Alcohol vaak toegestaan bij antibioticakuur

Alcohol vaak toegestaan bij antibioticakuur In welke mate verdragen antibiotica en alcohol elkaar? Het is namelijk een misverstand dat een enkel wijntje of biertje nooit is toegestaan tijdens antibioticagebruik. Beheerst alcoholgebruik is meestal geen enkel probleem. Tenminste zolang de bijsluiter van het antibioticum niet anders aangeeft. Te veel alcoholgebruik is natuurlijk nooit goed en al helemaal niet als je een bacteriële infectie hebt.

Antibioticakuur en alcohol

Het is een hardnekkig misverstand dat je tijdens een antibioticakuur geen alcoholische versnaperingen zou mogen gebruiken. Het zijn niet alleen de patiënten en de andere leken op gezondheidsgebied die deze misvatting aanhangen; ook in de gezondheidszorg zelf gaat men er dikwijls van uit dat spiritualiën en antibiotica nooit en te nimmer samen mogen gaan.

Wetenschappelijk onderzoek

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter niet dat alcohol een verkeerd effect heeft op het genezingsproces tijdens een antibioticabehandeling. Het kan de effectiviteit van allerlei geneesmiddelen wel iets verlagen of verhogen (bijvoorbeeld omdat je meer gaat plassen en het geneesmiddel sneller uitscheidt), maar het is niet zo dat antibiotica daarvan speciaal te lijden hebben.

Uitzonderingen

Een paar middelen kunnen echter niet in combinatie met alcoholgebruik:
  • Doxycycline en tetracycline worden minder effectief door alcohol, zodat er een hogere dosis voor een zelfde werking nodig is.
  • Tinidazol en metronidazol geven in combinatie met alcohol beduidend meer kans op misselijkheid, buikkrampen, hoofdpijn, en overgeven.
  • Flagyl, dat wordt voorgeschreven bij vaginale infecties kan bijwerkingen geven als misselijkheid, hoofdpijn, blozen en zweten. Flagyl is trouwens een andere naam voor metronidazol

Voor de rest is er niet zo veel om een enkel glas te drinken tijdens een antibioticakuur. Het is dus afhankelijk van de soort antibiotica die u slikt, of u wel of niet een glaasje kunt drinken. In alle gevallen geldt overigens dat zowel het antibioticum als de alcohol wel door de lever worden afgebroken. Alcoholgebruik is dus wel in alle gevallen extra belastend voor de lever.

Bijsluiter

Bovenstaande lijkt misschien lastig te onthouden, maar de meest simpele manier is natuurlijk om zorgvuldig de bijsluiter te raadplegen. Bij antibiotica die niet in combinatie met alcohol kan, vindt u vanzelfsprekend een waarschuwing in de bijsluiter of een opmerking op het etiket. Bij antibiotica waar u deze waarschuwingen niet aantreft mag u een glaasje drinken mits u het bescheiden houdt. Uw apotheek zal u bij twijfel graag alle informatie geven.

Alcohol in combinatie met bloedverdunners

Heeft uiteraard niets met het onderwerp antibiotica te maken, maar nu we toch bezig zijn: Een redelijke hoeveelheid alcohol (1 tot 2 glazen bier of wijn) heeft amper effect op de werking van bloedverdunners, zoals bijv. acenocoumarol. Als je daarentegen een te grote hoeveelheid inneemt, of bij een leverziekte, kan alcohol de werking van bloedverdunners versterken. Daardoor kan het langer duren voordat bij een wond de bloeding stopt. Bij vragen de apotheker of arts raadplegen.
© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Antibiotica en alcohol: risico’s en bijwerkingenAntibiotica en alcohol: risico’s en bijwerkingenHet is een veelgehoorde bewering dat je je moet onthouden van het drinken van alcohol tijdens een behandeling met antibi…
Antibiotica: bijwerkingen, alcohol, de pil, zon, resistentieAntibiotica: bijwerkingen, alcohol, de pil, zon, resistentieEen antibioticum is een middel dat bacteriën doodt of de groei afremt. Deze wordt gebruikt wanneer er sprake is van een…
Bij welke medicijnen drink je het best geen alcohol? TipsBij welke medicijnen drink je het best geen alcohol? TipsTijdens de feestdagen is het drinken van een glaasje wijn of champagne zo gebruikelijk dat het voor de meeste mensen wel…

Abces aan de tanden: symptomen & behandeling tandabcesAbces aan de tanden: symptomen & behandeling tandabcesOok al word je geplaagd door tandpijn, toch overkomt het je wel eens om een bezoek aan de tandarts uit te stellen. Nocht…
Beauty: Haargroei hoofdhaarBeauty: Haargroei hoofdhaarHaar wat bij ieder menselijk lichaam hoort is van oorsprong functioneel, maar tegenwoordig scheren we het weg, laten we…
Bronnen en referenties
  • Kringapotheek,
  • Plus Magazine sept 2017
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 28-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.