Zwemwater(en) - de gevaren en risico's

Zwemwater(en) - de gevaren en risico's Zwemmen is een goede vorm van lichaamsbeweging; het is leuk en ook lekker verkoelend bij warm weer. Toch zijn er wel enige risico's aan verbonden als je niet de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. We bedoelen dan met name het water waarin we zwemmen en de kwaliteit ervan. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde bacterieën die in het water (kunnen) zitten.

Chloor

In zwembadwater wordt chloor gebruikt. Dit is nodig om de bacterieën in het water te doden. De hoeveelheid chloor die gebruikt wordt is erg laag, maar het is nog steeds voldoende om voor klachten te zorgen zoals:
  • Rode ogen
  • Eczeem
  • Droge huid
  • Jeuk
  • Loopneus
  • Luchtwegproblemen
Heb je in extreme mate last van deze klachten, zoals voorkomt bij mensen die een chloorallergie blijken te hebben, dan is het aangeraden contact op te nemen met je huisarts.

Zwemmers exceem

Een ander woord voor zwemmers exceem is ook wel voetschimmel. Dit kun je oplopen op plekken waar veel mensen op blote voeten lopen (douches, klaadkamers, etc.). De symptomen van voetschimmel zijn:
  • Jeukend gevoel
  • Brandend gevoel
  • Vervellende huid
Voetschimmel kun je behandelen met een schimmeldodend middel. Omdat voorkomen toch beter is dan genezen is het aan te raden om slippers te dragen zodat je (blote) voeten niet in contact komen met de zwembadvloeren.

Zwemmersjeuk

Zwemmersjeuk kun je alleen oplopen als je in contact komt met buitenwateren zoals meren, plassen of rivieren. Vooral als het een aantal dagen warm is geweest. Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door de larven van een platworm die ook voorkomen bij watervogels (die het dan overbrengen op het water en dus de mens). De larven veroorzaken een huidirritatie die jeuk veroorzaakt. Omdat de larven echter niet blijven leven op de mensenhuid, verdwijnt de huidirritatie na een paar dagen. Tegen de jeuk kun je een mentholzalf gebruiken, verkrijgbaar bij de apotheek.

Botulisme

De bacterie die botulisme verzoorzaakt komt in veel varianten voor, maar in Nederland is deze nog redelijk zeldzaam. Als er vermoedens bestaan dat deze bacterie voorkomt in bepaalde rivieren/meren/plassen, dan wordt dit meteen met borden aangegeven. In principe is de nederlandse variant van deze bacterie niet gevaarlijk voor mensen (maar veroorzaakt wel klachten zoals misselijkheid, duizeligheid, etc.) maar voor watervogels is deze bacterie dodelijk! Het gevaar is dat op deze dode vogels de bacterie gaat muteren en deze mutatie is wel gevaarlijk voor mensen. Raak in dit geval dus nooit dode watervogels aan.

Blauwalg

Blauwalg is een bacterie die ook vooral vrijkomt bij langdurige hoge temperaturen. De gifstoffen van deze bacterie zijn niet zo gevaarlijk wanneer ze met je huid in contact komen, al kun je wel ongemakken verwachten. Het grote gevaar zit hem echter in het inslikken van water dat met deze bacterie besmet is. Bij hoge hoeveelheden kan je zelfs in het ziekenhuis belanden omdat het je nierstelsel kan aantasten. Ook hier geldt dat er vaak borden staan bij wateren waar blauwalg voorkomt.

Vermijd de risico's

  • Doe altijd slippers aan wanneer je in een zwembad bent en je in aanraking komt met de zwembadvloer. Ook bij kleine kinderen zijn waterschoentjes een must.
  • Wees zowieso voorzichtig om te zwemmen in meren/plassen, etc, vooral wanneer de temperaturen lang hoog zijn. Zie je bijvoorbeeld dat er schuim op het water staat of dat de kleur van het water blauw/groen is, ga dan niet het water in, ook al staat er geen bord bij!
  • Let ook goed op aanwezigheid van waarschuwingsborden bij buitenwateren, ze staan er niet voor niets!
© 2012 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blauwalg, botulisme en de ziekte van WeilBlauwalg, botulisme en de ziekte van WeilOp warme dagen is het heerlijk om een duik te nemen in een plas of meertje. Het is verstandig om dan eerst de kwaliteit…
Blauwalg en zwemmen in buitenwater en zwemmersjeukBlauwalg is een bacterie die ontstaat bij warm weer. Blauwalg (ook wel cyanobacteriën) ziet er uit als groen wier en dri…
De gevaren van zwemmenDe gevaren van zwemmenZwemmen is een populaire bezigheid. Zwemmen kan in de zee, in een meer, een rivier of gewoon in het zwembad. Maar is zwe…
Allergisch voor chloorAllergisch voor chloorZwemmen is een leuke bezigheid en vooral kinderen vinden het heerlijk om lekker naar het zwembad te gaan. Minder leuk wo…

Wat is schizofrenie?Wat is schizofrenie?De ziekte schizofrenie verwijst naar de term ‘gespleten geest’. Daardoor denken veel personen dat schizofrenie een ziekt…
Zware benen? Oorzaken & tips voor betere bloedcirculatieZware benen? Oorzaken & tips voor betere bloedcirculatieJe kent het gevoel wel: eindelijk is het zomer en wil je van het mooie weer gaan genieten, maar dan duiken die vervelend…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Diddi4, Pixabay
  • www.wikipedia.org
  • www.ggdgezondheidsrisico.nl
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 23-11-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.