Natuurlijke slaapmiddelen: melatonine, valeriaan en kamille

Natuurlijke slaapmiddelen: melatonine, valeriaan en kamille Moeilijk in slaap komen, 's nachts wakker worden: dergelijke slaapproblemen komen vaak voor. Klassieke slaapmiddelen hebben vaak vervelende bijwerkingen en kennen een risico op verslaving. Veel mensen geven daarom de voorkeur aan natuurlijke slaapmiddelen voor een natuurlijke nachtrust. Populaire natuurlijke slaapmiddelen zijn melatonine, valeriaan en kamille.

Slaapproblemen

Problemen met de slaap komen zeer vaak voor. Moeilijk in slaap komen (ook wel inslaapproblemen genoemd), 's nachts wakker worden: vrijwel iedereen heeft wel eens . Vaak slaap je de nacht na zo'n gebroken nacht wel weer redelijk goed. Er zijn echter ook mensen die chronische slaapproblemen hebben en nooit goed slapen kunnen. Een deel van hen grijpt naar slaapmiddelen om de slaap te bevorderen. Klassieke slaapmiddelen en rustgevende medicijnen zoals benzodiazepines zijn enkel op doktersrecept verkrijgbaar. Terecht, want ze kunnen verslavend zijn en hebben vaak bijwerkingen zoals sufheid overdag en een verminderde reactiesnelheid. Veel mensen zoeken daarom hun heil in een natuurlijk slaapmiddel. Er zijn verschillende soorten natuurlijke slaapmiddelen te koop die een natuurlijke nachtrust bevorderen.

Melatonine

Wellicht één van de populairste natuurlijke slaappillen is melatonine. Melatonine is een hormoon dat afgescheiden wordt door de pijnappelklier en wordt ook wel het slaaphormoon genoemd. Melatoninepillen die je in de winkel kunt kopen zijn een synthetische variant van het natuurlijke slaapstofje.

Melatonine speelt een rol bij de slaapwaakcyclus van mens en dier. Melatonine heeft een slaapverwekkend effect, waardoor de slaap bevorderd wordt. In de avond en nacht wordt - mede onder invloed van het donker - meer melatonine afgescheiden, in de ochtend neemt de hoeveelheid melatonine in het lichaam juist af. Op deze manier fungeert melatonine als een soort "slaapstofje" en helpt het bij zowel inslaapproblemen als doorslaapproblemen. De melatoninehuishouding kan verstoord raken door onder nachtdiensten, psychiatrische stoornissen en leeftijd (naarmate de leeftijd stijgt neemt de hoeveelheid melatonine af).

Melatoninepillen kunnen veilig gebruikt worden door mensen met diabetes, hart- en vaatziekten en dementie (zoals Alzheimer en Parkinson), die vaak moeilijk in slaap kunnen komen en geregeld 's nachts wakker worden. Melatonineslaappillen kopen kan onder andere bij de apotheek en drogist. Je kunt verschillende doseringen melatoninepillen kopen, zoals melatonine 3 mg en melatonine 1 mg. Melatonine 5 mg is over het algemeen alleen op doktersrecept verkrijgbaar. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is van mening dat melatonine in doseringen van 0,3 milligram en hoger als geneesmiddel beschouwd moet worden en dat er voor deze producten een handelsvergunning aangevraagd moet worden. Zonder dergelijke vergunning mag het product niet in de winkel verkocht worden. Er is momenteel (juni 2016) een onderzoek gaande naar de noodzaak van een handelsvergunning voor het verkopen van melatonine in hogere doseringen dan 0.3 milligram.

Melatonine is een zeer veilig en goed slaapmiddel, mits het gebruikt wordt in overleg met een arts. Een arts kan je adviseren over het juiste gebruik van melatonine. Wanneer melatonine op onjuiste manier gebruikt wordt, heeft het namelijk geen effect of zelfs een negatief effect op de slaap. Raadpleeg daarom altijd een arts wanneer je melatonine wilt gaan gebruiken.

Valeriaan

Een natuurlijke nachtrust kan ook bevorderd worden met behulp van valeriaan. Valeriaan is een kruidachtige plant waaraan geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven worden. De werkzame bestanddelen van valeriaan bevinden zich vooral in de wortel. Slaappillen met valeriaan kopen kan onder andere bij de apotheek en reformzaken zoals de Tuinen. Valeriaan kopen kan zonder doktersrecept. Valeriaantabletten zijn verkrijgbaar in doseringen van 300 tot 600 mg per dag. Sommige producenten verkopen extra sterke valeriaan, zoals Valdispert Nacht Extra Sterk. De combinatie met melatonine maakt dit product een potentieel sterk middel tegen slapeloosheid. Wetenschappelijke ondersteuning voor de effectiviteit van valeriaan is beperkt. Valeriaanpillen hebben een positief effect op de subjectieve slaapproblemen, maar dit is tot op heden niet geobjectiveerd.

Kamille

Kamille is een plant die van nature in Nederland voorkomt. Kamille wordt al sinds jaar en dag gebruikt in de vorm van thee, olie en tabletten vanwege de geneeskrachtige eigenschappen die aan de plant worden toegekend. Kamille wordt vaak aan kalmerende theesoorten toegevoegd. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat kamille geen effect op de subjectieve slaapervaring heeft, en ook geen effect op de totale tijd die men slaapt. Kamille lijkt echter wel enig positief effect te hebben op het moeilijk in slaap komen en doorslaapproblemen.
© 2014 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een goede nachtrust met natuurlijke middelenEen goede nachtrust met natuurlijke middelenLekker slapen willen we allemaal. Helaas lukt dat niet bij iedereen. Toch heeft moeder natuur een aantal middelen in pet…
Slapeloosheid en slaapmedicatieJe bent moe, maar toch val je niet in slaap. Gedachten stapelen zich op. Drie uur is het inmiddels en je hebt nog geen o…
SlaapstoornissenSlapeloosheid is een veel voorkomend probleem. Veel mensen hebben er last van. Wat kun je er tegen doen?
Probleem of stoornis: Slaapstoornis door een middelAls u problemen met slapen heeft, is het eerste wat u zich moet afvragen of dit kan worden veroorzaakt door een middel o…

Gevoelige tanden: Oorzaak, remedie en behandelingGevoelige tanden: Oorzaak, remedie en behandelingGevoeligheid van de tanden is een veel voorkomend tandheelkundig probleem dat ongemak of pijn in het gebit veroorzaakt w…
Ziekenhuisbacterie is lastig te bestrijden in ziekenhuizenZiekenhuisbacterie is lastig te bestrijden in ziekenhuizenRegelmatig duiken berichten op over ziekenhuisbacteriën die lastig te bestrijden zijn. In Nederland hebben we tussen 200…
Bronnen en referenties
  • Fernández-San-Martína M.A., Masa-Fontb R., Palacios-Solerb L., Sancho-Gómezb P., Calbó-Caldenteyb C. & Flores-Mateoc G. (2010) Review: Effectiveness of Valerian on insomnia: A meta-analysis of randomized placebo-controlled trials. Sleep Medicine vol.11(6)
  • Laudon M. & Frydman-Marom A. (2014) Review Therapeutic Effects of Melatonin Receptor Agonists on Sleep and Comorbid Disorders. Int. J. Mol. Sci. vol.15(9)
  • Zick S.M., Wright B.D., Sen A. & Todd Arnedt J. (2011) Preliminary examination of the efficacy and safety of a standardized chamomile extract for chronic primary insomnia: A randomized placebo-controlled pilot study. BMC Complementary and Alternative Medicine.
  • http://www.igz.nl/actueel/veelgestelde-vragen/melatonine/
Reactie

Maria, 26-06-2016
Mensen worden uitgenodigd met op- en aanmerkingen te reageren, maar als zij dat doen, worden berichten niet geplaatst.
Ik kreeg 3 weken geleden al bericht van de redactie dat mijn inbreng doorgezonden zou worden.
Het hoeft toch geen wéken te duren! En ja, uw artikel bevat onjuistheden over melatonine, hetgeen kritische lezers ook wel zal
opvallen. Deskundigen geven duidelijk aan, dat het middel niet zonder risico is en uit de vrije verkoop gehaald zou moeten worden. U maakt er zelfs reclame voor! Tijd voor een update en waarschuwing. Reactie infoteur, 26-06-2016
Dag Maria,
zoals je als kritische lezer op haar kunnen merken is het artikel reeds aangepast. Ik nodig je van harte uit je reactie wat betreft de vermeende onwaarheden in het artikel te onderbouwen.
Groeten MeloD

Melod (654 artikelen)
Laatste update: 16-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.