Darmparasiet: Blastocystis hominis
De Blastocystis hominis is een parasiet die in de darmen van zowel mens als dier kan voorkomen. Miljoenen Nederlanders dragen deze darmparasiet bij zich. Klachten die kunnen ontstaan als gevolg hiervan zijn buikpijn, diarree en misselijkheid. Bewijs dat er een verband is tussen darmklachten en aanwezigheid van deze parasiet is er nog niet. Wat houdt een infectie van deze darmparasiet nu precies in?
Blastocystis hominis
De
Blastocystis hominis is een omstreden parasiet. Voor jarenlang is er een discussie geweest of dit een parasiet of een schimmel was. Onder de microscoop lijkt de blastocystis op een gist of schimmelachtige cel. Parasieten moeten over een celkern beschikken en deze ontbreekt bij de Blastocysten. Omdat hij ook cysten vormt wordt deze schimmelachtige cel ingedeeld bij de parasieten. Een parasiet heeft een gastheer nodig (mens of dier) om te kunnen overleven. De
Blastocystis hominis leeft van de darminhoud en behoort daarom ook tot de parasieten. Omdat deze parasiet door vele artsen tot de groep onschadelijke darmbewoners wordt gerekend, wordt er zelden een verband gelegd tussen deze klachten en de aanwezigheid van de parasiet.
Oorzaak besmetting
De Blastocystis hominis is een parasiet die over de hele wereld voorkomt. Heel veel mensen zijn drager van deze parasiet zonder dat er klachten zijn. Besmetting ontstaat vermoedelijk via het eten of drinken van besmet voedsel of water. Het is nog niet helemaal duidelijk of de parasiet via dieren naar mensen wordt overgedragen. Besmetting kan waarschijnlijk voorkomen worden door goede hygiënische omstandigheden.
Diagnose
Een infectie van deze darmparasiet kan aangetoond worden door middel van een onderzoek van de ontlasting bij een standaard laboratoriumonderzoek.
Is de parasiet schadelijk?
Er wordt steeds meer gedacht dat deze parasiet niet onschadelijk is. Parasitologen zijn van mening dat de Blastocystis de darmwand niet beschadigen. Miljoenen Nederlanders zijn dragers van deze darmparasiet. Er zijn ook vele mensen die deze parasiet bij zich dragen zonder er klachten van te hebben. Een duidelijk verband tussen het hebben van deze parasiet en het hebben van (darm) klachten is er niet. De Blastocystis is de meest voorkomende parasiet. Als een darm vol zit met deze parasieten is de darm niet gezond. De parasiet infiltreert de dikke darm wat onstekingen kan veroorzaken van het slijmvlies.
Behandeling
Infectie met de Blastocystis hominis wordt meestal niet behandeld. Als er darmklachten zijn, gaan artsen er meestal vanuit dat het een andere oorzaak heeft. Omdat het verband tussen darmklachten en deze parasiet bij de mens nooit is bewezen, vindt er normaal gesproken geen behandeling plaats. Als er sprake is van aanhoudende klachten zonder dat er een andere oorzaak is gevonden, kan de arts soms iets voorschrijven
(mendronidazol). De werking van dit medicijn tegen deze parasiet is beperkt.
Klachten en symptomen
Indien iemand klachten krijgt van de Blastocystis hominis zijn dat meestal de volgende klachten:
opgezette buik, winderigheid, buikpijn, diarree en misselijkheid. Het is echter nooit aangetoond dat deze parasiet deze klachten kan veroorzaken. Daarom gaat de reguliere geneeskunde er van uit dat de Blastocystis hominis geen oorzaak kan zijn van darmklachten. De parasiet wordt ook veel aangetroffen bij mensen die helemaal geen klachten hebben.
Lees verder
Reactie
Peter Brouwer, 04-05-2015
Na een colonoscopie werd ik ziek, bleek het Blasto te zijn die in mijn darmen feest vierde.
Hoe die daar kwam? Heb geen huisdieren, nog partner. Het ziekenhuis zegt dat ik het niet van de scopie kan hebben opgelopen, hoe dan wel?
Reactie infoteur, 05-05-2015
Iedereen loopt risico om besmet te raken. Meer dan 4 miljoen Nederlanders dragen deze parasiet bij zich, maar ze veroorzaken niet bij iedereen klachten. Besmetting kan komen door o.a. besmet water of voeding, maar ook door contact met mensen die zijn besmet.