Mariadistel goed voor de lever
Het is bewezen dat de Mariadistel een gunstige werking heeft op onder andere de lever en de spijsvertering.
De Mariadistel
.
De botanische naam voor de prachtige eetbare Mariadistel is Silybum Marianum. Mariaum is hierbij een verwijzing naar de Heilige Maagd Maria, die volgens de legende melk op het distelblad morste, toen zij met haar kindje vluchtte voor Herodes, waardoor er witte strepen op het blad zijn ontstaan. De plant komt van nature voor in Zuid-Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. De Mariadistel komen we in Nederland en Europa het meeste in de siertuinen tegen. Voor akkerbouw wordt de plant geteeld in Hongarije, Argentinië, Venezuela en China.
De Mariadistel is ook onder andere namen bekend namelijk:
- Bonte Distel
- Melkdistel
- Onze-Lieve-Vrouwedistel
- Distel (Onser Vrouwen)
- Carduus leucographus
- Frauwendistel
- Mariendistel
- Acantha leuce,
- Spina alba,
- Agriocinara,
- Donacitis,
- Erysisceptrum,
- Spina regia,
- Carduus raptarius,
- Carduus Mariae
- Bedeguar (Carduus Mariae),
- Chardon nostre Dame
- Blessed Milk Thistle
- Chardon-Marie
Voeger
In vroegere tijden werd de Mariadistel gebruikt als voedsel.Zo kan het bloemhoofdje gestoofd worden en net als artisjok worden gegeten. Van de jonge bladeren kan een salade worden gemaakt, de smaak ervan is wat bitter. Ook kan de wortel (net zoals asperge) en de jonge bladeren (net zo als spinazie) gestoofd worden gegeten. Van de zaden van de Mariadistel kan thee worden gemaakt, die zelfs kinderen lekker vinden om te drinken
.
Mariadistel thee wordt als volgt bereidt:
Neem een theelepel mariadistelzaad, plet of maal deze en giet er ruim kokend water over. Laat het daarna 10 minuten trekken en dan zeven en dan 3x daags een half uur voor de maltijd drinken. Deze thee smaakt lekker met pepermuntblad of een beetje honing.
Het gekneusde zaad kan ook door de yoghurt gegeten worden.
Nu
De Mariadistel wordt tegenwoordig niet meer als groente gegeten, maar de medicinale werking is gelukkig niet verloren gegaan. De belangrijkste werkzame stof van de Mariadistel is silymarine, deze stof heeft een gunstige, beschermende werking op de lever. Silymarine herstelt beschadigde levercellen bij bijvoorbeeld, de ziekte van preiffer, geelzucht, cirrose en een vervette lever. Het werkt ontgiftend op de lever en kan ook gebruikt worden bij een te zware dosis medicijnen, alcoholmisbruik en als tegengif tegen de zwaar vergiftige paddestoel de groene knolamaniet Tevens heeft het kruid een gunstige werking op aambeien, lage bloedruk, hoofdpijn, migraine, vermoeidheidsklachten en helpt het de spijsvertering te bevorderen.
Mariadistel is verkrijgbaar in capsules en als tinctuur.
Mariadistelcapsules hebben de voorkeur. Een tinctuur bevat namelijk alcohol dit belast de lever extra,dit is niet wenselijk bij een aandoening aan de lever.
Reactie
Jean, 17-02-2015
Beste,
Ik wil binnenkort gaan starten met het ontgiften en het eventueel herstelen van mijn lever, nou heb ik al twee producten die ik daarvoor ga gebruiken o.a. bietensap en schisandra. Nu heb ik gehoord dat Mariadistel een goede toevoeging is, maar ik ben er nog niet helemaal uit of ik nou de zaden moeten hebben of een andere deel van de plant, wat werkt beter?
Vriendelijke groet,
Jean
Reactie infoteur, 17-02-2015
Hallo,
Voor detoxen gebruik ik altijd de capsules van de Tuinen.