Kruiden voor herstel van de lever

Kruiden voor herstel van de lever De lever is een belangrijk orgaan, dat onder andere het lichaam helpt om te ontgiften van allerlei toxische stoffen. De lever krijgt het soms zwaar te verduren bijvoorbeeld bij mensen die veel alcohol drinken of veel medicijnen moeten innemen. In die gevallen dat de lever minder goed werkt zijn er een aantal supplementen in de handel. Deze supplementen kunnen de lever heel goed ondersteunen in zijn functie en daarbij helpen bij het herstel van de lever zelf. Het antioxidant glutathion is betrokken bij de ontgifting van de lever. Verder zorgt het voor de opbouw van slijmvliezen en regenereert het Q10, alfa-liponzuur en de vitaminen C en E.

Functies van de lever

De lever is - samen met de nieren en de huid - ons belangrijkste orgaan om te ontgiften. Daarnaast maakt de lever ook eiwitten aan, slaat het suikers op, zorgt voor de stolling van het bloed etc. De lever werkt in twee fases om het lichaam te ontdoen van toxische stoffen. Deze fases kunnen te langzaam werken of juist te snel. De virusziekte hepatitis komt nog regelmatig voor en betekent een zware aanslag op de lever. Belangrijk genoeg dus om er voor te zorgen dat de lever zo goed mogelijk zijn werk kan doen. Herstel van de lever is mogelijk door het inzetten van mariadistel, paardenbloemwortel en alfa-liponzuur.

Mariadistel

Mariadistel (Silybum marianum of ook wel Carduus marianus) is het kruid bij uitstek voor het herstel en voor ondersteuning van de lever. Mariadistel bevat silymarine, een stof die helpt met het reinigen van de lever. Silymarine is in staat diverse toxische stoffen te neutraliseren. Het stimuleert ook de aanmaak van RNA en kan daarmee de lever regenereren. Het wordt om die reden heel vaak gebruikt in supplementen die de lever ondersteunen. Mariadistel vertraagt de fase I ontgifting, maar versnelt de fase II ontgifting van de lever. Merken die Mariadistel verkopen zijn bijvoorbeeld AOV en Lamberts, vaak is dit in capsulevorm.

Paardenbloemwortel

Ook paardenbloem (Taraxacum officinale) en dan met name de wortel ervan is een kruid dat de lever ondersteunt. Het is een leverversterkend kruid en het helpt bij de ontgifting. Het werkt bij hepatitis, verstopping van de lever en de galblaas, bij ontstekingen van de galblaas, ook bij galstenen en het stimuleert de afvoer van de gal. Dit heeft onder andere te maken met de bitterstoffen die in paardenbloemwortel zitten. Er zijn mensen die dit kruid bijvoorbeeld twee maal per jaar gebruiken als een soort van ontgiftingskuur. Het helpt tegelijk ook de nieren bij het afvoeren van de gifstoffen.

Alfa-liponzuur

Liponzuur heeft zowel een beschermende als een reinigende werking met betrekking tot de lever. Het wordt ook door de lever zelf aangemaakt en het zit in voeding zoals spinazie en broccoli. Het is een sterke antioxidant die ook de werking van andere antioxidanten zoals vitamine C, E en glutathion kan versterken. Het beschermt daarom het lichaam tegen de schadelijke gevolgen van oxidatieve stress. Naast de bescherming, doordat liponzuur de vrije radicalen kan aanpakken, kan dit zuur ook zware metalen aan zich binden, zodat deze afgescheiden kunnen worden. Als men alfa-liponzuur inneemt is het beter ook extra vitamine B complex in te nemen.

Andere nuttige kruiden voor de lever

Ook kliskruid en artisjok zijn kruiden die gebruikt kunnen worden om het functioneren van de lever te ondersteunen. Dit kan door middel van supplementen in de vorm van capsules of kruidentincturen, maar natuurlijk ook door het drinken van een kruidenthee.

Leverherstel-protocol

De bepaling van GGT-concentratie in het bloed dient in eerste instantie voor het stellen van een diagnose van verschillende lever- en galziekten. Een voorbeeld van een herstel protocol van de lever is het protocol van doctor Berkson. Deze doctor heeft al veel mensen geholpen met lever ondersteunende en genezende supplementen. Hij heeft een leverherstel protocol samengesteld voor mensen, waarbij de lever moet herstellen. In geval van versnellen van fase I dient fase II ondersteund te worden.

Dit leverprotocol houdt in

  • 600 mg alfa-liponzuur
  • 400 mcg selenium
  • 2-3 tabletten mariadistel
  • 1-2 tabletten vitamine B complex
  • vitamine C zo hoog als men kan verdragen

Lees verder

© 2014 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruiden die de lever en de spijsvertering bevorderenGebrek aan eetlust, zwaar gevoel op de maag, misselijkheid, oprispingen, allemaal symptomen die vervelend zijn en niet d…
Mariadistel goed voor de leverMariadistel goed voor de leverHet is bewezen dat de Mariadistel een gunstige werking heeft op onder andere de lever en de spijsvertering.
Waar zit vitamine D in?Waar zit vitamine D in?Vitamine D is van belang voor het menselijk lichaam om goed te functioneren en gezond te blijven. Vitamine D zorgt onder…
Galstenen en kruidenKruiden kunnen helpen bij het voorkomen van cholesterol galstenen. Zij doen dat bijvoorbeeld door de verzadiging van de…

Drukpuntmassage van voetreflexzonesDrukpuntmassage van voetreflexzonesOmdat de inwendige organen nu eenmaal niet gemasseerd kunnen worden, is het masseren van de voetreflex een goed alternat…
De geneeskracht van sassafrasDe geneeskracht van sassafrasEr zijn drie soorten sassafrasbomen. Twee komen oorspronkelijk in China voor en één soort stamt uit Noord-Amerika. Sassa…
Reacties

Anny Pattyn, 02-03-2019
Ik heb een heel slechte lever, wat neem ik het best, ze zeggen mariadistel en artisjok, mag je dat dan samen nemen en hoe.Of zijn er nog betere producten zoals van Dr Vogel

Op voorhand bedankt Reactie infoteur, 04-03-2019
Als door een arts is vastgesteld dat uw lever heel slecht is, is het misschien ook raadzaam met deze arts te overleggen over mogelijke supplementen.

Huisman, 06-11-2018
Beste,

Werkt dit ook bij een torenhoge vervette lever? Zo ja, hoe lang moet het protocol gevolgd worden en is het verantwoord om te doen?

Groet Reactie infoteur, 07-11-2018
Echt medische advies kan ik niet geven hoor. Dit is echt een vraag voor een (alternatieve) arts of therapeut.

Sonja V. Beekum, 25-05-2017
Beste lezer,
De hoeveelheden voor het leverreinigingsprotocol die opgegeven zijn (dit leverprotocol) houdt in:

600 mg alfa-liponzuur
400 mcg selenium
2 - 3 tabletten mariadistel
1 - 2 tabletten vitamine B complex
vitamine C zo hoog als men kan verdragen

Gelden per dag. Ook ik vraag me af hoe lang ik het leverreinigingsprotocol moet doen voordat mijn lever zich hersteld heeft.

U schrijft aan Suzanna op 4.9.2014 dat de periode waarin het dr. Berkson protocol gevolgd kan worden, persoonsafhankelijk is. Wat bedoelt u daarmee? Wanneer is het tijdstip aangebroken dat het protocol ten einde is? Hoe weet ik dat? Reactie infoteur, 26-05-2017
Hallo,

Misschien heeft u er meer aan eens wat te googlen op internet en blogs te lezen van mensen die dit protocol hebben gevolgd. Zoals b.v. http://healing-liver-cirrhosis.blogspot.nl/2015/05/dr-burt-berkson-pioneer-in-fight.html in deze link staat ook een verdere link naar een interview met dr. Burt Berkson. Mensen volgen dit protocol een aantal maanden, afhankelijk van de ziekte van de lever natuurlijk. De man in het blog is na 1 jaar gestopt met de supplementen. Dit wel met controle van de leverwaardes in het bloed etc.
Dr B Berkson heeft zelf ook een boek geschreven.
Ik hoop dat u hier wat aan heeft.

Suzanna, 04-09-2014
Ik heb een vraagje over de dr. Berkson protocol. U heeft geschreven wat er nodig is, maar er staat niet bij hoe vaak het genomen moet worden en voor hoe lang. Kunt u daar a.u.b. meer info. over geven? Dank u! Reactie infoteur, 04-09-2014
Dit zijn de hoeveelheden per dag, waarbij het natuurlijk goed mogelijk is om deze hoeveelheden over de dag te verspreiden. Hoe lang dit protocol gevolgd moet worden is persoonsafhankelijk.

Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 25-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.