De Micra-pacemaker, een draadloze pacemaker
De onzichtbare cardiocapsule, de Micra, is ’s werelds kleinste pacemaker. Hij is niet zichtbaar onder de huid, dus er zijn geen bobbel en litteken zichtbaar. Het volledige apparaatje wordt in het hart zelf geïmplanteerd en zorgt ervoor dat de benodigde therapie wordt afgegeven zonder dat er ook maar iets aan de buitenkant van het lichaam zichtbaar of merkbaar is. Bij de Micra loopt er geen draad door het bloedvat naar het hart.
Bradycardie
De Micra-pacemaker wordt geïmplanteerd bij mensen met een hartritmestoornis genaamd bradycardie. Een gezond
hart slaat 60-100 keer per minuut. Bij een bradycardie is de hartslag trager. Bij een bradycardie kan het voorkomen dat het hart onvoldoende snel slaat zodat er te weinig bloed wordt rondgepompt in het lichaam. Hierbij krijgen o.a. de hersenen te weinig zuurstof waardoor de patiënt niet goed meer inspanning kan leveren, constant kortademig is, duizelig is en zelfs het bewustzijn kan verliezen. In veel gevallen wordt een bradycardie waarbij de onderliggende oorzaak niet kan worden weggenomen, behandeld met een pacemaker.
Pacemaker
Een pacemaker wordt geïmplanteerd om pauzes in het hartritme of een te trage hartslag te ondervangen. De pacemaker kan pacen en sensen. Bij het sensen kijkt de pacemaker of er binnen het geprogrammeerde tijdsinterval een hartslag is. Wanneer de pacemaker een eigen hartslag ziet hoeft deze niets te doen. Wanneer de pacemaker binnen het ingestelde interval geen hartslag ziet (senset), stuurt deze een elektrische impuls naar het hartspierweefsel, waardoor het hart alsnog zal samentrekken. Dit noemt men pacen.
Een pacemaker zit onderhuids boven in de borstkas geïmplanteerd. Via een draad die door een bloedvat naar de hartwand loopt worden de impulsen doorgegeven. Deze draad is meteen de zwakste plek van het pacemakersysteem. Pacemakerdraden kunnen kapot gaan en zijn gevoelig voor infecties.
Micra-pacemaker
Bij de Micra-pacemaker wordt er geen draad meer gebruikt. De volledige pacemaker wordt in het hart geplaatst. Dit is het grote voordeel van de Micra-pacemaker. Een belangrijk nadeel ten opzichte van de traditionele pacemaker met draad is dat de Micra veel minder mogelijkheden heeft. Niet iedere patiënt komt dus in aanmerking voor een draadloze pacemaker. Ook heeft de Micra geen
ICD-functionaliteit. Het apparaatje heeft een lengte van 25,9 mm en een doorsnede van 6,7 mm.
Implantatie van een Micra-pacemaker
De Micra wordt met een katheter via de lies ingebracht. Eenmaal in het hart aangekomen wordt de Micra-pacemaker met een soort weerhaakjes in de hartspier verankerd. Hierna wordt met behulp van draadloze communicatie de pacemaker doorgemeten. Wanneer alle metingen goed zijn wordt de katheter verwijderd en zit de Micra op zijn definitieve plek. Het is mogelijk om later de Micra weer te verwijderen of te verplaatsen. Dit wordt echter vrij weinig gedaan omdat dit een lastige procedure is.
Vervolg
Een Micra wordt op dezelfde manier in het ziekenhuis gecontroleerd als een gewone pacemaker. De Micra-pacemaker wordt met een speciaal hiervoor ontwikkeld programmeerapparaat doorgemeten en uitgelezen. Met ditzelfde apparaat worden ook eventuele instellingen gewijzigd. Enkele zaken die ingesteld kunnen worden zijn de ondergrens, oftewel de minimum hartfrequentie waarbij de pacemaker moet invallen. En de maximum frequentie, tot hoe snel de Micra het hart mag stimuleren. Er zit een sensor in de Micra-pacemaker die ziet wanneer een patiënt inspanning levert (beweegt). Op het moment dat deze inspanningssensor beweging detecteert zal de pacemaker het hartritme verhogen.
Batterij van de Micra-pacemaker
De elektronica van de draadloze Micra-pacemaker wordt gevoed door een Lithium-hybrid CFx silver-vanadiumoxidebatterij. De verwachting van de fabrikant Medtronic is dat de batterij gemiddeld genomen 10 tot 12 jaar meegaat.
De Micra-pacemaker en MRI
Een patiënt met een Micra-pacemaker kan veilig een MRI-scan ondergaan. Voorafgaand aan de MRI-scan zal het systeem worden doorgemeten en eventueel worden bepaalde instellingen aangepast.
Lees verder