Feiten en fabels over hoofdhaar

Feiten en fabels over hoofdhaar Ons hoofdhaar is belangrijk voor ons. Wie mooi haar heeft is daar trots op. Als we een slechte dag hebben omdat het haar niet doet wat wij willen hebben we een 'bad hair day'. Er wordt nogal wat gezegd over hoofdhaar, wat is hiervan waar en wat niet? De belangrijkste feiten en fabels op een rijtje, want: als je haar maar goed zit.

Hoofdhaar: goed voor kopzorgen

Ons hoofdhaar, de haren op het hoofd (of de afwezigheid ervan!) baren ons nogal eens kopzorgen. Voor de meeste mensen is het belangrijk hoe hun kapsel er uitziet, en dat ze ermee voor de dag kunnen komen. Niet voor niets bestaat de uitdrukking 'bad hair day'. Het haar op je hoofd is een belangrijk deel van je uiterlijke verschijning, je kunt ermee laten zien wie je bent en hoe het met je gaat. Over haar wordt ook nogal eens onzin verteld. Wat zijn de feiten en fabels over (hoofd)haar? Een overzicht van een aantal feiten en fabels.

Feit: haar is dood materiaal

Het deel van het haar dat wij zien is dood. Als dat niet het geval was zou je een verdoving nodig hebben als je in de kappersstoel gaat zitten voor een knipbeurt. Elke haar groeit uit een eigen haarzakje, en het levende deel van een haar zit in dit haarzakje. Het deel dat naar buiten komt is dood. Vergelijk het met nagels: je kunt probleemloos het uitstekende witte randje van je nagels knippen. Voel je pijn dan weet je dat je in 'het leven' hebt geknipt, het nagelbed waar de nagel nog bestaat uit levend weefsel.

Fabel: haar is gezond of ongezond

Omdat haar dat zichtbaar is dood is, kun je niet spreken van gezond of ongezond haar. Wel of het haar beschadigd is of niet. Een haar bestaat uit schubben die aaneengesloten liggen als de haar intact is, dus onbeschadigd. Je ziet dit als de glans op het haar en het haar voelt zacht aan. Wanneer de haar beschadigd raakt gaan de schubben openstaan en dit is te zien als dof haar, dat niet meer de soepelheid van intacte haren heeft: het voelt vaak stug en droog aan. Het gevolg van beschadiging kan zijn dat haren gaan klitten en afbreken. Beschadigingen aan het haar ontstaan door gebruik van een scherpe borstel of kam, maar ook door te heet föhnen, te vaak in korte tijd kleuren/ontkleuren en/of permanenten. Zorg voor de hoofdhuid en haarzakjes begint wel van binnenuit: goede voeding met voldoende vitaminen en mineralen. Daarnaast is een goede verzorging van het haar belangrijk voor hoe het eruit ziet.

Feit: brunettes hebben minder haar dan blondines

Misschien lijkt dit niet zo vanwege de verschillen in kleur, maar zwartharigen en brunettes hebben ongeveer 100.000 haren op hun hoofd, terwijl blondines er zo'n 140.000 hebben. Roodharigen hebben het minste aantal haren, ongeveer 85.000.

Fabel: gespleten haarpunten kun je herstellen met de juiste conditioner

Dat is echt onzin. Het deel van de haren dat zo beschadigd is dat het haar is gespleten is alleen te 'repareren' door het te verwijderen: een goede knipbeurt dus. Je kunt gespleten haarpunten voorkomen door je haarpunten op tijd te laten knippen.

Fabel: hoe vaker je je haar laat knippen, hoe sneller het groeit

Ook dit is niet waar. De snelheid waarmee haar groeit is afhankelijk van de conditie van de haarzakjes in de hoofdhuid. Hoofdharen groeien 1 tot 1,5 cm per maand en de frequentie van knippen heeft hier geen invloed op.

Fabel: als je vet haar hebt moet je het niet te vaak wassen, daar wordt het vetter van

Niet waar, als je vet haar hebt kun je het gewoon wassen wanneer dit nodig is. Zorg wel voor een milde shampoo zodat de hoofdhuid niet onnodig geïrriteerd wordt en masseer de hoofdhuid niet te hard. Spoel je haar met lauwwarm water goed uit.

Feit: tijdens een zwangerschap wordt het haar voller

Dit is juist. Door de invloed van hormonen verlies je minder haren dan normaal, zodat je haar voller wordt. Dit wordt na de bevalling weer teruggedraaid; dan verlies je deze haren alsnog naast het normale aantal dat je elke dag kwijtraakt en wat je meestal niet opvalt. Hierdoor lijkt het alsof je last hebt gekregen van haaruitval, en je haar 'met plukken' in het doucheputje terechtkomt.

Feit: niet bij iedereen wordt hoofdhaar even lang

Klopt, naast de kleur en de structuur van het haar (krullend, steil) is de lengte die een haar kan bereiken erfelijk bepaald en dit verschilt dus per persoon. Behalve de conditie van de haarzakjes in de hoofdhuid is de erfelijke aanleg bepalend voor de lengte die een hoofdhaar maximaal kan bereiken.

Fabel: voor meer glans moet je je haar vaak borstelen

Dit is niet waar, integendeel: te vaak en te lang borstelen zorgt er juist voor dat je het haar beschadigt. Daarvan wordt het dus alleen maar doffer en krijg je gespleten haarpunten. Bovendien zorgt vaak borstelen ervoor dat de talgklieren in de hoofdhuid meer talg gaan afscheiden en het haar vetter wordt. Vergeten dus, die honderd slagen elke dag, zoals in vroeger tijden werd geadviseerd...

Lees verder

© 2011 - 2024 Lexia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over gespleten haarpuntenAlles over gespleten haarpuntenHeb je mooi lang haar en dan krijg je gespleten haarpunten, het kan je haar helemaal verpesten. Wat zijn gespleten haarp…
Wat kun je doen tegen gespleten haarpunten?Met name mensen met lang haar kunnen last hebben van gespleten haarpunten. Haarpunten kunnen splijten bijvoorbeeld door…
Last van dode haarpuntenNet naar de kapper geweest en al weer snel last van dode haarpunten? Zo kan het nooit wat langer groeien. Maar wat doe j…
Haarproblemen en -oplossingenHaarproblemen en -oplossingenBijna iedereen heeft wel eens problemen met zijn haar: roos, pluishaar, futloos, vet of juist heel droog haar zijn veel…

Verzorging droge huid: reinigingVerzorging droge huid: reinigingMensen met een droge huid hebben een huid die aanvoelt als een te krap gezichtsmasker. Dit komt doordat mensen met een d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sophie Gengembre Anderson, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Anderson_Sophie_Young_Girl_Fixing_Her_Hair.jpg
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdhaar
  • http://beauty.rubriek.nl/modeschoonheid/gezond_haar.php
  • http://www.plusonline.nl/beauty/artikelen/artikel/289/tips-feiten-en-fabels-over-haar
Lexia (181 artikelen)
Laatste update: 28-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.