Probleem of stoornis: Slaapstoornis door een middel

Als u problemen met slapen heeft, is het eerste wat u zich moet afvragen of dit kan worden veroorzaakt door een middel of een medicijn. De meest voorkomende boosdoeners zijn caffeïne en alcohol; zij veroorzaken waarschijnlijk meer slapeloze nachten dan alle andere oorzaken bij elkaar.

Middelen

Door caffeïne, amfetaminen en cocaïne wordt de alertheid verhoogd en de slaap uitgesteld, terwijl ontwenning van deze middelen leidt tot hypersomnia. Alcohol, sedativa en opioïden werken aanvankelijk kalmerend, maar zorgen uiteindelijk voor een versnipperde en bedorven nachtrust.

Vrij verkrijgbare verkoudheidspilletjes, dieetpillen en slaapmiddeltjes worden dikwijls niet als de veroorzakers van slapeloosheid onderkend, en antihistaminen kunnen u achter het stuur in slaap doen vallen.

Ook antidepressiva kunnen dikwijls de slaap beïnvloeden en wel in beide richtingen (insomnia of hypersomnia) afhankelijk van het soort medicatie en de individuele verschillen in de manier waarop men erop reageert. De SSRI’s (Prozac, Zoloft en Fevarin) werken bijvoorbeeld gewoonlijk ‘oppeppend’ zodat je eerder zou verwachten dat ze slapeloosheid veroorzaken, en toch reageren sommige mensen erop met insuffen en hypersomnia. De meeste illegale drugs verstoren het normale slaappatroon, dikwijls op niet mis te verstane wijze.

Soms is moeilijk uit te maken wat er het eerst is geweest, het slaapprobleem of het ermee samengaande slaapmiddelengebruik. Volgens een veel voorkomend scenario begint het ermee dat u een slaapmiddel of een slaapmutsje tegen de slapeloosheid neemt. Na een tijdje wordt u echter fysiologisch van het hulpmiddel afhankelijk en wordt uw slapeloosheid erger en hardnekkiger dan ooit tevoren.

Diagnose volgens DSM IV
Volgens het diagnostisch handboek hebt u een slaapstoornis door een middel als sprake is van het volgende:
  • U hebt moeite met in slaap vallen of in slaap blijven, slaapt te veel of voelt zich overdag slaperig.
  • Uw slaapprobleem is te wijten aan alcoholinname, een te royaal gebruik van een middel (zoals caffeïne, cocafne of amfetaminen), onthouding van een middel dat u lang gebruikt heeft (zoals slaaptabletten) of aan de bijwerkingen van een medicijn dat u gebruikt.
  • Uw slaapprobleem is ernstig genoeg om u te hinderen in uw normale dagelijks functioneren.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Primaire hypersomniaPrimaire hypersomnia is een slaapstoornis die gekenmerkt wordt door een overmatige behoefte aan slaap. Men slaapt voldoe…
Veel voorkomende soorten slaapstoornissenVeel voorkomende soorten slaapstoornissenEr zijn verschillende soorten slaapstoornissen. Er zijn stoornissen zoals insomnia waarbij de persoon moeite heeft om in…
Hypergrypnie of hypersomnia: Altijd kunnen slapenHypergrypnie of hypersomnia: Altijd kunnen slapenKun jij altijd wel slapen? Heb jij ongelofelijk moeite je bed uit te komen? Kun jij slapen wanneer en hoe lang je wilt?…
Primaire slaapstoornis (insomnia/slapeloosheid)Primaire slaapstoornis (insomnia/slapeloosheid)De primaire slaapstoornis (insomnia) is een aandoening waar vrij veel mensen mee te kampen hebben. Centraal staan slaapp…

Probleem of stoornis: Behandelingsopties slaapstoornissenVermoedelijk het grootste probleem bij de behandeling van slaapproblemen is dat van de overbehandeling, vooral van een t…
Probleem of stoornis: Pavor nocturnus en slaapwandelenDe pavor nocturnus ofwel nachtschrik is een beangstigende ervaring die zich voordoet tijdens de slaap en, anders dan een…
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 05-02-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.