Angst, de slechtste raadgever!

Angst, de slechtste raadgever! Angst is gewoonweg de slechtste raadgever die er maar bestaat. Iedereen heeft er wel eens last van. Angst kan in verschillende vormen voorkomen en diverse lichamelijke klachten opleveren.

Wat is eigenlijk angst?

Angst is eigenlijk een reactie van je lichaam en geest op dreigend gevaar. Dat kan natuurlijk van alles zijn.
Dat kan natuurlijk gevaar zijn dat dreigt van buitenaf, maar dat kan ook gevaar zijn dat van binnen uit je lichaam ontstaat. Als angst je functioneren beïnvloed in je dagelijkse leven wordt er gesproken van een angststoornis. Ook hiervan zijn er diverse soorten te onderscheiden.

Oorzaken van angst

 • Angst kan verschillende oorzaken hebben, daarom heb ik een lijst voor je samengesteld over de verschillende oorzaken:
 • Het kan een karaktertrek zijn (dat wil zeggen dat het genetisch aangelegd kan zijn)
 • Het kan aangeleerd zijn door de cultuur waarin je leeft
 • Het kan levenservaring zijn
 • Het kan ontstaan via de media
 • Het kan ontstaan door ingrijpende gebeurtenissen

Veelal heeft piekeren ook een enorme invloed. Mensen gaan te ver nadenken over hetgeen dat zou kunnen gebeuren of plaatsvinden.

Angstsymptomen

De meest voorkomende symptomen van angst zijn:
 • Verhoogde hartslag en bloeddruk
 • Hartkloppingen
 • Zweten
 • Misselijk
 • Duizeligheid
 • Droge mond
 • Kortademigheid
 • Hoofdpijn

Herkenbaar

De meeste symptomen en oorzaken herkennen we allemaal wel, maar laten we ons leven hierdoor beïnvloeden? Ja!
Mensen durven stappen in hun leven niet te nemen doordat ze angst voelen voor de toekomst of niet zeker zijn over bepaalde dingen. Een voorbeeld hiervan is iemand die niet solliciteert naar een functie die bij hem past door onzekerheid of angst om afgewezen te worden. Of dat iemand niet durft te gaan samenwonen omdat men bang is voor de binding. De meest voorkomende angsten hebben zelfs een naam gekregen, omdat het veel mensen beïnvloedt in hun dagelijkse leven en hun succes in de weg staat!

Fobie

Een fobie is eigenlijk ook niets anders dan een angst die men heeft ontwikkeld voor of tijdens een bepaalde situatie. Fobieën komen ontzettend vaak voor en alle fobieën zijn eigenlijk benoemd. Zo kan je bijvoorbeeld een fobie hebben voor insecten of een fobie hebben ontwikkeld voor vaccinaties. De fobie die we meer kennen is de claustrofobie. Mensen die niet kunnen over kleine ruimtes en zich benauwd gaan voelen als ze bijvoorbeeld in een lift verkeren. Zo zijn er tal van fobieën te noemen en ieder mens gaat daar verschillend mee om.

Dwangstoornis

Een dwangstoornis is eigenlijk ook niets anders dan angst. Mensen die bijvoorbeeld herhaaldelijk hun handen wassen, omdat ze een angst hebben voor smet is zo'n dwangstoornis. Vaak komt dit doordat mensen dit hunzelf hebben aangeleerd. Hier komen die mensen dan ook moeilijk vanaf. Voor deze mensen wordt het een soort obsessie.

Stress

Stress komt ook eigenlijk voort uit angst. Stress geef jij jezelf aan je lichaam doordat je bijvoorbeeld bang bent om te falen of omdat je bang bent dat je op je werk je deadline niet haalt. Dit geeft slechte invloed en je kan hierdoor zelfs je lichaam langdurig blootstellen aan stress, angst en dus lichamelijke klachten. Er wordt door artsen zelfs gemeend dat langdurige angst en stress kan leiden tot kanker!

Omgaan met angst

Leren omgaan met angst is niet een gemakkelijke opgave, maar voor je eigen gezondheid wel een must! Leer angsten te aanvaarden en leer van jezelf waar ze eigenlijk vandaan komen, want als je weet waar het is ontstaan en waar het vandaan komt is het makkelijker om de bron aan te pakken! Je zou ook de angst in een ander daglicht voor jezelf kunnen zetten en je afvragen waarom je angst hebt en wat er in het ergste scenario zou kunnen gebeuren. Als je dit voor jezelf gedaan hebt is het ook makkelijker om de angst te ervaren. Leer ontspannen op de momenten dat je angst ervaart. Klinkt erg gek, maar is wel te doen! Trek jezelf terug en denk er even over na, voordat je verder gaat. Maar pas op voor piekeren!
© 2012 - 2024 Jesajo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Angst: wat is het nut en welke angstvormen bestaan er?Angst: wat is het nut en welke angstvormen bestaan er?Het is heel menselijk en normaal om af en toe angst te ervaren. Angst hoort bij het leven net zoals de emoties vreugde e…
Leven met een sociale fobieLeven met een sociale fobieEen sociale fobie is een grote angst voor normale en alledaagse sociale situaties zoals iemand aanspreken, naar een fees…
Fobie: grote angstFobie: grote angstSoms ontstaat een fobie zonder dat er een duidelijke verklaring voor is. In principe kan iedere situatie of handeling zi…
Angststoornis, de fobieAngststoornis, de fobieEen van de bekendste angststoornissen is wel de fobie. Er zijn honderden verschillende fobieën, sommige zijn zo moeilijk…

Dromen zijn geen bedrogDromen zijn geen bedrogDromen doen we allemaal, maar waarom de één meer dan de ander en waarom die vreselijke nachtmerries? Misschien herken je…
De moed opgeven? Met realistisch denken kom je verderDe moed opgeven? Met realistisch denken kom je verderSoms denk je dat je geen kant meer op kunt. Je leven verloopt niet zoals je vindt dat ‘het hoort’ en je bent ongelukkig…
Jesajo (6 artikelen)
Gepubliceerd: 05-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.