Drukpuntmassage van voetreflexzones

Drukpuntmassage van voetreflexzones Omdat de inwendige organen nu eenmaal niet gemasseerd kunnen worden, is het masseren van de voetreflex een goed alternatief. Daardoor wordt ook nog eens een betere doorbloeding en daardoor een betere energieverdeling door het lichaam verkregen. Onder meer op de voetzolen zijn de reflexpunten van alle klieren en organen terug te vinden. Drukpuntmassage van de voeten is echter te prefereren, omdat zo een betere energieverdeling door het lichaam kan worden bewerkstelligd.

Algemeen

Een voet bestaat uit 26 botjes, 33 gewrichten en talloze zenuwuiteinden. De verschillende botjes zijn met elkaar verbonden door banden, pezen en spieren. Reflexpunten bevinden zich behalve op de voetzolen ook in de handen, oren en irissen. De organen en klieren die links in het lichaam gelegen zijn corresponderen met reflexpunten op de linkervoet en vice versa. De hoofdchakra's hebben als aanhechtingsplaats de wervelkolom. Voetdiagnostiek raakt de kern van iemands wezen. Je benoemt iets dat gekoppeld wordt aan gedrag en het verliest daardoor zijn vrijblijvendheid. Zo bieden ongerechtigheden op de voet, zoals likdoorns en wratten, een inzicht in de fysieke- en mentale weerbaarheid van de cliënt. In dit kader staat vochtigheid van de voeten voor (onbewuste) angst om dood te gaan, doch ook voor angst om relaties aan te gaan of emoties te tonen.

Het masseren van voetreflexzones

Door het masseren van onder meer deze zones wordt de lymfeafvoer en energiedoorstroming van het bijbehorende orgaan verbeterd. Het masseren van deze punten werkt structureel en biochemisch. Het masseren geschiedt alleen met de duim, door die op de plaats waar de druk moet worden gegeven te leggen. Daarbij mag de druk nooit van de top van de duim komen. De ene hand dient de voet te ondersteunen en de andere hand voert de massage uit. De dosering van de druk is afhankelijk van de weefsel structuur en de reacties van de cliënt. Als het pijnlijk is dan dient er zachter gemasseerd te worden om het zenuwstelsel van de cliënt niet te zeer te belasten. De massage dient ritmisch te gebeuren, drukken, ontspannen, drukken, ontspannen en zo voort. Er dient nauwelijks of geen kracht gebruikt te worden. Als het juiste punt gevonden is, dan dit punt licht drukkend met de duim masseren met langzame cirkelvormige bewegingen. Deze massage enige minuten continueren.

De te volgen werkwijze

Het is aan te bevelen volgens een bepaald schema te werk te gaan, omdat het zeer onrustig uitwerkt als daar geen systeem inzit. Dus eerst een zone afwerken voordat naar de volgende zone wordt gegaan. De totale duur van een eerste behandeling is meestal een klein uur. Deze tijd is benodigd om de voet goed af te tasten en alle punten in kaart te brengen.

Let op: Bij de massage van de teenkootjes, waarbij men dicht op het bot zit, dient men voorzichtig te zijn. Het bot wordt namelijk omhuld door beenvlies, het periost, dat rijk is aan zenuwen. Het is de kunst bij voetreflexzonetherapie het juiste evenwicht te vinden. Wanneer men moe wordt van het masseren, dan dient men de duim van de andere hand te gebruiken. Een verkrampte spier kan gekalmeerd worden door de spierbuik samen te drukken.

Kenmerken van een goede doorbloeding

Kleurverschillen op de voetreflexgebieden dienen te worden opgevat als energetische signalen. Dit werkt als volgt uit:
  • Roze: dat is de gezondste kleur van de voet
  • Rood: dan gaat er teveel energie naar een bepaald orgaan of weefsel
  • Paars: rood - energie dient te worden afgevoerd om de balans te herstellen
  • Bleek: er is een energietekort
  • Blauw: die ontstaat als de bleke kleur niet wordt verholpen doordat het energie reservoir zo goed als leeg is

Acupressuur

Hierbij worden de meridianen ook met de duim geactiveerd. Masseer bij hoge bloeddruk de middenvinger van de basis tot aan de top, terwijl bij lage bloeddruk dit andersom dient te geschieden. Dezelfde procedure maar dan bij de wijsvinger kan respectievelijk gevolgd worden bij diarree en verstopping. Op Wikipedia is een overzicht van alle zones te vinden.

Lees verder

© 2014 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezondheid & de natuurlijke geneeswijze van acupressuurGezondheid & de natuurlijke geneeswijze van acupressuurMet acupressuur worden de energiestromen in het menselijke lichaam gestimuleerd en verbeterd. De aanpak is een goed voor…
Gezondheid: HandreflexologieGezondheid: HandreflexologieMet de voetreflextherapie zijn we binnen de alternatieve geneeskunst - zo langzaam maar zeker wel bekend. Voor de hand…
Massages - ontspanning en verfrissingEen massage geeft de gelegenheid om even volledig te ontspannen. Zowel fysiek als psychisch gezien heeft een massage vaa…
Japanse GezichtsmassageJapanse GezichtsmassageDe Japanse Gezichtsmassage is een verwenmoment voor jezelf en zorgt voor een heerlijk ontspannen gevoel. Het is een uitk…

De traditionele Chinese geneeskundeDe traditionele Chinese geneeskundeDe traditionele geneeskunde van China behoort tot de oudste geneesvormen ter wereld. Ze is in dezelfde tijd ontstaan als…
Kruiden voor herstel van de leverKruiden voor herstel van de leverDe lever is een belangrijk orgaan, dat onder andere het lichaam helpt om te ontgiften van allerlei toxische stoffen. De…
Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 10-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.