Smetplekken in huidplooien zelf homeopathisch behandelen

Smetplekken in huidplooien zelf homeopathisch behandelen Smetplekken in huidplooien van liezen, oksels, onder de borsten, onder de buik, enzovoort zijn een lastig probleem, waar veel mensen niet goed raad mee weten. Niet alleen ouderen hebben er last van, maar ook vaak jonge mensen met wat overgewicht en zelfs baby’s. Ook mensen met diabetes kunnen er sneller last van krijgen. Smetplekken worden eerst rood en daarna volgt er vaak een heel hinderlijke jeuk. De huid kan ervan kapot gaan en het gevaar van infecties is dan niet ver weg meer. Vaak loopt men er te lang mee door en gaat pas hulp zoeken als de jeuk en/of de pijn te erg wordt. Toch zijn er een aantal eenvoudige maatregelen die genomen kunnen worden om de last tegen te gaan.

Oorzaken van smetplekken

Smetplekken ontstaan op plaatsen waar de huid op elkaar ligt en langs elkaar schuift. Die huid kan daar niet ademen en kan dan ook het eventuele transpiratievocht niet door verdamping kwijt, zoals bijvoorbeeld bij de huid van armen en benen. Dat transpiratievocht weekt de huid op en maakt hem poreus. De poriën staan verder open dan bij de droge huidgedeelten en dat is de oorzaak van het ontstaan van de smetvlekken. Door de afsluiting van de lucht en de beweging van de twee huidgedeelten langs en tegen elkaar, ontstaat een kleine beschadiging van de huidvlakken.

Symptomen van smetplekken

Eerst ontstaan er rode, vochtige en vaak glanzende gladde plekken op de plaatsten waar twee gedeelten van de huid elkaar raken. Die rode plaatsen veroorzaken na verloop van korte tijd een enorme jeuk. De neiging om de aangetaste plaatsen te krabben is dan ook groot. Daar kan de huid echter nog sneller door worden beschadigd, met alle gevolgen van dien.

Gevaar voor ontstekingen

De bacteriën krijgen alleen al door het weker worden van de huid en door de wrijving, maar zeker ook door het eventuele krabben, de mogelijkheid om de huid binnen te dringen en op die manier kan er schimmel, een ontsteking, of een andere huidziekte ontstaan. Omdat het in de huidplooien warm en vochtig blijft, geneest de huid daar ook niet vanzelf.

Smetplekken in de huidplooien van baby’s worden meestal veroorzaakt door vocht

Bij baby’s is het meestal een kwestie van wat schimmel, vaak veroorzaakt door een synthetisch wasmiddel. Ook de urine zorgt ervoor dat de huidplooien van de liezen van een baby niet altijd helemaal droog blijven. Goed en regelmatig verschonen is dan ook heel belangrijk. Heeft men het probleem niet snel in de gaten, dan kunnen de huidplooien van de liezen en oksels van een baby zelfs zo beschadigd worden dat er blaasjes met vocht ontstaan die na korte tijd openspringen.

Pijnlijke plekken voor het kindje

Dat kan voor het kindje enorm pijnlijk zijn, zeker omdat het vanwege de luier de bijtende urine niet helemaal van de plekken in de liezen kan weren. Het kindje kan "lastiger" worden, meer huilen en aandacht vragen. Het is dan ook belangrijk om een baby die veel huilt, altijd goed na te kijken op mogelijke huidbeschadigingen en extra alert te zijn op smetplekken.

Synthetisch wasmiddel kan de oorzaak zijn

Door het gebruik van een neutraal of biologisch wasmiddel, zoals Ariël, kan dat probleem meestal snel opgelost worden. Verschoon ook de luier wat vaker en zorg dat na het wassen de huidplooien van liezen en oksels volkomen droog zijn. Een neutrale poeder zonder aromatische stoffen kan daarbij helpen.

Smetplekken in huidplooien van mensen met overgewicht en ouderen

Mensen met overgewicht hebben nu eenmaal wat diepere huidplooien dan slanke mensen en bij hen is het risico van smetplekken dan ook zeker aanwezig. Ook bij oudere mensen kan een wat uitgezakte buikpartij of borst voor problemen zorgen. Wie het op tijd in de gaten heeft kan er wat aan doen.

Overgewicht leidt sneller tot smetplekken

Voor mensen met wat overgewicht is afvallen een optie, maar de plekken moeten ook behandeld worden, want de roodheid en de jeuk gaan niet vanzelf weg. In de reguliere medische wetenschap zijn er zalfjes voor. U moet dan wel eerst naar de dokter en daar om een goed recept vragen.

Homeopathisch behandelen met homeopatische zalf

Wie bij de eerste symptomen liever zelf aan de slag gaat kan bij de drogist of bij een reformzaak het middel Calendula halen. Dat is een homeopathische zalf voor de huid. Calendula zalf is erg vet, maar helpt de huid bij haar herstellend vermogen. Breng wat zalf op de beschadigde plekken aan en masseer haar zacht in de huid. Eenmaal per dag is vaak voldoende, maar bij erge jeuk en roodheid mag de zalf vooral in het begin gerust drie keer per dag opgebracht worden.

Na twee of drie dagen ziet u zelf al verschil

Bijna altijd is er na een of twee dagen duidelijk verschil in de intensiteit van de overlast in de vorm van jeuk en na een paar dagen vermindert ook de roodheid. Houd echter niet te snel met de behandeling op, want dan komt het probleem al snel weer terug. Vooral tijdens warme zomerdagen en als u veel getranspireerd hebt is het goed om daarbij tevens wat vaker te douchen en de aangetaste plaatsen goed schoon en vooral goed droog te deppen, voordat u de zalf erop doet.

Een goed hulpmiddel om smetplekken droog te houden

Een goed hulpmiddel is Engels pluksel. Dat is een rol stof van 100% katoen, die aan de ene kant gladde stof laat zien en aan de andere kant geruwd is. Engels pluksel is in de apotheek verkrijgbaar. U kunt er een of meer lapjes van gewenste lengte af knippen. Stop die op de plaatsen waar twee gedeelten van de huid elkaar raken. Meestal onder de borsten of in de vouw van de liezen. Het katoen neemt het transpiratievocht daar op en na een aantal dagen begint de huid zich te herstellen. In combinatie met de zalf zal het probleem dan snel uit de wereld zijn.

Gaan de smetplekken niet weg, dan naar de dokter

Als het probleem al te ver gevorderd is en de zalf niet genoeg helpt, ga dan naar de dokter. Die kan zien of er misschien een infectie is, waar grover geschut tegenin gebracht moet worden. Blijf er echter niet mee lopen. De kwaal gaat niet vanzelf weg, hoewel de problemen in de winter vaak minder erg zijn dan in de zomer. Open plaatsen kunnen zelfs gaan ontsteken en dan bent u verder van huis.

Het zelf voorkomen van overlast door smetplekken

Smetplekken zijn niet altijd helemaal te voorkomen, maar u kunt er wel zelf veel aan doen om de overlast te beperken. Allereerst dus het smeren met Calendula zalf. Daarnaast het dagelijks goed schoon en droog houden van de bedreigde plaatsen en vooral zorgen dat er na het wassen geen zeepresten of resten van douche gel in de eventueel al aangetaste huidplooien achterblijven. Draag ventilerende kleding zoals kleding van katoen en wol. Vermijd zoveel mogelijk synthetische kleding.

Calendula zalf is tevens verzachtend voor bestraalde huid

Calendula zalf helpt kankerpatiënten ook bij het verzorgen van huid die door de bestraling geïrriteerd is. Ook bij andere irritaties van de huid kan Calendula zalf vaak wonderen doen.

Andere mogelijkheden

Wie zich met de zalf niet kan helpen heeft nog een paar andere mogelijkheden om de smetplekken te verminderen. Was de plekken niet meer met zeep, maar gebruik een mengsel van water met azijn. Ook yoghurt is verzachtend voor dergelijke plekken en het zuur helpt de huid van de aangetaste delen te optimaliseren.

Lees verder

© 2014 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De verzorging van de huid en huidplooien bij baby’sDe verzorging van de huid en huidplooien bij baby’sDe huid van een pasgeboren baby is nog heel kwetsbaar, vooral in de huidplooien. Huidplooien ontstaan op plaatsen waar d…
Huidsmetten, hoe behandelen?Huidsmetten, hoe behandelen?Er zijn veel huidproblemen, waaronder smetten. Bijvoorbeeld smetplekken onder de borsten of in de liezen. Wat is er tege…
Schuurplekken in de lies: symptomen, oorzaak en behandelingSchuurplekken in de lies: symptomen, oorzaak en behandelingLast van schuurplekken in de lies? Dit kan duiden op intertrigo of smetplekken. Dit is eczeem of huiduitslag die optreed…

De geneeskracht van sassafrasDe geneeskracht van sassafrasEr zijn drie soorten sassafrasbomen. Twee komen oorspronkelijk in China voor en één soort stamt uit Noord-Amerika. Sassa…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 05-09-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.