Zwangerschap en gezondheid

Zwangerschap en gezondheid Je wilt zwanger proberen te worden! Belangrijk is dan dat je je goed voorbereid op de zwangerschap, zowel de man als de vrouw. Dit verhoogt de kans op de conceptie, maar daarnaast ook op normaal, gezond sperma en goede eicellen. Tenslotte beschermt dit de vrucht ook tegen afwijkingen tijdens de eerste cruciale weken na de conceptie. Bij de meeste stellen duurt het ongeveer zes maanden voordat de conceptie, oftwel bevruchting, lukt. Dit kan echter ook veel langer duren, dit is afhankelijk van meerdere factoren. Bij tweederde van de stellen die ongewenst kinderloos blijven, ligt dit meestal aan de vrouw. In 1/3 van de gevallen ligt dit aan de man. Voor beide partners is de gezondheid daarom erg belangrijk met betrekking tot de kinderwens.

Roken en zwangerschap

Vrouwen die roken hebben een verhoogde kans op onvruchtbaarheid en doen er gemiddeld langer over om zwanger te raken. Daarnaast hebben zij vaker een miskraam of bloedingen tijdens de zwangerschap. Wanneer de beide ouders roken is de kans op een te laag geboortegewicht van de baby zeker aanwezig.

Drugs en zwangerschap

Wanneer de vrouw niet alleen rookt maar ook drinkt tijdens de zwangerschap, is de kans op een miskraam vier maal groter dan normaal! Alcohol beschadigt bovendien het sperma, waardoor de kans op conceptie afneemt. Het gebruiken van drugs tijdens de zwangerschap resulteert in ernstige problemen bij het kind op onder andere taalbeheersing, leesvaardigheid, impulscontrole en visuele aandachtstaken.

Stoppen

De invloed van roken en drinken tijdens de zwangerschap is het grootst in het begin van de zwangerschap, wanneer de celdeling het snelst plaats vindt. Het is daarom sterk aan te raden te stoppen met roken en drinken wanneer men probeert zwanger te worden. Wanneer je ongepland zwanger bent geraakt, staak het eventuele roken en drinken dan zodra je weet dat je zwanger bent.

Koffie en thee

Thee en koffie hebben de eigenschap vocht te onttrekken aan het lichaam. Drink deze om deze reden dan ook zo min mogelijk. Koffie en thee onttrekken bovendien belangrijke, waardevolle mineralen aan het lichaam.

Vergiftiging

Helaas komt iedereen in het dagelijks leven regelmatig met schadellijke en giftige stoffen in aanraking. Vooral voor zwangere vrouwen is dit een kwalijk iets. Denk alleen al aan de 4,5 liter pesticiden die gemiddeld op het groente en fruit gespoten worden.

Lood

Lood kan sperma en de eicellen beschadigen. Het heeft invloed op de bewegelijkheid en het aantal zaadcellen. Lood vermenigvuldigt zich wanneer het lichaam een tekort aan calcium, mangaan of ijzer heeft. Vitamine C heeft een positieve invloed op lood, het verwijdert lood namelijk.

Kwik

Kwik uit pesticiden en vullingen van de tanden en kiezen vermindert het libido en leidt op den duur tot impotentie.

Aluminium

Aluminium, dat onder andere in pannen, deodorant, aluminiumfolie en diverse pesticiden zit veroorzaakt op den duur een tekort aan mineralen en vernietigt waardevolle mineralen.

Essentiële voedingsstoffen voor mannen en vrouwen

VoedingsstofMannenVrouwenGevolg van tekort
Vitamine AGezond spermaProductie eicellen, voortplantingsgezondheidVerkoudheid, infecties, slechte huid en haren
B-vitaminen (waaronder Foliumzuur)Productie mannelijke hormonenVoorkomen neurale defecten in de vruchtPrikkelbaarheid, angst en pijn
Vitamine CVerhoogt aantal en kwaliteit zaadcellenVersterkt immuunsysteem, ontgift het lichaamVerkoudheid, infecties, futloosheid
ZinkVerhoogt aantal en kwaliteit zaadcellenProductie eicellen, voortplantingsgezondheidSlechte huid, smaak en reuk
Andere mineralenMeer zaadcellen (mageniesium), beweeglijkere zaadcellen (kalium), vruchtbaarheid (selenium)Voortplantingsgezondheid (magnesium), ontgift het lichaam (selenium), brengt de bloedsuikerspiegel in balans (chroom)Spierverslapping (magnesium), apathie (kalium), voedingsstoornissen (selenium)
AminozurenGezondheid sperma, aantal zaadcellenAanmaak en repareren cellen en weefselsSpierverslapping, slechte genezing wonden
© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het eerste trimester van de zwangerschapHet eerste trimester van de zwangerschapIn het eerste trimester van de zwangerschap vinden fijne en belangrijke gebeurtenissen plaats. Denk hierbij aan de bevru…
Zwangerschap week 2Zwangerschap week 2Het einde van de tweede week betekend in feite de eventuele daadwerkelijke bevruchting en de start van de echte zwangers…
Kans op zwangerschapKans op zwangerschap"Hoelang duurt het voor ik zwanger ben?" is een veelvoorkomende vraag van stellen met een kinderwens. Wanneer je bezig b…
Alcohol voor, tijdens en na de zwangerschapAlcohol voor, tijdens en na de zwangerschapEr zijn heel wat mensen in Nederland die graag een biertje of een glaasje wijn drinken. De één drinkt met mate, de ander…

Na de Zwangerschap: Borstvoeding en afvallenVeel vrouwen denken dat ze na hun zwangerschap weer gelijk terugkomen op hun normale gewicht. Vaak valt dit toch tegen ……
7 tips om gewicht te verliezen na de zwangerschap7 tips om gewicht te verliezen na de zwangerschapJe bent zojuist getuige geweest van één van de wonderen van het leven. Een kind ter wereld brengen is één van de mooiste…
Bronnen en referenties
  • Pulsifer, M.B., Butz, A.M., Foran, M., Belcher, H.M.E. (2008) Prenatal Drug Exposure: Effects on Cognitive Functioning at 5 Years of Age
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 01-12-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.