Welvaart en een winterdepressie

Welvaart en een winterdepressie Wetenschappers hebben lang gedacht dat de slaap/waak ritme van een mens met een winterdepressie ontregeld raakte, zodra de dagen korter worden in de herfst. Deze veronderstelling is sinds een aantal jaren ontkracht door een promovenda. Wat ons rest is dat we volkomen in het duister tasten van de oorzaken van het krijgen van een winterdepressie. Geluiden te over dat de welvaart een ( de!) grote boosdoener zou zijn…

Depressief en een tekort aan daglicht?

Medici in Leiden hebben 4 jaar lang achtereen de depressieve gevoelens van enkele honderden ouderen in kaart gebracht. Deze gegevens hebben ze gekoppeld aan de gegevens van het KNMI over daglicht, zonlicht en regen. Er was geen verband. Publicatie en onderzoekresultaten in: International Journal of Geriatric Psychiatry.

Opmerkelijk!

Een tekort aan daglicht, of een gebrek aan daglicht is niet de reden van het ontwikkelen van een winterdepressie!

Welvaart

Zeker in een land als Nederland hebben we het nog nooit zo goed gehad als de laatste jaren. De welvaart, de comfort, levensverwachting, kwaliteit van het leven en de duurzaamheid zijn allen gestegen.

Het is een optelsom van ons huidig leven wat ons in toenemende mate depressief maakt.

De oorzaken en de risicofactoren:

 • Lange(re) levensduur en levensverwachting
 • Ziekteherkenning en zelf diagnoses stellen
 • Mens wordt mondiger en zijn klaaggedrag groeit met de dag!
 • Veranderde levensstijl
 • Stress en burnout
 • Overvloed
 • Ongezonde leefgewoonten: geen beweging, roken, veel koffie drinken, snoepen, alcohol
 • Overbelasting van de vele informatie die we dagelijks moeten verwerken
 • Verandering en vernieuwing volgen elkaar in een zeer rap tempo op
 • Het leven gaat sneller en sneller, raakt in een stroomversnelling
 • Aanpassingen zijn vereist om alles bij te houden
 • Sociale vriendschappen vervagen
 • Familiebanden worden losser en losser
 • De “ieder-voor-zich” mentaliteit
 • Groot aantal (echt) scheidingen
 • Eenzaamheid
 • Veeleisende combinatie werk/gezin

De mens verliest de greep op zijn eigen leven

Kortom: de mens verliest de greep op zijn eigen leven!!! We kunnen niet meer voldoen aan alle eisen die veranderingen en vernieuwingen met zich meebrengen. We hollen achter de feiten aan. En dat gaat aan ons knagen, in combinatie van een ongezonde levensstijl en de winter zittend doorkomen.

Risicofactoren

Bovengenoemd lijstje zijn stuk voor stuk grote risicofactoren voor het ontwikkelen van een winterdepressie. We hebben dagelijks met deze risicofactoren te maken, in veelvoud.

Aanpassen en roofbouw om alles bij te houden

Er zijn zoveel veranderingen, vernieuwingen en overvloed dat we vaak:
 • Roofbouw plegen,
 • Een enorm slaapgebrek creëren
 • Groot tijdgebrek voor de echt leuke dingen in het leven

Anderen reageren weer heel anders en:
 • Roken, snoepen of drinken te veel alcohol
 • Liggen hele avonden op de bank naar de tv te kijken
 • Ligt het hele weekend op de bank tv te kijken

Ieder op zijn/haar eigen wijze om enigszins de druk van de ketel te krijgen.

Overwinteraars

Interessant zijn de overwinteraars in zonnige oorden. Zij schijnen (over het algemeen) geen last te hebben van winterdepressies of van depressieve gevoelens. Zou het zonlicht en het daglicht dan stiekem toch iets te maken hebben met het ontwikkelen van een winterdepressie? Nee, zij bewegen meer in het zonnige zuiden. (Wandelen langs de kuststrook, doen lopend de boodschappen, fietsen en zwemmen, kortom: ze zijn in beweging!) En het volgende punt: ze eten gezonder dan in het koude en sombere Nederland. Ze zullen eerder salades tot zich nemen, eerder (vette) vis eten, meer fruit eten, meer olijfolie binnen krijgen in het zonnige zuiden en een extra glas rode wijn tot zich nemen. En het volgende punt: zij zijn uit de running wat de welwaart van ons eist en verwacht. Zij hoeven niet meer zo nodig op de hoogte te zijn van het nieuwste van het nieuwste.

Snoepen en koolhydraatrijk voedsel tijdens de wintermaanden: de beroemde extra kilo´s

Heerlijk tijdens die koude, korte en sombere dagen: het leven is goed met een kop warme chocolade melk met een toef slagroom, stamppotten met veel aardappelen, boter, jus en spekjes, gevulde speculaas, Sinterklaas snoepgoed, Kerstdiners, appelflappen en oliebollen.

Wintermaanden: we bewegen niet en blijven op de bank zitten (of liggen)

En ondertussen blijven we op de bank zitten tijdens de wintermaanden, bewegen we niet, maar eten we ons buikje rond. Zodra de kachel aan gaat, stijgen de kilo´s. Voor de meeste met een winterdepressie verdwijnen deze extra aangekomen kilo´s (redelijk) vanzelf tijdens de lente.

Werk en arbeid: lichamelijk inspanning is vrijwel verdwenen

In een eeuw tijd is er veel verandert voor een arbeider in Europa. Een eeuw geleden werkte een arbeider gemiddeld zo´n 60 uur per week. Zestig uur gevuld met veel lichamelijke inspanningen.
Een eeuw later werkt diezelfde arbeider amper 40 uur per week. Veertig uur waar door automatisering en technologieën amper lichamelijke inspanning verricht hoeven te worden.

Beroepsbevolking zit achter de computer.

Een eeuw later zit grotendeels van de beroepsbevolking achter de computer. (Met grote uitzonderingen trouwens: horeca, medische staf in ziekenhuizen (enz) die tijdens hun diensturen niets anders doen dan hollen, draven en galopperen! Maar, desondanks: het grootste deel van de beroepsbevolking zit achter zijn computer. Zit. Veertig uur lang.)

Depressievrij? Hersencellen hebben zuurstof nodig!

De vernieuwingen en verandering van de welvaart vraagt waarschijnlijk te grote aanpassingen van ons lijf. Niet bewegen is niet goed voor ons, er is een reden dat we benen hebben. Door niet te bewegen, en dus niet de bloedsomloop op peil te houden door het gemis aan beweging, wat tot gevolg geeft: geen voldoende zuurstof gehalte in ons lijf. Geen voldoende zuurstof in ons lijf, betekend dus ook geen voldoende zuurstof in onze hersencellen. We kunnen pas “normaal” functioneren, lees: vrij zijn van depressies, als onze hersencellen een voldoende en regelmatige toevoer van zuurstof tot zijn beschikking heeft.

Lees verder

© 2008 - 2023 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lichttherapie bij winterdepressieTijdens de winter hebben sommige mensen last van depressiviteit. Deze vorm van depressie kan behandeld worden met lichtt…
De invloed van licht en lichttherapie: winterdepressieDe invloed van licht en lichttherapie: winterdepressieAls de winter langer duurt dan normaal, de dagen maar donker blijven en de zon zich maar niet laat zien, krijgen steeds…
Bronnen en referenties
 • Mareonline.nl/2005/32/kort.html
 • Leven met een winterdepressie - Y Meesters
 • Maakt welvaart ziek? - B van Houdenhove, KU Leuven
 • Webfilosofen.nl
Reactie

Aart van der Wulp, 24-07-2009
Nou sorry, deze gedachten vindt ik persoonlijk onzin. Heb zelf hartinfarct gehad en na 10 jaar tobben kwam het antwoord winterdepressie ofwel seasonal effective disorder. Mijn vraag is kunnen wetenschappers zich eens richten op "wat zijn de verschillen van bijv. hormoonhuishouding in de vier seizoenen". Mijn gedachten gaan niet uit van zonlicht maar naar drukverschillen, bij bewolkt weer hebben we last en bij zonnig weer geen last. Ook deze zomer kent periodes van weken bewolkt is voor ons en slechte periode. Mijn dag en nachtritme stoornis behandelen we met melatonine 5mg (via neuroloog) gebruik meerdere pillen per dag maar na drie jaar gebruik is het ritme in de zomerperiode redelijk goed in de winter een stuk slechter. Reactie infoteur, 27-07-2009
Beste Aart van der Wulp,

Heel erg vervelend om te moeten lezen dat u getroffen bent door een hartinfarct! Nog vervelender dat u ruim 10 jaar lang heeft moeten tobben!

Het is misschien nog niet eens zo´n gekke gedachte van u om de aandacht van de wetenschappers op de hormoonhuishouding te richten.

Dit artikel is absoluut niet bedoeld om mensen een ongemakkelijk gevoel te geven, meer om aan te geven dat wetenschappers steed vernieuwende resultaten van onderzoeken en reeds bestaande onderzoeken weten te ontkrachten door nieuwe verrassende ontdekkingen!

Echter moeten we altijd rekening houden dat elk mens uniek is, in hoeverre deze bepaling meegenomen wordt tijdens wetenschappelijke onderzoekingen, weet ik helaas niet. U kunt inderdaad, in tegenstelling tot anderen, gevoelig zijn voor drukteverschillen!

Ik hoop van ganser harte dat uw dag- en nachtstoornis snel verholpen mag worden en ik wens u het allerbeste toe!

Met vriendelijke groet, Roberta

Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 25-02-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.