemen een lichte kleur hebben. Voorbeelden hiervan zijn taugé en alfalfa. De voedingswaarde van in het donker gekiemde groenten is vaak wel minder dan kiemgroenten die zonlicht hebben gehad tijdens het kiemen.

Gezondheid

Kiemgroenten staan bekend om hun gezonde eigenschappen. Het kiemen van de zaadjes heeft een positieve invloed op de voedingswaarde. De kiemgroenten bevatten veel meer eiwitten, vitaminen en mineralen dan het oorspronkelijke zaadje. De jonge plantjes bevatten in veel gevallen namelijk net zoveel voedingsstoffen als de volgroeide plant. Hierdoor bevatten kiemgroenten relatief veel vezels, vitaminen, mineralen en anti-oxidanten. De vitaminen uit kiemgroenten kunnen bijdragen aan een versterkt immuunsysteem. Daarbij zorgt het kiemproces er voor dat de voedingsstoffen uit het zaadje makkelijker in de darmen opgenomen kunnen worden.

Broccolikers

Broccolikers zijn de kiemen van broccoli. Deze bijzondere kiemgroente is extra gezond doordat het sulforafaan bevat. Dit is een stof die antioxidanten en enzymen in immuuncellen activeert. Bij het eten van dertig gram broccolikers krijgt men ongeveer evenveel sulforafaan binnen als bij het eten van zeshonderd gram broccoli.

Bacteriën

Naast alle voordelen kleeft er ook een belangrijk nadeel aan het eten van kiemgroenten. De pas gekiemde zaden zijn namelijk gevoelig voor bacteriën. Dit komt doordat de zaden het best ontkiemen in een warme en vochtige omgeving, en dit zijn juist de omstandigheden waar veel bacteriën ook van houden. Hierdoor bestaat er een kans dat de kiemen zijn besmet met de schadelijke bacteriën Salmonella of Escherichia Coli. Bij het eten van rauwe kiemgroenten kan je daardoor een voedselinfectie oplopen.

Kiemgroenten tijdens de zwangerschap

Tijdens een zwangerschap zijn vrouwen extra vatbaar om een infectie op te lopen. Dit komt door veranderingen in de hormoonhuishouding. Hierdoor worden zwangere vrouwen geadviseerd om extra op te letten bij het eten van producten die mogelijk schadelijke bacteriën bevatten. Met name producten die Listeria of Toxoplasma kunnen bevatten zijn gevaarlijk, omdat deze de baby kunnen infecteren en zo schade kunnen aanrichten aan het ongeboren kind. Maar ook andere ziekmakende bacteriën die niet direct schade aan het ongeboren kind veroorzaken, kunnen tijdens een zwangerschap sneller problemen opleveren omdat de moeder vatbaarder is en sneller ziekteverschijnselen kan vertonen. Hierdoor is het aan te raden om tijdens de zwangerschap extra voorzichtig te zijn bij het eten van kiemgroenten.

Veilig eten van kiemgroenten

Als zwangere vrouwen op een verantwoorde manier omgaan met kiemgroenten, kunnen ze deze gezonde plantjes tijdens de zwangerschap gewoon blijven eten. Tips om het risico op besmetting met schadelijke bacteriën te beperken zijn:
  • De kiemgroenten voor gebruik goed onder stromend water wassen
  • De kiemgroenten niet te lang bewaren
  • Bewaar de kiemgroenten als ze uitgekiemd zijn in de koelkast
  • Verhit de kiemgroenten voor gebruik even kort bij temperaturen boven de tachtig graden

Als je toch een keer rauwe kiemgroenten hebt gegeten tijdens de zwangerschap maak je dan niet al te ongerust. De schadelijke bacteriën Salmonella en Escherichia Coli kunnen namelijk geen schade aanrichten aan de ongeboren baby en daardoor niet snel een gevaar opleveren voor de zwangerschap.

Lees verder

© 2016 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kiemgroenten, gezond en makkelijk zelf te kwekenKiemgroenten, gezond en makkelijk zelf te kwekenKiemgroente zit boordevol gezonde voedingstoffen, en zijn daarnaast ook nog een keer zeer smakelijk. Kiemen zijn gemakke…
Soorten kiemgroentenSoorten kiemgroentenHet eten van kiemgroenten is niet iets van alle tijden. Pas sinds de jaren 70 van de 20e eeuw zijn er enkele gezondheids…
Taugé, een bekende kiemgroenteTaugé is een bekende (kiem) groente uit de Chinese en Indonesische keuken en wordt bijvoorbeeld gebruikt in loempia’s. H…
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…

Wat is Foetaal Alcohol Syndroom (FAS)?Wat is Foetaal Alcohol Syndroom (FAS)?Dat alcohol drinken tijdens de zwangerschap niet goed is voor een baby, weten we allemaal wel. Dit kan enorm veel invloe…
Vruchtbaarheid bij polycysteus ovarium syndroom verbeterenVruchtbaarheid bij polycysteus ovarium syndroom verbeterenVrouwen met polycysteus ovarium syndroom of PCOS hebben vaak te kampen met problemen met de vruchtbaarheid als gevolg va…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • http://www.voedingscentrum.nl/nl/thema-s/dewaarheidoptafel/groente-en-fruit/tauge-veilig.aspx
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kiemgroente
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Sulforafaan
Mrst (283 artikelen)
Gepubliceerd: 06-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.