Uitslag op de kin: symptomen, oorzaken en behandeling

Uitslag op de kin: symptomen, oorzaken en behandeling Een van de meest voorkomende huidveranderingen op het gezicht, naast acne, is een uitslag op de kin. Aangezien het gezicht van een persoon zijn visitekaartje is, dat het snelst en direct door andere mensen wordt waargenomen, zijn ziekten en huidveranderingen in het gezicht altijd een vervelend verschijnsel dat gepaard kan gaan met schaamte of gêne. Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van een huiduitslag op de kin (en soms ook de hals of kaak). Een dergelijke uitslag kan gepaard gaan met andere klachten zoals jeuk, irritatie of roodheid.
Clownseczeem rond de mond / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Clownseczeem rond de mond / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Oorzaken van kinuitslag

De meest voorkomende oorzaken van een uitslag op de kin zijn clownseczeem, rosacea, koortslip en acne.

Clownseczeem

Uitslag op de kin duidt meestal op clownseczeem, ook bekend als periorale dermatitis, wat zich kenmerkt door rode, droge pukkeltjes, soms ook puistjes of blaasjes. De laesies kunnen jeuken of prikken. De uitslag manifesteert zich rond de mond, maar kan ook op de kin voorkomen.

Rosacea

Rosacea is een chronische huidaandoening in het gelaat die wordt gekenmerkt door roodheid, kleine uitgezette bloedvaatjes, pukkels, bultjes en puistjes. Deze ontsierende huidaandoening komt het meest voor bij mensen (meestal vrouwen) tussen de 30 en 50 jaar. Rosacea manifesteert zich op de wangen, neus, voorhoofd en kin.

Koortslip

Bij een koortslip (koortsuitslag, koortsblaasjes, herpes labialis) ontstaan met vocht gevulde blaasjes op het gezicht, meestal rond de lippen.

Acne

Acne, in de volksmond 'jeugdpuistjes' genoemd, komt veel voor, vooral bij mensen tussen 15 en 25 jaar. Bij volwassenen met acne manifesteert het zich vooral in het onderste gedeelte van het gezicht en zie je meestal puistjes rondom je kaken, je nek en je kin.

Symptomen

De volgende symptomen kunnen optreden:
 • Clownseczeem kenmerkt zich door rode, jeukende plekken van enkele millimeters groot, rond de mond en op de kin, met brandende pijn en schilfering.
 • Rosacea wordt gekenmerkt door blozen of tijdelijke roodheid, blijvende roodheid, bultjes en puistjes, alsmede uitgezette bloedvaatjes (couperose).
 • Koortslip, gekenmerkt door blaasjes, meestal op of rond de lippen maar soms ook op de kind, en deze jeuken, branden, tintelen of doen pijn.
 • Acne kenmerkt zich door mee-eters (comedonen), rode pukkels (papels) en puistjes (pustels).

Onderzoek en diagnose

Ervaren artsen kunnen vaak de diagnose op het oog stellen, aangevuld met een vraaggesprek over de klachten en lichamelijk onderzoek.

Behandeling van uitslag op de kin

Clownseczeem
Om ervoor te zorgen dat het eczeem wegtrekt, is het belangrijk dat je met alle cosmetica, huidverzorgingsproducten en corticosteroïdcrèmes stopt. Orale tetracycline (een antibioticum) is de beste behandeloptie is. Ook metronidazol (crème) is een goede optie ter behandeling van clownseczeem.

Rosacea
De verschijnselen van rosacea zijn meestal vrij goed te behandelen met medicijnen, alhoewel genezing van deze huidaandoening niet mogelijk is. Maar je kan dus wel de verschijnselen zo veel mogelijk de kop indrukken. Naast de behandeling met medicijnen is het belangrijk om in de gaten te houden wanneer en onder welke omstandigheden je last hebt van rosacea. Als je ervaart dat je klachten in bepaalde situaties verergeren of opvlammen, dan kun je deze beter vermijden.

Koortslip
Als je niets doet verdwijnen de blaren na ongeveer twee weken vanzelf. Gels met zinksulfaat kunnen gebruikt worden en zorgen ervoor dat de blaren sneller uitdrogen en bevorderen zo de genezing. Medicijnen die de replicatie van virussen remmen, verkorten de genezingstijd. Antivirale gels en crèmes werken alleen echt goed als ze consistent worden toegepast bij de eerste tekenen van een koortslip. Virussen die niet actief maar sluimerend zijn in zenuwcellen kunnen niet worden beïnvloed door de zalf.

Acne
Om acne te bestrijden, zijn er verschillende medicijnen en behandelingsopties die alleen of gecombineerd kunnen worden gebruikt. Of een therapie noodzakelijk is en zo ja, welke, afhankelijk van welke ziektevorm aanwezig is, hoe ernstig de acne is en hoe snel deze vordert. Een belangrijke rol wordt ook gespeeld door de vraag of patiënten zich aangetast voelen door de huidsymptomen in hun geestelijk welzijn en hun kwaliteit van leven, wat met name het geval is bij acne op het gezicht.

Er zijn verschillende vrij verkrijgbare middelen te koop waarmee je zelf je acne te lijf kunt gaan. Maar als je een ernstige vorm van acne hebt, kun je het beste een afspraak met je huisarts maken. Hij of zij kan antibiotica of sterkere crèmes/lotions voorschrijven

Preventie

Uitslag op de kin door clownseczeem kan het beste worden voorkomen door het het gebruik van vettige cosmetische producten (zoals bepaalde crèmes, zonnecrèmes, lotions, (uier)zalf, gezichtsreinigers, foundation) te vermijden. Was je gezicht alleen met lauw water en niet met zeep. Een koortslip kun je mogelijk voorkomen door ervoor te zorgen dat je voldoende weerstand hebt door voldoende te rusten en te slapen. Rook niet, eet gezond en gevarieerd en beweeg regelmatig. Het is ook belangrijk om je lippen te beschermen tegen weer en wind en als je de zon in gaat, gebruik dan een lippenbalsem met een UV-filter.

Bij acne moet je ervoor zorgen dat je gesloten mee-eters nooit uitknijpt en krab niet aan pukkels, puisten en onderhuidse bultjes, aangezien dat voor ontstekingen zorgt. Open mee-eters kun je met een speciaal comedonenlepeltje weghalen. Houd je huid schoon, bij voorkeur met lauw water. Daarna voorzichtig de huid droogdeppen. Gebruik geen vette verzorgingsproducten voor de huid.

Rosacea is deels erfelijk, maar deze aandoening kan ook worden uitgelokt door externe invloeden die je kunt proberen te vermijden, zoals:
 • blootstelling aan de zon (UV-straling)
 • temperatuursinvloeden (koud, warm)
 • voeding
 • stress
 • contact met irriterende stoffen

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Luieruitslag van je baby genezenLuieruitslag van je baby genezenLuieruitslag is een veel voorkomende aandoening bij baby en peuters tot 2 jaar. Je kind zal last gaan krijgen van rode,…
PAP 3b, PAP 4 en PAP 5PAP 3b, PAP 4 en PAP 5Uitstrijkje met uitslag PAP 3b, PAP 4 of PAP 5. Wat betekent dit voor jou? Waarschijnlijk heb je deze uitslag van je hui…
Fout negatieve test of uitslagFout negatieve test of uitslagWanneer er een test wordt gedaan, volgt er een uitslag. Deze uitslag kan zowel positief als negatief zijn. In de medisch…
Eczeem, wat kun je er tegen doen?Eczeem is een ziekte in de genen die zich uit in de huid. Bij de meeste gevallen is het uitslag gepaard met jeuk. Is hie…

De Micra-pacemaker, een draadloze pacemakerDe Micra-pacemaker, een draadloze pacemakerDe onzichtbare cardiocapsule, de Micra, is ís werelds kleinste pacemaker. Hij is niet zichtbaar onder de huid, dus er zi…
Anale fistel: Vorming tunnel tussen rectum en huid rond anusAnale fistel: Vorming tunnel tussen rectum en huid rond anusEen fistel is een abnormale tunnel (verbinding) tussen twee lichaamsstructuren. Af en toe kampen patiënten met een anale…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/RicardoImagen
 • https://www.rijnstate.nl/aandoening-en-behandeling/rosacea/
 • https://www.hollandandbarrett.nl/health-hub/huidproblemen/acne/acne-bij-volwassenen/
 • https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/koortsuitslag/item32073
 • https://www.thuisarts.nl/rosacea/ik-heb-rosacea
 • https://www.thuisarts.nl/koortslip
 • https://www.huidhuis.nl/huidaandoening/clownseczeem
 • https://www.thuisarts.nl/dermatitis-perioralis/ik-heb-dermatitis-perioralis
 • https://www.kiesbeter.nl/onderwerpen/rosacea
 • https://www.rijnstate.nl/aandoening-en-behandeling/acne/
 • https://www.huidinfo.nl/c/clownseczeem/
 • Afbeelding bron 1: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 22-07-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.