De Micra-pacemaker, een draadloze pacemaker

De Micra-pacemaker, een draadloze pacemaker De onzichtbare cardiocapsule, de Micra, is ís werelds kleinste pacemaker. Hij is niet zichtbaar onder de huid, dus er zijn geen bobbel en litteken zichtbaar. Het volledige apparaatje wordt in het hart zelf geïmplanteerd en zorgt ervoor dat de benodigde therapie wordt afgegeven zonder dat er ook maar iets aan de buitenkant van het lichaam zichtbaar of merkbaar is. Bij de Micra loopt er geen draad door het bloedvat naar het hart.

Bradycardie

De Micra-pacemaker wordt geïmplanteerd bij mensen met een hartritmestoornis genaamd bradycardie. Een gezond hart slaat 60-100 keer per minuut. Bij een bradycardie is de hartslag trager. Bij een bradycardie kan het voorkomen dat het hart onvoldoende snel slaat zodat er te weinig bloed wordt rondgepompt in het lichaam. Hierbij krijgen o.a. de hersenen te weinig zuurstof waardoor de patiënt niet goed meer inspanning kan leveren, constant kortademig is, duizelig is en zelfs het bewustzijn kan verliezen. In veel gevallen wordt een bradycardie waarbij de onderliggende oorzaak niet kan worden weggenomen, behandeld met een pacemaker.

Pacemaker

Een pacemaker wordt geïmplanteerd om pauzes in het hartritme of een te trage hartslag te ondervangen. De pacemaker kan pacen en sensen. Bij het sensen kijkt de pacemaker of er binnen het geprogrammeerde tijdsinterval een hartslag is. Wanneer de pacemaker een eigen hartslag ziet hoeft deze niets te doen. Wanneer de pacemaker binnen het ingestelde interval geen hartslag ziet (senset), stuurt deze een elektrische impuls naar het hartspierweefsel, waardoor het hart alsnog zal samentrekken. Dit noemt men pacen.

Een pacemaker zit onderhuids boven in de borstkas geïmplanteerd. Via een draad die door een bloedvat naar de hartwand loopt worden de impulsen doorgegeven. Deze draad is meteen de zwakste plek van het pacemakersysteem. Pacemakerdraden kunnen kapot gaan en zijn gevoelig voor infecties.

Micra-pacemaker

Bij de Micra-pacemaker wordt er geen draad meer gebruikt. De volledige pacemaker wordt in het hart geplaatst. Dit is het grote voordeel van de Micra-pacemaker. Een belangrijk nadeel ten opzichte van de traditionele pacemaker met draad is dat de Micra veel minder mogelijkheden heeft. Niet iedere patiënt komt dus in aanmerking voor een draadloze pacemaker. Ook heeft de Micra geen ICD-functionaliteit. Het apparaatje heeft een lengte van 25,9 mm en een doorsnede van 6,7 mm.

Implantatie van een Micra-pacemaker

De Micra wordt met een katheter via de lies ingebracht. Eenmaal in het hart aangekomen wordt de Micra-pacemaker met een soort weerhaakjes in de hartspier verankerd. Hierna wordt met behulp van draadloze communicatie de pacemaker doorgemeten. Wanneer alle metingen goed zijn wordt de katheter verwijderd en zit de Micra op zijn definitieve plek. Het is mogelijk om later de Micra weer te verwijderen of te verplaatsen. Dit wordt echter vrij weinig gedaan omdat dit een lastige procedure is.

Vervolg

Een Micra wordt op dezelfde manier in het ziekenhuis gecontroleerd als een gewone pacemaker. De Micra-pacemaker wordt met een speciaal hiervoor ontwikkeld programmeerapparaat doorgemeten en uitgelezen. Met ditzelfde apparaat worden ook eventuele instellingen gewijzigd. Enkele zaken die ingesteld kunnen worden zijn de ondergrens, oftewel de minimum hartfrequentie waarbij de pacemaker moet invallen. En de maximum frequentie, tot hoe snel de Micra het hart mag stimuleren. Er zit een sensor in de Micra-pacemaker die ziet wanneer een patiënt inspanning levert (beweegt). Op het moment dat deze inspanningssensor beweging detecteert zal de pacemaker het hartritme verhogen.

Batterij van de Micra-pacemaker

De elektronica van de draadloze Micra-pacemaker wordt gevoed door een Lithium-hybrid CFx silver-vanadiumoxidebatterij. De verwachting van de fabrikant Medtronic is dat de batterij gemiddeld genomen 10 tot 12 jaar meegaat.

De Micra-pacemaker en MRI

Een patiënt met een Micra-pacemaker kan veilig een MRI-scan ondergaan. Voorafgaand aan de MRI-scan zal het systeem worden doorgemeten en eventueel worden bepaalde instellingen aangepast.

Lees verder

© 2019 - 2024 P1234, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De uitwendige pacemaker - levenslange zorg voor je hartDe uitwendige pacemaker is minder bekend dan de inwendige variant die levenslang met zich mee gedragen wordt. Het doel v…
Pacemaker of gangmakerPacemaker of gangmakerEen pacemaker of gangmaker is een apparaatje van nog geen vijf centimeter lang, dat onder de huid wordt getransplanteerd…
Hartkloppingen en hartritmestoornissen: oorzaken, symptomenHartkloppingen en hartritmestoornissen: oorzaken, symptomenBij hartkloppingen heb je last van een buitengewoon krachtige, snelle of onregelmatige hartslag. Hartkloppingen worden m…
Lage hartslag, gevaarlijk?Lage hartslag, gevaarlijk?Een trage hartslag wordt bradycardie genoemd. Niet altijd wordt een te trage hartslag opgemerkt. De symptomen zoals kort…

Schaambeenontsteking: symptomen & behandeling osteïtis pubisSchaambeenontsteking: symptomen & behandeling osteïtis pubisSchaambeenontsteking (osteitis pubis) is een niet-bacteriële en non-infectieuze ontsteking in het schaambeen die veel vo…
Uitslag op de kin: symptomen, oorzaken en behandelingUitslag op de kin: symptomen, oorzaken en behandelingEen van de meest voorkomende huidveranderingen op het gezicht, naast acne, is een uitslag op de kin. Aangezien het gezic…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • https://www.medtronic.com/nl-nl/patienten/behandelingen-en-therapieen/pacemaker/micra.html
P1234 (72 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.