Hypergrypnie of hypersomnia: Altijd kunnen slapen

Hypergrypnie of hypersomnia: Altijd kunnen slapen Kun jij altijd wel slapen? Heb jij ongelofelijk moeite je bed uit te komen? Kun jij slapen wanneer en hoe lang je wilt? Mogelijk heb je last van hypergrypnie. Dit is een slaapstoornis waarbij je te veel slaapt. Vormen van hypergrypnie zijn hypersomnie of hypersomnia en narcolepsie. Deze twee vormen slaapstoornissen zullen hier ook worden besproken. Bij hypergrypnie gaat het niet over een depressie of oververmoeidheid. Er is geen sprake van een tekort aan ijzer of de aanwezigheid van de ziekte van Pfeiffer. Wel is er sprake van te veel slapen. Hypergrypnie is net als agrypnie en hypogrypnie een slaapstoornis. Agrypnie gaat echter om het niet kunnen slapen en hypogrypnie is het te weinig kunnen slapen.

Hypersomnia

Een vorm van hypergrypnie is hypersomnia of hypersomnie. Bij hypersomnia ben je overmatig slaperig en vermoeid overdag, waardoor je soms kan wegdommelen.

Symptomen

  • Overmatige slaperigheid overdag
  • Behoefte steeds een dutje te doen
  • Vertraagde motoriek
  • Moeite met concentreren
  • Moeite met wakker worden
  • Snel geïrriteerd en je grieperig voelen

Maar ondanks de overmatige slaperigheid is er geen sprake van overmatige vermoeidheid. Er is niet per se een gebrek aan energie, net zoals er geen ijzertekort hoeft te zijn. Ondanks dat je goed hebt geslapen, heb je dan nog steeds behoefte om te gaan slapen.

Consequenties

  • Problemen op werk/school
  • Problemen op sociaal vlak: lui en ongemotiveerd
  • Slechtere prestaties

Drie vormen van hypersomnie

Er bestaan drie soorten hypersomnie:
  • Periodieke hypersomnie
  • Idiopathische hypersomnie
  • Posttraumatische hypersomnie

Bij periodieke hypersomnia gaat het zoals de naam al zegt over periodes waarin je last hebt van ernstige slaperigheid. Daar tegenover staan dan ook periodes waarin je geen last hebt van de moeite wakker te blijven. De periodes wisselen elkaar dus af.

Bij idiopathische hypersomnie mis je tijdens je slaap de REM-periodes. Omdat REM erg belangrijk is om goed te slapen, voel je je overdag erg slaperig en kun je in slaap vallen. REM-slaap staat voor Rapid Eye Movement, dus waarbij de ogen veel bewegen. De spieren zijn echter volledig ontspannen en tijdens deze slaapperiode wordt vaak gedroomd. De hersenactiviteit is op dit moment vergelijkbaar met de hersenactiviteit wanneer iemand wakker is.

Bij posttraumatische hypersomnie is slaperigheid ontstaan door een ziekte in het centrale zenuwstelsel en lichamelijk letsel. De slaperigheid gaat samen met hoofdpijn, problemen met concentratie en het geheugen. Deze vorm duurt meestal maar enkele weken of maanden.

Narcolepsie

Narcolepsie is een ernstige vorm van hypersomnia, waarbij iemand onwillekeurig in slaap kan vallen, ongeacht waar hij of zij is. Dit betekent dus dat de spieren zich totaal ontspannen en verslappen en je kunt dan zo in elkaar zakken. Dit is natuurlijk erg gevaarlijk, bijvoorbeeld wanneer je in de auto zit. De slaapaanvallen zijn niet te bedwingen. Bij hypersomnie val je niet zomaar in slaap, terwijl dit bij narcolepsie wel het geval kan zijn.

Narcolepsie wordt wel gezien als een auto-immuunziekte, waarbij het hypocretinerge systeem afbraakt.

Behandeling van hypersomnie

Behandeling van te veel slapen is erg moeilijk, maar er zijn wel enkele tips die kunnen helpen. Er wordt meestal een slaapdagboek bijgehouden om na te gaan hoe je patroon er precies uit ziet. Daarnaast wordt er aangeraden om niet te veel energie op te doen voor je gaat slapen (bijvoorbeeld geen koffie of energydranken drinken voor het slapen gaan) en goed ontspannen. Ook is een regelmatig slaappatroon van belang.
© 2012 - 2024 Moneyq89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slaapproblemen bij kinderen: overmatig slapen (hypersomnie)Slaapproblemen bij kinderen: overmatig slapen (hypersomnie)Slaapproblemen bij kinderen komen dikwijls voor. Overmatig slapen, ook wel hypersomnie genoemd, is een slaapstoornis waa…
Wat zijn slaapproblemen?Wat zijn slaapproblemen?Iedereen kent het wel, slaapproblemen, wie heeft er nou niet eens last van? Bij sommige mensen blijft dit probleem maar…
Veel voorkomende soorten slaapstoornissenVeel voorkomende soorten slaapstoornissenEr zijn verschillende soorten slaapstoornissen. Er zijn stoornissen zoals insomnia waarbij de persoon moeite heeft om in…
Adviezen voor goede slaaphygiëneSlaaphygiëne gaat over de maatregelen die je neemt bij het slapen gaan en de omgeving waarin je slaapt. Doordat steeds m…
Dromen zijn geen bedrogDromen zijn geen bedrogDromen doen we allemaal, maar waarom de één meer dan de ander en waarom die vreselijke nachtmerries? Misschien herken je…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hypersomnia
Moneyq89 (152 artikelen)
Gepubliceerd: 13-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.