De geneeskracht van sassafras

De geneeskracht van sassafras Er zijn drie soorten sassafrasbomen. Twee komen oorspronkelijk in China voor en één soort stamt uit Noord-Amerika. Sassafras is een altijd groen blijvende, aromatische loofboom van maximaal 15 meter hoog die goed tegen zware regenval en vochtigheid kan. Het wordt een altijd groen blijvende boom genoemd maar soms kan hij toch zijn bladeren verliezen. Dat is niet zozeer afhankelijk van het seizoen als wel van de regenval. De etherische olie van sassafras wordt gebruikt voor het maken van parfums en zepen. Etherische sassafrasolie heeft eveneens medicinale kwaliteiten. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening sassafras / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening sassafras / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Naamgeving

De Latijnse naam voor deze boom is Sassafras Albidum. De Spaanse plantkundige Monardes gaf in de 16e eeuw de naam sassafras aan deze boom. Onder etymologen is het niet geheel duidelijk waarom de plan zo genoemd is. Misschien komt het woord uit een indianentaal. De etymoloog Vercoullie oppert dat het komt van ´saxere´ wat steen beduidt en ´frangere´ wat breken betekent. Sassafras zou namelijk nierstenen (graveelsteen) kunnen breken en doen oplossen. In het Nederlands wordt het ook wel de Amerikaanse laurier genoemd omdat het familie is van de laurierboom. Sassafras officinale heeft een stuk minder medicinale werkingen dan sassafras albidum.

Sassafras in voeding

Sassafras kan worden gebruikt om een thee van te zetten. De gemalen bladeren van de sassafrasboom worden in het zuiden van de V.S. gebruikt om een kruidig product van te maken genaamd gumbo filé of filépoeder van te maken. Deze gumbo filé is het belangrijkste ingrediënt van cajun soep.

Traditionele geneeskunde sassafras

De Indianen van Noord-Amerika zoals de Cherokee, Chippawa, Creek en Delaware, gebruikten sassafras om ziekten en negatieve geesten af te weren. Deze verschijningen werden in Europa demonen genoemd. In de volksgeneeskunde van oude tijden duidt men een ziekte aan als een geestkrachtveld dat somtijds zijn bezit van een persoon kan nemen. Dat wordt gezien als de oorzaak van een ziekte. Door kruiden op te hangen werden deze demonen of ziekten verdreven. Voor veel van deze ziekteverdrijvende werkzaamheden is wetenschappelijk bewijs gekomen. In de 17e eeuw was sassafras na tabak het belangrijkste exportproduct van Noord-Amerika naar Europa. Het werd aan mensen het meest gegeven om griep te verdrijven. Daarnaast was het lange tijd in Europa een belangrijk geneesmiddel voor de seksueel overdraagbare ziekten gonorrheu en syfilis. Andere ziekten die men in de volksgeneeskunde ermee bestreed waren: scheurbuik, huidproblemen, nierproblemen, tandpijn, reumatische aandoeningen, menstruatieperikelen, bronchitis, hoge bloeddruk, dysenterie. Het stond bekend als een antischimnmel, huidverwarmend, zweetafdrijvend, welriekend, windverdrijvend en tandverzorgend.

Enkele magische feiten

De sassafrasboom onderscheidt zich in meerdere opzichten van menig andere geneesplant. Vier bijzondere feiten:
  • Verdampte sassafras maakt een rokerige ruimte weer schoon.
  • Sassafrasolie was eeuwenlang het meest geëxporteerde medicijn van Amerika naar Europa..
  • Het was een alom gebruikt geneesmiddel in de 17e, 18e en 19e eeuw, bij een groot aantal ziekten.
  • De sassafrasboom krijgt verschillend gevormde bladeren. Dat is uniek.

Liefdesboom

De indianen noemen de sassafras ´liefdesboom´. Er werden allerlei liefdesdranken van gemaakt waarvan sommige hallucinerende eigenschappen hebben. Sassafras is nog steeds een bestandmiddel van MDMA en sommige andere drugs. De Indiaanse producten op basis van sassafras waren zowel een pepmiddel als een afrodisiacum. Het stimuleert, activeert en vergroot het helder denkvermogen. Een bijzondere werkzaamheid is dat sassafras in een rokerige ruimte de rook doet oplossen als het verdampt wordt.

Werkzame stoffen sassafras

In sassafras zitten verschillende werkzame stoffen in verschillende plantonderdelen. Een stof die in elk plantonderdeel zit is methyleendioxybenzeen.
Wortel: 5-methoxyeugenol, alkaloiden, alfapineen, anethol, apiol, asaron, betasitosterol, boldine, caryofylleen, cinnamolaurine, oniferaldehyde, copaeen, methylendioxyphenylpropaane, d-kamfer, d-sesamin, desmethoxy-aschantine, elemicine, eugenol, isoboldine, l-menthon, slijmstoffen, myristicine, norboldine, norcinnamolaurine, fellandreen, piperonylacroleïne, resine, reticuline, safreen, safrol, tanninen, thujon.
Blad en de stengel: aluminium, as, barium, boron, calcium, chroom, citral (blad), kobalt (stengel), koper, d-fellandreen (blad), gallium (blad), ijzer, lood, magnesium, mangaan, molybdeen, nikkel, fosfor (stengel), kalium, scandium, zilver (blad), strontium, titanium, vanadium, tungsten (blad), zirconium, zink (stengel).
Zaad: decaanzuur, octaanzuur, vette olie, laurinezuur, linolzuur, oleïnezuur, proteïne.

Inwendig gebruik

Er kan niet genoeg benadrukt worden dat sassafrasolie niet meer in gebruik is bij natuurtherapeuten. Slechts een klein beetje te veel sassafrasolie is dodelijk. Daarnaast is de narcotiserende werking reden om een verbod in België en vele andere landen. Voor de volledigheid staat hier toch de gebruikstoepassing van weleer. Vroeger werd sassafrasolie gebruikt bij reumatische problemen. Er werden twee tot drie druppeltjes sassafrasolie ingenomen na de maaltijd. Ook bij gewrichtspijnen, spierpijnen werd deze toepassing ingezet. Daarnaast was inwendige inname een middel om van het roken af te komen.

Sassafrasolie werd gebruikt om aan te ruiken. Het zou het verstand prikkelen en stimuleren tot helder denken. Ook werden enkele druppels in een verdamper of aromalamp toegepast.

Uitwendig gebruik

Ook uitwendig wordt sassafrasolie niet meer gebruikt. Vroeger werd het gebruikt
  • bij spier- en gewrichtspijnen door 10 druppels sassafrasolie te mengen met een eetlepel basisolie zoals olijfolie.
  • Bij huidaandoeningen zoals pukkeltjes en zweertjes werd een glas water met 10 druppeltjes gekookt en afgekoeld waarna tweemaal daags de huid ermee afgespoeld werd.
  • Bij vermoeidheid werd 15 druppels gemengd met of honing of melk en toegevoegd aan een bad waar men 20 minuten in lag.
  • Om tabaksrook te laten verdwijnen en de concentratie te verhogen werden 6 druppels verdampt in een aromalamp.

Sassafras is gevaarlijk

Sassafras is in vele landen verboden. Het is een gevaarlijk kruid, niet zozeer omdat het kankerverwekkend is; er zijn meer kankerverwekkende voedingsmiddelen gewoon in de supermarkt te koop, maar omdat het als een drug gebruikt kan worden. In België is het verboden maar in Nederland niet. Het wordt slechts zelden aangewend om medicinale redenen. Alleen sassafrasolie waar de safrol uit verwijderd is, mag verkocht worden. De bladeren mogen wel verkocht worden omdat daar slechts weinig safrol in zit. Overigens is het verbod van safrol gebaseerd op onderzoeken van de jaren 70 en 40 jaar later zijn heel wat inzichten veranderd; het zou kunnen dat safrol niet kankerverwekkend is, maar dat deze ene stof, safrol wel in het laboratorium tot kankerachtige verschijnselen leidt, wat weer betekent dat dit niet voor de mens hoeft te gelden.

Mogelijke bijwerkingen

Sassafras dien je niet zomaar te gebruiken. Het is het beste om in overleg te treden met een fytotherapeut of homeopaat; dat zijn mensen die doorgestudeerd hebben voor de aanwending van medicinale planten. In tegenstelling tot veel andere geneesplanten beschikt sassafras over een uitgebreid aantal bijwerkingen. Hier volgen enkele bijwerkingen van sassafras, die onder meer kunnen voordoen bij het drinken van sassafrasthee.
  • Moeilijkheden met lopen,
  • Slaap, lethargie, lusteloosheid,
  • Verwarring,
  • Bron: Derek Ramsey (Ram-Man), Wikimedia Commons (GFDL-1.2)Bron: Derek Ramsey (Ram-Man), Wikimedia Commons (GFDL-1.2)
    Huidontsteking, jeuk,
  • Verlaagde lichaamstemperatuur,
  • Borstpijn,
  • Hallucinaties,
  • Verlamming,
  • Spierspasmen,
  • Verlies van mentale balans,
  • Zwellingen in de keel,
  • Ademhalingsprobmlemen,
  • Braken,
  • Verlies van mentale scherpte.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger en kruiden en specerijenZwanger en kruiden en specerijenNog steeds bestaat er veel onzekerheid over het eten van kruiden en specerijen tijdens de zwangerschap. Veel kruiden en…
Placebo: beter dankzij nepmedicijnPlacebo: beter dankzij nepmedicijnJe wordt gefopt waar je bijstaat. De arts die je een placebo voorschrijft. Dit weet je natuurlijk niet en je slikt braaf…
Langer doorwerken op de hersendoping ModafinilLanger doorwerken op de hersendoping ModafinilEen nacht moeten doorwerken om een deadline te halen op het werk. Door een pilletje genaamd Modafinil in te nemen kun je…

Kruiden voor herstel van de leverKruiden voor herstel van de leverDe lever is een belangrijk orgaan, dat onder andere het lichaam helpt om te ontgiften van allerlei toxische stoffen. De…
Smetplekken in huidplooien zelf homeopathisch behandelenSmetplekken in huidplooien zelf homeopathisch behandelenSmetplekken in huidplooien van liezen, oksels, onder de borsten, onder de buik, enzovoort zijn een lastig probleem, waar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: James Steakley, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.gielenaroma.nl/index.php?page=sassafras-albidum
  • http://www.livinghealthy360.com/index.php/health-benefits-of-sassafras-tea-4473/
  • PDF: Sassafras albidum
  • , viermaal in beeld in 2008
  • http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/sassafras
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Sassafras
  • http://de.wikipedia.org/wiki/Sassafras_%28Gattung%29
  • http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/duke/ethnobot.pl
  • Afbeelding bron 1: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Derek Ramsey (Ram-Man), Wikimedia Commons (GFDL-1.2)
Reactie

Leonoor, Marthe, Erik, Jeannette, 28-12-2015
Dank voor het plaatsen van dit mooi artikel, informatief en zeker interessant in deze tijd waar we op zoek zijn naar alternatieven voor genezen van ernstige ziektes als kanker, leukemie, maar ook reuma, artritis. Er zijn las ik al onderzoeken naar MDMA waar sassafras in zou zitten om leukemie mee te kunnen genezen. Ik hoop echt dat we die kant op gaan onderzoeken en natuurlijke manieren van genezen en voorkomen van ziektes meer gaan onderzoeken, ontdekken en verder ontwikkelen. Wij zijn de woongroep Contact & muziek hebben een bijzonder leven op onze website kun je veel over ons lezen, zien en horen. We zijn bezig met muzie, zingen 4-stemmig a capella, duurzaamheid en drinken veel kruidenthee. Reactie infoteur, 09-02-2016
Dat lijkt me een heel gezellige woongroep. Ik word al bijna jaloers op jullie. Maar ik woon zelf ook in een leuke woongroep.

MDMA waar sssafras in zit? Het zit een beetje anders.

Uit sassafras kan safrol worden geïsoleerd. Van safrol bestaan enkele onderzoeken die aanwijzingen geven dat het wel eens leukemie bestrijdend zou kunnen werken. Leukemie is bloedkanker. Echter, er zijn nog veel meer onderzoeken waaruit blijkt dat safrol kanker in andere lichaamsdelen veroorzaakt.

Safrol kan door chemische bewerking worden omgezet tot MDMA ofwel het belangrijkste bestanddeel van ecstacy. Dat heeft er verder niks mee te maken. In de praktijk wordt commerciële, illegale MDMA van synthetische stoffen gemaakt.

Maar we zijn hard bezig om te onderzoeken hoe je ziekten kan voorkomen! Het zal nog een paar honderd jaar duren, hopelijk korter, maar dan hebben we al het supermarktvoedsel verbannen en eten we alleen maar echt voedsel.

Op dit moment wordt er veel onderzoek gedaan naar medicinaal voedsel. Dat gebeurt sinds 1989. Uit de eerste 25 jaar onderzoek blijkt dat elke echte voedingssoort (groenten, fruit, noten, zaden, granen, zuivel, alles behalve vlees) over één of meer medicinale werkingen beschikt.

Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 15-01-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.