Dromen zijn geen bedrog

Dromen zijn geen bedrog Dromen doen we allemaal, maar waarom de één meer dan de ander en waarom die vreselijke nachtmerries? Misschien herken je de dromen en komen ze steeds terug.

Verwerkingsproces

Dromen zijn er om je geest dingen te laten verwerken. Misschien heb je iets traumatisch meegemaakt of gewoon iets wat erg veel indruk heeft gemaakt. Je geest droomt om deze ervaringen gewoonweg goed te verwerken. Dat kan zijn in een mooie lange droom waarvan je niet wilt dat het ophoudt, maar dat kan ook zijn in een nachtmerrie. Als je echt iets traumatisch hebt meegemaakt kan het zelfs zijn dat je ongeveer dezelfde dromen krijgt in elke keer een andere vorm of met andere personages.

Herhaaldelijke nachtmerries

Als je steeds exact dezelfde nachtmerries krijgt voorgeschoteld kan je dit zeggen dat er een blokkade ligt bij het verwerkingsproces.
Om deze blokkade op te heven is het natuurlijk belangrijk om te achterhalen waar deze blokkade vandaan komt. Pas als je weet waar die blokkade is kan je bezig met het verwerken en zouden ook deze herhaaldelijke nachtmerries verdwijnen.

Leerproces

Dromen bereiden ons ook voor op bepaalde gebeurtenissen. Als voorbeeld nemen we even een zwangere vrouw. Deze vrouw droomt over haar bevallingen en de droom herhaald zich steeds opnieuw, maar elke keer in een andere contest. De bevalling ervaart deze vrouw telkens op een andere manier. Bewezen is ook dat als een vrouw tijdens haar zwangerschap veel droomt over haar bevalling dat het de bevalling ook bevordert. Dus de geest bereidt zeg maar de vrouw voor op de bevalling. Dit is gewoon maar één voorbeeld, maar zo kunnen we er meer opnoemen.

Angst

Angst voor nachtmerries bestaat natuurlijk ook en het kan zelf zo ver gaan dat mensen niet eens durven slapen en zichzelf er toe zetten om wakker te blijven. Slaap is gewoon essentieel voor lichaam en geest. Men kan niet zonder! Dit is dan ook zeer ernstig en als je hier last van heb zou ik zeker aanraden om hiermee naar je huisarts te gaan!

Slapeloosheid

Slapeloosheid, ook wel insomnia genoemd, kan ontstaan door verschillende factoren. Men piekert teveel of is onrustig van binnen door een depressie of angst, maar dat kan ook komen doordat je opgewonden of zenuwachtig bent. Toch is slaap enorm belangrijk voor onze gezondheid. Je lichaam en geest zijn het beide nodig. Als je lijdt aan slapeloosheid kan dit lichamelijke klachten opleveren zoals:
 • Moe
 • Slaperig
 • Prikkelbaar
 • Rusteloos
 • Concentratie problemen
 • Vergeetachtig
 • Hoofdpijn
 • Weinig energie
 • Hoge bloeddruk
 • Hartkloppingen

Wat kan jezelf doen tegen slapeloosheid?

Zelf zou je iets kunnen doen als je slecht slaapt. Het belangrijkste is te achterhalen wat de oorzaak is. Is dat nou bijvoorbeeld te veel koffie drinken, dan is het makkelijk om te zeggen, "ik drink wat minder koffie!" Als de situatie moeilijker ligt is het natuurlijk ook moeilijker om een oplossing te vinden. Hieronder een aantal tips om beter te kunnen slapen:
 • Minder koffie en sigaretten
 • Meer sporten (om je lichaam moe te laten worden)
 • Neem twee tot drie uur voor het slapen gaan geen vast voedsel meer
 • Doe 's middags geen dutje
 • Ontspan voor het slapen gaan door bijvoorbeeld een warm bad te nemen
 • Lezen (neemt je gedachten even mee naar een andere plaats)
 • Luister eventueel naar rustige muziek
 • Bidden of mediteren
 • Acupunctuur

Homeopathische middelen

Natuurlijk bestaan er ook homeopathische middelen tegen slapeloosheid. Deze ontspannen het lichaam zonder chemie. Homeopathische middelen zijn niet verslavend en ze hebben geen bijwerkingen. Je kan ze zonder recept makkelijk verkrijgen bij de meeste drogisterijen.

Huisarts

Bij slapeloosheid wordt er door de huisarts in overleg een slaapmedicatie afgegeven. Hier zijn er ook meerdere van en de arts kijkt samen met jou wat je nodig bent. Vaak zijn deze medicijnen wel verslavend en hebben wel bijwerkingen.
© 2012 - 2024 Jesajo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De invloed van het dagelijks leven op nachtmerriesNachtmerries, iedereen heeft ze wel eens, maar weinig mensen weten hoe ze ontstaan en wat ze betekenen. De definitie van…
Alles over nachtmerriesAlles over nachtmerriesEen nachtmerrie is een vervelende ervaring. Je schrikt wakker, je ogen staan wagenwijd open en een druppel zweet loopt l…
Nachtmerrie: oorzaak, voorkomen en de betekenisNachtmerrie: oorzaak, voorkomen en de betekenisEen nachtmerrie is een benauwende, angstaanjagende droom. Vaak is er het gevoel dat men bezwijkt onder een drukkende las…
Alcohol detox en de slaap en dromenHet is al langer bekend dat alcoholverslaafden problemen met de slaap ervaren, zoals slapeloosheid. In de periode direct…

Hypergrypnie of hypersomnia: Altijd kunnen slapenHypergrypnie of hypersomnia: Altijd kunnen slapenKun jij altijd wel slapen? Heb jij ongelofelijk moeite je bed uit te komen? Kun jij slapen wanneer en hoe lang je wilt?…
Angst, de slechtste raadgever!Angst, de slechtste raadgever!Angst is gewoonweg de slechtste raadgever die er maar bestaat. Iedereen heeft er wel eens last van. Angst kan in verschi…
Jesajo (6 artikelen)
Gepubliceerd: 08-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.