Nachtmerrie: oorzaak, voorkomen en de betekenis
Een nachtmerrie is een benauwende, angstaanjagende droom. Vaak is er het gevoel dat men bezwijkt onder een drukkende last. Nachtmerries komen vooral vaak voor bij kinderen, maar ook ouderen kunnen er last van hebben. Hoe ontstaat een nachtmerrie en is er een therapie voor?
Nachtmerrie
Een nachtmerrie wordt ook wel cauchemar genoemd. Het is een angstaanjagende droom. Tijdens deze droom heeft men het gevoel dat er een zware last op zichzelf rust. Vaak kan men zich in een nachtmerrie niet bewegen of valt men in een diep gat, vloeren verdwijnen of men roept om hulp. In de meeste gevallen schrikt de dromer wakker vanuit de nachtmerrie. De herinnering aan de nachtmerrie kan nog lange tijd nablijven, soms tot enkele dagen lang. Nachtmerries komen voor tijdens de REM slaap en moeten niet verward worden met nachtelijke angstaanvallen. Deze laatste komen voor tijdens de diep slaap.
Kinderen en nachtmerries
Bij kinderen koken nachtmerries het meeste voor, vooral bij kinderen van vijf en zes jaar. Voor kinderen is een nachtmerrie erg beangstigend, omdat het kind moeilijk het verschil ziet tussen droom en werkelijkheid. Veel kinderen worden huilend wakker en zijn bang. Kinderen die vaak last hebben van nachtmerries slapen over het algemeen slecht en zijn overdag vermoeid. Hierdoor kunnen schoolprestaties achteruit gaan. Ouders van deze kinderen moeten het kind vaak troosten en opvangen, waardoor ook hun nachtrust zwaar verstoord wordt.
Oorzaak
Ongeveer drie procent van de bevolking heeft last van terugkerende nachtmerries. De helft van het volk heeft wel eens een nachtmerrie. Wie af en toe een nachtmerrie heeft, zal hier doorgaans weinig hinder van ondervinden. Voor degene die hinder ondervindt van nachtmerries en daardoor overdag niet goed kan functioneren, heeft last van een slaapstoornis. Een van de oorzaken van nachtmerries is stress. Door stress en het overdag ermee bezig zijn, zal er in de nacht weinig rust komen. Dit veroorzaakt een nachtmerrie. Mensen met een depressie hebben ook vaker last van nachtmerries. Mensen die gevoelig zijn en veel vanuit hun emoties handelen, zijn ook vaak het slachtoffer. Een andere oorzaak kan een traumatische ervaring zijn.
Bij kinderen ligt de oorzaak van de nachtmerries in de groei en ontwikkeling van het kind. Bij kinderen komen nachtmerries en slaapwandelen vaak tegelijkertijd voor. De meeste kinderen groeien uit hun nachtmerries op een leeftijd van negen tot elf jaar.
Betekenis van enge dromen
Een echte betekenis hebben nachtmerries niet. Vaak wordt er gezocht wat de boodschap achter de enge droom is. Hoewel het interessant is om hiernaar op zoek te gaan, is er nooit wetenschappelijk bewijs gevonden dat een nachtmerrie een boodschap wil overbrengen.
Hoe men overdag denkt, droomt men 's nachts. Een droom verwerkt de gebeurtenissen van de dag. Wie veel heeft meegemaakt of stress heeft, zal dit in zijn dromen terug vinden. De nachtmerrie dient dan als verwerking. Soms zijn nachtmerries symbolisch van aard: na een traumatische ervaring kan een nachtmerrie symbool staan voor het trauma. Vlak na een trauma wordt het hele verhaal vaak exact gedroomd, later zal het verhaal veranderen en steeds minder eng worden. Soms ook veranderen de dromen n iet en blijft men hetzelfde dromen, soms nachtenlang achter elkaar. Een n nachtmerrie kan zich blijven herhalen.
Bij zwangere vrouw een komen ook vaak nachtmerries voor. Vaak gaat het dan om de bevalling. De nachtmerrie lijkt hier symbool te staan voor de angst en onwetendheid die de vrouw heeft. Hoe meer een vrouw over enge bevallingsverhalen hoort, hoe meer nachtmerries ze hierover kan krijgen. Ook deze nachtmerries hebben geen boodschap maar laten duidelijk zien wat de vrouw overdag bezig houdt.
Therapie
Het geruststellen van een kind met nachtmerries is vaak voldoende om het kind weer in te laten slapen. Kinderen groeien er uiteindelijk overheen. Soms gebeurt dit niet en wordt een terugkerende nachtmerrie een levenslang probleem. In deze gevallen is een therapie in de vorm van hypnotherapie mogelijk. Dit is een behandeling door gebruik te maken van hypnose.
Andere aangeboden therapieën bestaan niet uit het aanpakken van de nachtmerries, maar uit het aanpakken van de oorzaak zelf. Vaak is er sprake van een gejaagde en stressvol levensstijl. Problemen als financiën, relatie, werk, familie kunnen ook aan de grondslag liggen. Een traumatische ervaring of een depressie kan ook behandeld worden.
Voorkomen van enge dromen
Door het doen van ontspanningsoefeningen kunnen nachtmerries terug gedrongen worden. Doel is om ontspannen naar bed te gaan, zonder stress of spanning. Televisie kijken voor het slapen gaan, evenals internetten wordt afgeraden. Ook zware gesprekken kan men beter achterwege laten. Een frisse wandeling, een goed boek of een warm bad maakt de innerlijke mens rustig en ontspannen.
Een andere manier is om eigen baas te worden over je droom. Dit wordt bereikt door een nachtmerrie voor de geest te halen en zichzelf ervan te overtuigen dat deze droom niet echt is. Men kan dit doen door telkens te herhalen: "deze droom is geen werkelijkheid", of een zin die men zelf prettig vindt klinken. Bij herhaalde oefeningen zal de dromer in staat zijn de nachtmerrie te herkennen als een onechte droom.