Flebitis, een pijnlijke aderontsteking: behandeling

Flebitis, een pijnlijke aderontsteking: behandeling Flebitis is een ontsteking van de ader. Het is een gekende aandoening die als zeer pijnlijk wordt ervaren. Je hebt zeker risico wanneer je een operatie ondergaat en lang niet kan bewegen. Daarom is preventie zeer belangrijk. Wanneer je toch flebitis ontwikkelt, kan deze behandeld worden met pijnstillers en veel geduld. Wanneer de pijn nog altijd erger wordt is het beter om opnieuw naar de huisarts te gaan.

Wat is flebitis?

Flebitis is een ontsteking in de ader die voornamelijk voorkomt in de onderbenen. Toch kan het ook op andere plaatsen in het lichaam voorkomen. Bij flebitis veroorzaakt de ontsteking een kleine blokkade in een kleine ader. Verder wordt flebitis vaak gelinkt aan een operatie omdat het een mogelijke verwikkeling kan zijn. Toch zijn er nog veel andere oorzaken. Klachten die je kan krijgen als je flebitis hebt zijn pijn aan een ader, een rode verkleuring van de huid rondom de ader en het warm aanvoelen van de ader en het weefsel rondom de huid.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken die voor flebitis kunnen zorgen. Deze zijn:
 • Erfelijke aanleg
 • Zwangerschap
 • Hormonale factoren
 • Een infuus
 • Spataders
 • Langdurig stilzitten bijvoorbeeld tijdens een vlucht in het vliegtuig of langdurige vergaderingen
 • Langdurige inactiviteit van de ledematen zoals na een operatie

Preventie

Om flebitis te voorkomen worden na een operatie de patiënten snel in beweging gebracht. Dit kan al door kleine oefeningen of door ze van het bed naar het toilet te laten wandelen. Zolang je maar eventjes beweegt. Ook worden spuitjes toegediend na een operatie om flebitis te voorkomen. Deze spuiten zijn bloedverdunners. Voorbeelden van deze spuiten zijn Fraxiparine of Clexane. Ook stoppen met roken kan er voor zorgen dat het risico op flebitis verkleint. Een andere manier om flebitis te voorkomen is om steunkousen te dragen. Deze kousen duwen het bloed opnieuw de bloedbaan in.

Behandelen

Als de aderontsteking niet zo erg is, kan met veel geduld de ontsteking vanzelf over gaan. Wanneer je toch een behandeling wil om het sneller te laten genezen zijn er een paar opties mogelijk.

Pijnbestrijding

Als eerste wordt de pijn bestreden door middel van een pijnstiller. Er kan gekozen worden voor dafalgan, al is ibuprofen toch een betere keuze omdat deze ook ontstekingsremmend werkt. Iets wat dafalgan niet heeft. Ook Reparilgel wordt wel eens gebruikt om de ontsteking te verlichten.

Heparinoïdenzalf

Deze zalf kan het herstel van de aderontsteking versnellen. Dat komt omdat het werkt op de ader zelf. Deze zalf kan ook worden gebruikt bij grote bloeduitstortingen. De zalf is verkrijgbaar zonder voorschrift onder de naam Hirudoïdzalf.

Steunkousen

Steunkousen kunnen op twee manieren gebruikt worden. Ze worden gebruikt als preventie voor flebitis bij mensen die veel in bed liggen om zo het bloed terug uit de bloedvaten te duwen. Bij flebitis worden ze ook gedragen zodat de ader extra ondersteuning krijgt.

Wat als flebitis niet verbetert?

Wanneer je geprobeerd hebt om de flebitis te genezen en dit niet lukt dien je naar de huisarts te gaan. De kans bestaat dat je een bloedklonter ontwikkeld hebt in de ader. Dit kan gevaarlijk zijn omdat deze zich kan verplaatsen naar de longen. Je kan niet zeker weten dat flebitis overgaat in een klonter. Wel is merkbaar dat de ontsteking van de ader zo pijnlijk wordt dat het moeilijk wordt om rond te stappen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Leen0095, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Flebitis (aderontsteking):Oorzaak, symptomen en complicatiesFlebitis (aderontsteking):Oorzaak, symptomen en complicatiesEen (oppervlakkige) aderontsteking of flebitis is een ontstekingsreactie van het lichaam waarbij een ader wordt aangetas…
Zware benen? Tips om trombose en flebitis te voorkomenZware benen? Tips om trombose en flebitis te voorkomenEen pijnlijk en zwaar gevoel hebben in de benen kan wijzen op meerdere achterliggende oorzaken, zoals bijvoorbeeld obesi…
Flebitis (ontstoken ader): symptomen, oorzaak en behandelingFlebitis (ontstoken ader): symptomen, oorzaak en behandelingFlebitis is een ontstoken ader (of spatader) aan het huidoppervlak Flebitis staat ook bekend als aderontsteking. Aders z…
Aderontsteking: oorzaken en symptomen van een ontstoken aderAderontsteking: oorzaken en symptomen van een ontstoken aderEen aderontsteking (flebitis) duidt op een plaatselijke ontsteking en stolselvorming van de wand van een oppervlakkig ge…

Bloedblaren op huid: Bloed in blaar door kracht of wrijvingBloedblaren op huid: Bloed in blaar door kracht of wrijvingRegelmatig krijgen mensen te maken met bloedblaren. Deze aandoening kenmerkt zich doordat een deel van de huid verhoogd…
Carcinoma in situ: Kankercellen nog op plaats van oorsprongCarcinoma in situ: Kankercellen nog op plaats van oorsprongCarcinoma in situ is een vorm van kanker waarbij een patiënt abnormale cellen heeft die zich nog niet hebben verspreid v…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Beeki, Pixabay
 • https://gezondr.nl/flebitis-behandeling-aderontsteking-behandelen/
 • http://vaatheelkunde.rztienen.be/vaatheelkunde_flebitis.html
 • http://www.fiftytoo.be/nl/Aderontsteking-of-flebitis.html
Leen0095 (84 artikelen)
Laatste update: 12-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.