Droge huid in het gezicht: oorzaken van droge gezichtshuid
Een droge huid in het gezicht ofwel een droge gezichtshuid, is een veel voorkomende klacht onder zowel vrouwen als mannen. Of een droge huid in het gezicht nu wordt veroorzaakt door veroudering, een onderliggende huidaandoening of omgevingsfactoren, het is oncomfortabel en het kan irriteren en jeuken. Er is een scala aan behandelingen beschikbaar om een droge gezichtshuid te behandelen. Een droge huid, ook xerosis cutis of xerodermie genoemd, is een huid die vocht mist in de buitenste laag en het wordt gekenmerkt door droogheid en schilfering. Indien onbehandeld, kan een droge huid barsten en geïnfecteerd raken. Vooral een extreem droge huid kan dit veroorzaken. Het gehydrateerd houden van een droge huid is belangrijk en het is eveneens belangrijk om dagelijks voldoende water te drinken.
Droge huid in het gezicht
Meestal bevat de huid natuurlijke vetten die de huid gezond en gehydrateerd houden. Bij een droge huid is er sprake van een beschadigde huidbarrière, wat kan komen door verlies van vetten door verkeerde bad- en douchegewoontes. Zonder natuurlijke vetten kan je huid er schilferig uitzien en droog aanvoelen. Hoewel droge plekken op het gezicht ook kunnen worden veroorzaakt door medicijnen,
hormonale onevenwichtigheden of
huidaandoeningen, worden droge plekken vaak veroorzaakt door onjuiste huidverzorging, verkeerde douchegewoonten, het veelvuldig gebruik van zepen en badproducten, en extreme weersomstandigheden.
Droge huid in het gezicht door overmatig alcoholgebruik /
Bron: Marian Weyo/Shutterstock.comOorzaken van een droge gezichtshuid
Er zijn een aantal veel voorkomende oorzaken van een droge gezichtshuid.
Alcohol
Het gebruik van alcohol kan van invloed zijn op je huid, vooral als je dagelijks alcohol drinkt. Alcohol is een diureticum is, waardoor je meer urine gaat produceren en sneller
uitgedroogd raakt. Als je last hebt van een droge gezichtshuid, is het verstandig om in het geheel geen alcohol te drinken. Als je toch wilt drinken, drink dan met mate en zorg ervoor dat je na elke alcoholische consumptie een glas water drinkt om het hydratatieniveau (van de huid) te behouden.
Airconditioning
Luchtverversing kan de natuurlijke vochtbalans van de huid verstoren, waardoor deze uitdroogt en huidaandoeningen, zoals
eczeem, verergeren.
Centrale verwarming
Een droge huid in het gezicht en elders op het lichaam komt vaker voor als de 'r' in de maand is. Tijdens de wintermaanden staat de centrale verwarming aan en daardoor wordt de lucht droger, waardoor de huid uitdroogt en je gezicht ook droge plekken kan vertonen. Je kunt dit oplossen door een kom met water in de buurt van of op de radiatoren plaatsen om de luchtvochtigheid te handhaven. Je kunt ook een luchtbevochtiger in je woonkamer plaatsen.
Heet water
Hoe verleidelijk het ook is om 's ochtend langdurig een hete douche te nemen, het is beter om niet langer dan 5 minuten te douchen met lauw water (maximaal 30 graden Celsius) om verlies van vetten te voorkomen. Na het douchen de huid droog deppen en meteen een laagje vet op de huid aanbrengen. Hierdoor wordt de huid als het ware afgesloten en wordt de vochtverdamping minder en zal de huid minder snel uitdrogen.
Gezichtsreiniging
Als je normale reinigings- of make-upverwijderingsmethoden je huid strak doet staan, stop er dan mee. Een reinigingsmiddel mag de huid niet doen uitdrogen waardoor deze strak aanvoelt. Want dit betekent dat het de essentiële natuurlijke oliën en vocht verwijdert en de natuurlijke pH-balans van de huid ondermijnt. Kies voor een pH-gebalanceerde cleanser en toner.
Ouderdom
Een
droge huid en dus ook een droge huid in het gezicht, is een teken van veroudering. Naarmate je ouder wordt produceren de talgklieren minder huidlipiden, met als resultaat een droge huid. Ook wordt je huid dunner en fragieler met het voortschrijden der jaren. Verzorgingsproducten met hyaluronzuur kunnen helpen om de droogheid te verzachten.
Roken
De chemicaliën in tabak verminderen de bloedtoevoer naar de huid, waardoor minder voedingsstoffen en minder zuurstof wordt afgegeven, waardoor de huid vaal, droog en permanent verouderd. Je wordt er sneller oud van.
Stoppen met roken is het beste cadeau dat je je huid kunt geven.
Zoute voedingsmiddelen
Overmatig zout in het lichaam trekt meer vocht uit de cellen om het zout uit het lichaam te verwijderen. Dientengevolge wordt je huid droger vanwege het gebrek aan vocht. Als je merkt dat je veel zout voedsel hebt gegeten, zorg er dan voor dat je voldoende drinkt om dat te compenseren.
Suiker
Te veel suiker in de bloedbaan kan van invloed zijn op weefsel zoals
collageen, waardoor de huid verzwakt en uitdroogt. Als gevolg hiervan zal schade aan het lichaam worden toegebracht en verliest het collageen zijn elasticiteit. Verminder je suikerconsumptie drastisch als je last hebt van een droge huid.
Geraffineerde koolhydraten
Koolhydraten met een hoge glycemische index (GI), zoals witte rijst, wit brood en witte pasta, kunnen op dezelfde manier schade aanrichten op je huid als suiker dat doet. Je lichaam metaboliseert deze bewerkte koolhydraten op dezelfde manier als suiker, wat betekent dat ze eigenlijk
rimpels veroorzaken door het collageen in je huid te beschadigen.
Extreem droge huid tijdens de zwangerschap
Jeuk tijdens de zwangerschap is een veelvoorkomend probleem (1 op de 5 vrouwen) en het komt door hormonale veranderingen. Het kan leiden tot een droge huid, vooral op buik, armen, benen en voeten. Maar soms ook in het gezicht. Overmatig krabben kan irritatie veroorzaken en krabeffecten. Snelle gewichtstoename kan huiduitrekking en
striae of striemen veroorzaken, maar insmeren kan jeuk verminderen. Zwangerschapseczeem kan ook voorkomen, vaak vroeg in de zwangerschap, als gevolg van een verstoord immuunsysteem. Jeuk kan ook wijzen op galstuwing, vooral in laatste 3 maanden.
Tips tegen zwangerschapsjeuk:
- Hydrateer dagelijks met crème, douche kort en vermijd overmatig gebruik van water en zeep.
- Vermijd krabben; gebruik wrijven, kloppen of blazen als alternatieven.
- Massage met vettende crème kan verlichting bieden.
- Draag katoenen kleding, vermijd wol en synthetische stoffen.
- Gebruik geen wasverzachter, overweeg azijn.
- Zet de verwarming niet te hoog en plaats waterbakjes in huis tegen droge lucht.
Om een droge huid tijdens de zwangerschap te voorkomen, is dagelijkse verzorging van belang, zowel 's ochtends als 's avonds. Gebruik hiervoor pure jojoba-olie of een neutrale bodylotion. Bij beginnende striae kunnen verstevigende producten zoals de Firming Gel of Repairing Gel van Toskani nuttig zijn. Na de bevalling kan de zichtbaarheid van striemen verminderd worden met een striaebehandeling, vooral tegen rode striemen.
Zwanger en last van gezichtsjeuk? Geen paniek! Hier zijn 10 tips om die irritante jeuk te verzachten:
- Hydrateer met een milde gezichtscrème. Doe dit dagelijks, zowel 's ochtends en 's avonds.
Zorg voor voldoende slaap /
Bron: StockSnap, Pixabay
- Vermijd agressieve zepen en reinigers; kies voor zachte, parfumvrije (neutrale) producten.
- Douche met lauwwarm water, dus niet te heet. Dit om uitdroging te voorkomen.
- Eet voedsel dat rijk is aan omega-3 vetzuren voor een gezonde huid van binnenuit.
- Vermijd krabben! Gebruik liever koele kompressen om de jeuk te kalmeren.
- Bescherm je gezicht tegen de zon met een breed-spectrum zonnebrandcrème.
- Hands off! Houd handen schoon en vermijd het aanraken van je gezicht.
- Zorg voor voldoende slaap; vermoeidheid kan de jeuk verergeren.
- Probeer natuurlijke oliën zoals amandel- of kokosolie voor extra hydratatie.
- Twijfel je? Raadpleeg je arts of verloskundige voor veilige behandelopties.
Huismiddeltjes voor de droge huid
Er zijn verschillende huismiddeltjes die je kunt gebruiken om een droge huid te behandelen. De meeste behandelingen kunnen worden gebruikt als moisturizer, tenzij anders vermeld. De beste manier om een vochtinbrengende crème te gebruiken is om het na het baden of douchen royaal op een vochtige huid aan te brengen en in te laten trekken. Hiermee sluit je de huid als het ware af en wordt de vochtverdamping minder. Je brengt een extra beschermlaagje aan tussen de huidcellen en hierdoor is tevens de huid beter beschermd tegen alle externe invloeden. Het resultaat is dat de huid daardoor zachter en soepeler aanvoelt.
Kokosolie
Een natuurlijke olie die goed werkt voor de behandeling van een droge huid is kokosolie.
Kokosolie is net zo veilig en effectief als vaseline voor de behandeling van een droge huid (in het gezicht). Het verbetert de hydratatie van de huid aanzienlijk en het aantal lipiden (vetten) op het huidoppervlak wordt verhoogd. Kokosolie bevat verzadigde vetzuren met verzachtende eigenschappen. Een verzachtend middel is een vet of olie die als een vochtinbrengende crème fungeert door gaten in de droge huid op te vullen (een zogenaamde filler), waardoor deze glad wordt.
Havermout (masker)
Havermout is een ander natuurlijk ingrediënt dat kan helpen een droge gezichtshuid te behandelen. Je kunt fijngemalen havermout kant en klaar aanschaffen of je kan havermout zelf malen tot een fijne poeder is. Meng 1 eetlepel fijngemalen havermout, 1 eetlepel yoghurt of jojobaolie en 1 eetlepel honing. Meng alle ingrediënten in een kom en breng vervolgens een dikke laag aan op je gezicht. Laat het 15 minuutjes intrekken en spoel het er daarna af met water. Extracten van havermout hebben ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen, wat suggereert dat het een goed middel is ter behandeling van een droge huid.
Honing
Honing is heilzaam voor vele soorten huidziekten, maar je kunt het ook toepassen om een droge huid tegen te gaan. Het is volledig natuurlijk en kan direct op de huid worden aangebracht.
Droge huid op je gezicht behandelen met vaseline /
Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Vaseline
Vaseline wordt al sinds jaar en dag als vochtinbrenger gebruikt. Vaseline verbetert de huidbarrière, zeker in geval van een droge huid en dan met name wanneer het wordt veroorzaakt door veroudering.
Aloë vera
Aloë vera-gel kan verlichting bieden in geval van een droge huid. Er zijn speciale aloë vera-producten op de markt voor de gezichtshuid.
Luchtbevochtiger
Je kunt een droge huid krijgen door het gebruik van een airconditioner of centrale verwarming. Als je kampt met een droge huid in het gezicht is het zinvol om de luchtvochtigheid in huis onder de loep te nemen. De luchtvochtigheid speelt een belangrijke rol bij een fijn of juist minder prettig binnenklimaat. Als je in een huis woont met een te lage luchtvochtigheid dan kun je last krijgen van een droge huid /
droge ogen of van geïrriteerde luchtwegen. Het gebruik van een
luchtbevochtiger kan dan uitkomst bieden en een droge gezichtshuid verminderen of voorkomen.
Preventie
Verzachtende middelen en moisturizers aanbrengen na het baden voorkomt een droge huid. Je kunt ook een droge huid voorkomen door dingen te vermijden die kunnen leiden tot uitdroging of irritatie, zoals:
- krabben op de huid
- overmatige airconditioning
- langdurige blootstelling van de huid aan zonlicht
- scheren met een botte scheermes of zonder scheergel
- te vaak, te lang en/of te warm baden of douchen
- te hard wrijven bij het afdrogen 9(droog deppen van de huid is beter)
- gebruik van lotions die alcohol bevatten
- kleding dragen die over de huid wrijft
- veelvuldig contact met reinigingsmiddelen
- vlakbij een kachel of open haard zitten
- buiten vertoeven in winderige omstandigheden zonder de huid te bedekken of anderszins te beschermen
Huisarts raadplegen
Als omgevingsfactoren of veroudering niet de oorzaak is van een droge huid in het gezicht, dan is er wellicht sprake van een onderliggende huidaandoening. Als je vermoedt dat dit het geval is, dan is het verstandig je huisarts te raadplegen. Als huismiddeltjes en door de winkel verkochte moisturizers de symptomen van een droge huid niet verlichten, dan kun je ook met een apotheker praten over (andere) vrij verkrijgbare behandelingen.
Complicaties
Het is belangrijk om de huid gehydrateerd te houden en om een droge huid zo snel mogelijk te behandelen. Onbehandeld kan een droge huid leiden tot:
Als je vermoedt dat er sprake is van een bacteriële infectie, raadpleeg dan zo snel mogelijk de huisarts.
Lees verder