Verzorging droge huid: reiniging

Verzorging droge huid: reiniging Mensen met een droge huid hebben een huid die aanvoelt als een te krap gezichtsmasker. Dit komt doordat mensen met een droog huidtype een vochtarme huid hebben, waardoor een trekkerig gevoel ontstaat. Het gezicht reinigen kan deze klachten verergeren. Daarom moet men kiezen voor een gezichtsreiniger voor de droge huid, waardoor de droge huid reinigen de klachten juist vermindert. Belangrijke ingrediënten van gezichtsreinigers voor de droge huid zijn niacinamide en ureum.

Kenmerken droge huid

Een droge huid is een huid die vochtarm is en daardoor een trekkerig gevoel kan geven, zeker wanneer men het gezicht net gereinigd heeft. Wanneer het vochttekort nog niet in de diepere huidlagen doorgedrongen is, is de oppervlakte van de huid over het algemeen alleen wat ruw. Wanneer het vochttekort echter ernstiger is, voelt de huid pijnlijk en schraal aan. De droge huid is erg gevoelig voor weersomstandigheden, waardoor de huid in winterse omstandigheden sneller uit kan drogen, waardoor rimpeltjes en schilfertjes kunnen ontstaan. Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat de zogenaamde barrièrefunctie van de van de huid van mensen met een droog huidtype verstoord is en dat er minder vocht aanwezig is in de hoornlaag.

Andere kenmerken van een droog huidtype:
 • Een dof huidoppervlak
 • Zeer fijne poriën
 • Men kan last hebben van schilferingen
 • Een trekkerig gevoel, alsof de gezichtshuid te klein is
 • Snel last van rode plekken in het gezicht, vooral in de hals en op de wangen

De droge huid is een huidtype dat een zeer specifieke verzorging nodig heeft. De droge huid verzorgen en reinigen met producten die niet geschikt zijn voor jouw huidtype kan de droogheid verergeren en andere nare kwaaltjes veroorzaken. Bovendien is de droge huid extra gevoelig voor rimpels, waardoor deze een specifieke behoefte heeft aan hydraterende producten. Zorg er daarom voor dat je je huid altijd reinigt met die producten die bij jouw droge huidtype passen.

Droge huid reinigen

Veel reinigingsproducten zijn op basis van alcohol, en alcohol droogt de huid uit. Het is daarom ten zeerste uit den boze om reinigingsproducten op basis van alcohol te gebruiken wanneer je een droge huid hebt. Je kunt het beste kiezen voor een reinigingsmelk of lotion met een hydraterend effect. Deze breng je op een watje aan, waarmee je de onzuiverheden voorzichtig van je gezicht af kunt vegen. Een groot voordeel van een reinigingsmelk of reinigingslotion is dat je je gezicht niet na hoeft te spoelen, waardoor er een beschermend en vochtregulerend laagje op je gezichtshuid achterblijft. Schuimende reinigingsproducten die je als een toefje op je hand kunt spuiten hebben eenzelfde werking, maar moet je wel met water verwijderen. Let er op dat je de huid goed droog dept na het reinigen, wanneer het water van je huid verdampt wordt er namelijk extra vocht onttrokken aan je huid.

Hoe vaak moet je de droge huid reinigen?

Wanneer je een erg droge huid hebt, kun je eens proberen om je huid 's morgens niet te reinigen. 's Nachts wordt er door de activiteit van de talgkliertjes namelijk een dun laagje talg op de huid gelegd, wat de huid van nature beschermt en hydrateert. Wanneer je je gezicht 's morgens enthousiast gaat wassen, verwijder je dit laagje weer, waardoor de huid sneller uit kan drogen.

Temperatuur van het water

Let er op dat je je droge huid niet reinigt met koud water. Door de grote gevoeligheid voor temperatuurwisselingen zal je gezicht snel rood en schraal worden. Te warm water is echter ook niet goed, dit verslapt de spieren in je gezicht. Je kunt het beste lauwwarm water gebruiken om je gezichtshuid te reinigen.

Belangrijke stoffen en producten voor mensen met een droge huid

Reclamefolders en reclamespotjes schreeuwen het allen uit: koop hun product en je bent verlost van je droge huid! Het ene product kan deze belofte echter beter waarmaken dan het andere product. Dit is voor een groot deel afhankelijk van de ingrediënten van de desbetreffende producten. De droge huid is gebaat bij bepaalde (natuurlijke) stoffen die de barrièrefunctie van de droge gezichtshuid herstellen waardoor klachten verminderen en je een stralende huid krijgt. Let bij het kopen van een gezichtsreiniger voor de droge huid goed op de pH waarde. De pH waarde geeft de zuurtegraad van het product aan. Een pH neutraal product heeft een pH waarde van 7. Wanneer men een product met een hoge pH waarde gebruikt, of een product met bestanddelen die de pH waarde verhogen (zoals alkaline), wordt de kans op een geïrriteerde huid groter. Een product met een hoge pH waarde onttrekt namelijk vocht aan de huid. Een product met een pH waarde van maximaal 5.5 lijkt het meest geschikt.

Er zijn verschillende ingrediënten die een gezichtsreiniger voor de droge huid tot een goede gezichtsreiniger maken, waaronder glycerine, nianicamide en ureum.

Glycerine

Glycerine, een speciale soort niet-uitdrogende alcohol, is al jarenlang bekend als een veelgebruikt ingrediënt van gezichtsreinigingsmiddelen omdat glycerine vocht vasthoudt. Uit diverse onderzoeken is naar voren gekomen dat er een verband bestaat tussen een laag niveau van glycerine in de huid en de droogte van de huid. Onder andere de huidverzorgingslijn van Neutral en de reinigingslotion Micellaire van Normaderm bevatten glycerine als belangrijk werkzaam bestanddeel. Glycerine blijft als een heel dun, vettig laagje achter op de huid, waardoor het vocht de huid minder snel kan verlaten.

Niacinamide (vitamine B3)

Niacinamide is een vitamine die erg belangrijk is voor de menselijke huid. Niacinamide staat er om bekend pigmentvlekjes tegen te gaan waardoor de teint van de huid egaler wordt. Daarnaast heeft niacinamide een kalmerend effect, waardoor de gevoelige huid van het droge huidtype rustiger wordt. Onder andere de gezichtsreiniger van Decubal en de zeepvrije wasemulsie van Sebamed bevatten niacinamide.

Ureum

Ureum is een stof die in de urine van zowel dieren als mensen voorkomt en bekend staat om haar vochtvasthoudende eigenschappen. Gezichtsreiniger van Paula's Choice en royal jelly gezichtsreiniger van Kamalaya bevatten ureum. Ook de producten van Eucerin bevatten ureum.
© 2011 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welk soort huidtype heb ik?Welk soort huidtype heb ik?Welk soort huidtypes zijn er allemaal en welke heb ik nu eigelijk. Hieronder vindt je een overzicht welk soort huidtypes…
Dagelijks gezichtsreiniging gebruiken is belangrijkDagelijks gezichtsreiniging gebruiken is belangrijkWaarom is een dagelijkse gezichtsreiniging belangrijk? Waarom is het belangrijk dat het gezicht schoon is? Kunnen er hui…
Hoe reinig ik mijn huidHoe reinig ik mijn huidEen mooie huid is een schone huid. en dat velletje wordt niet vanzelf schoon, zeker niet als je er make-up op smeert. da…
Foundation voor een droge huid: Welke soort is het best?Er is niet zo vervelend als een huid die droog, trekkerig en schilferig is. Wanneer je foundation op zon huid aanbrengt…

Vrouwen en kappersVrouwen en kappersHoe moeizaam is de relatie tussen vrouwen en kappers? Volgens de onderzoeken nogal moeizaam, zo blijkt regelmatig uit de…
Feiten en fabels over hoofdhaarFeiten en fabels over hoofdhaarOns hoofdhaar is belangrijk voor ons. Wie mooi haar heeft is daar trots op. Als we een slechte dag hebben omdat het haar…
Bronnen en referenties
 • Baranda, L., González-Amaro, R., Torres-Alvarez, B., Alvarez, C. & Ramírez, V. (2002). Correlation between pH and irritant effect of cleansers marketed for dry skin International journal of dermatology, vol. 41
 • Maillard, C. (2004). Een mooie huid. Uitgeverij Deltas
 • Proksch, E., Lachapelle, J. (2005) The management of dry skin with topical emollients - recent perspectives. JDDG vol 10.
 • Verdier-Sévrain, S. & Bonté, F. (2007). Skin hydration: a review on its molecular mechanisms. Journal of cosmetic dermatology, vol. 6
 • Zwaini, J. (2009). Handboek voor gebruikers van geurende, kleurende en huidverzorgende producten. Uitgeverij U2pi
 • http://www.nu.nl/lifestyle/2123350/beautyingredient-loep-niacinamide.html
 • http://www.huidarts.com/cgi-bin/behandl.pl?cgifunction=form&fid=1154721331
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 03-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.