Verschillende manieren om aften te verdoven en te voorkomen

Verschillende manieren om aften te verdoven en te voorkomen Aften zijn blaartjes, oftewel zweertjes, die zich in de mond bevinden. Deze zweertjes kunnen op allerlei manieren ontstaan, bijvoorbeeld door een verzwakte weerstand of omdat je per ongeluk op je tong of wang gebeten hebt tijdens het eten. Ondanks dat deze aandoening meestal al na aantal dagen vermindert kunnen mensen hier veel last van hebben. Hoe kan ik voorkomen dat ik aften krijg? Welke medicijnen bestaan er zoal om de pijn te verminderen?

Aften


Wat zijn aften precies?

Aften zijn zweertjes die zich op de lippen of in de mond bevinden. Hier bevinden de ontstekingen zich in het slijmvlies. De zweertjes zijn meestal 3 tot 4 millimeter breed. Ze zijn wit van kleur en hebben een roodkleurige rand. Zo'n 20 procent van de bevolking heeft hier last van. Regelmatig worden aften verward met spruw. Het ontstaan van spruw heeft echter een andere oorzaak (schimmelinfectie).

Door een aft kun je last krijgen van pijn tijdens het eten en drinken

Aften kunnen soms wekenlang in de mond aanwezig zijn. Dit brengt een hoop complicaties met zich mee tijdens het eten en drinken. Wanneer een pijnlijke plek zich bijvoorbeeld op de tong bevindt is het gebied moeilijk te vermijden. Het is aanbevolen om voedsel met een hoog zuur- of zoutgehalte zoveel mogelijk te vermijden. Zure drankjes kunnen eveneens extra pijn veroorzaken.

Aften ontstaan meestal vanwege kleine wondjes

Een aft kan op verschillende manieren ontstaan. Als je per ongeluk op je tong bijt heb je bijvoorbeeld een vergrote kans op het krijgen van deze aandoening. Dit gebeurt meestal tijdens het kauwen van voedsel. Hiernaast werkt een verminderde weerstand aften in de hand. Soms staat dit in verband met een glutenovergevoeligheid. Hierbij wordt de weerstand op de proef gesteld vanwege bepaalde soorten eiwitten. Het drinken van een te hete thee of koffie kan eveneens een oorzaak zijn.

Emotionele stress heeft invloed op het ontstaan van deze aandoening

Een emotionele gebeurtenis in je leven kan stress veroorzaken en hierdoor een oorzaak zijn. Stress zorgt er in het algemeen voor dat je afweersysteem ontregeld wordt waardoor je extra vatbaar bent voor ziektes.

Wat voor medicijnen kan ik gebruiken om de pijn te verdoven?

Er bestaan mondspoelmiddelen en aanstipmedicijnen om de aangetaste plekken te behandelen. Je kunt bijvoorbeeld 'Pyralflex' gebruiken om de plek aan te stippen en hiermee te verdoven. Tijdens het aanstippen kan het echter een korte tijd zeer doen. Wanneer je met een mondspoelmiddel de pijnlijke plekken wilt verdoven kan er onder andere gebruik gemaakt worden van 'kamillosan'. In dit product zit er kamille verwerkt. Hiernaast kan men gebruik maken van een 'chloorhexidine' mondspoeling. Het medicijn staat ook wel bekend als 'mondspray' of 'tandgel'. Dit product is in de apotheek verkrijgbaar. Het product 'Molkosan' is een algemeen product dat gebruikt wordt voor allerlei kwalen die meestal te maken hebben met de spijsvertering. Dit product kan echter ook verdovend zijn tegen aften en is bij de drogist verkrijgbaar. Er zijn ook zalfjes beschikbaar die de pijn doen verminderen. Hiernaast heeft mondwater met de stof lidocaïne een verdovende werking.

Er bestaan ook natuurlijke hulpmiddelen

Pepermuntthee en zwarte thee hebben allebei een verdovende werking. In zwarte thee bevindt zich 'tannine'. Dit zijn een aantal chemische verbindingen die een werking hebben op de mondholte en hierdoor de pijn verzachten. Pepermunt kan eveneens een positieve invloed hebben tegen de pijn van aften. Mint is echter een stuk minder krachtig dan medicijngebruik. Vroeger dacht men dat een vitaminegebrek een oorzaak kon zijn voor het krijgen van deze aandoening. Hierdoor werd er aanbevolen om veel vitamines binnen te krijgen. Dit blijkt echter geen verband met elkaar te hebben.

Aften gaan over het algemeen vanzelf over

Het meeste pijn vermindert meestal na de eerste dagen. Na een aantal weken verdwijnen de aften meestal. De ontstekingsreactie van het lichaam is op dat moment verdwenen. Omdat het een ontstekingsreactie is kan een aft niet besmettelijk zijn. Het is immers een natuurlijke reactie van het lichaam.

Het is mogelijk om aften zoveel mogelijk te voorkomen

De aandoening is te voorkomen door voldoende op je mondhygiëne te letten. Tandpasta met enzymen heeft een positief effect. Meestal wordt hiervoor 'Zendium' tandpasta gebruikt. Enzymen zijn namelijk bepaalde eiwitten die betrokken zijn bij allerlei biologische reacties. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe deze enzymen aften voorkomen. In de praktijk blijkt dit soort tandpasta echter voor positieve resultaten te zorgen. Tandpasta met de stof natriumlaurylsulfaat kan echter aften in de hand helpen. Dit is een schuimmiddel dat in de huid kan doordringen en hierdoor de huid kan beschadigen. Oók bij het gebruik van mondwater is het aanbevolen om bepaalde producten te vermijden.

Mondwater kan een positief of negatief effect hebben

Het is tevens aanbevolen om je mond regelmatig met mondwater te spoelen. Mondwater heeft namelijk een ontsmettende werking. Op deze manier worden gebieden waar je normaal niet bijkomt gereinigd. Hier mag echter geen fluoride in zitten. Fluoride is namelijk een stof die juist aften kan veroorzaken. Hiermee voorkom je óók de kans op het krijgen van tandvleesontstekingen. Hiernaast is het belangrijk om je gezondheid in een goede conditie te houden. Hierdoor is de kans kleiner dat het afweersysteem ontregeld wordt en daardoor zweertjes ontstaan.
© 2016 - 2024 Island, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aften in de mond behandelenAften in de mond behandelenAften zijn kleine zweertjes die ontstaan in je mond en zeer pijnlijk kunnen aanvoelen. De oorzaak van aften blijft nog s…
Huismiddeltjes tegen aftenAften zijn nare blaasjes in de mond die ondanks hun geringe grootte veel pijn kunnen veroorzaken. Aften behandelen kan m…
Wat te doen bij aften?Wat is een aft? Een aft is een zweertje wat vaak in de mond voor komt. Aften kunnen meerdere oorzaken hebben. Een aft is…
Aften; oorzaken, verschijnselen en behandelingAften; oorzaken, verschijnselen en behandelingAften zijn pijnlijke zweertjes die in de mond voorkomen. Ze zijn rond of ovaal van vorm en zijn rood van kleur, met een…

Dengue: Virale infectie met koorts en huiduitslagDengue: Virale infectie met koorts en huiduitslagDengue is volgens de World Health Organization (WHO) de belangrijkste door muggen overgebrachte virale infectie ter were…
Malaria: Infectieziekte met koorts, geelzucht en zwakteMalaria: Infectieziekte met koorts, geelzucht en zwakteMalaria is een potentieel levensbedreigende infectieziekte veroorzaakt door parasieten die via een beet van een geïnfect…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Verdy p, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://aftenbehandelen.com/
  • https://www.salusi.nl/verband-aften-tandpasta/
  • http://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/algemeen/pijnlijke-afte-15-tips-om-aften-te-behandelen/
  • http://www.dokterdokter.nl/medicijn/chloorhexidine-mondspoeling-012/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tannine
  • https://www.kruidvat.nl/a.vogel-molkosan/p/21601
Island (91 artikelen)
Laatste update: 18-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.