Welvaart en een winterdepressie
Wetenschappers hebben lang gedacht dat de slaap/waak ritme van een mens met een winterdepressie ontregeld raakte, zodra de dagen korter worden in de herfst. Deze veronderstelling is sinds een aantal jaren ontkracht door een promovenda. Wat ons rest is dat we volkomen in het duister tasten van de oorzaken van het krijgen van een winterdepressie. Geluiden te over dat de welvaart een ( de!) grote boosdoener zou zijn…
Depressief en een tekort aan daglicht?
Medici in Leiden hebben 4 jaar lang achtereen de depressieve gevoelens van enkele honderden ouderen in kaart gebracht. Deze gegevens hebben ze gekoppeld aan de gegevens van het KNMI over daglicht, zonlicht en regen. Er was geen verband. Publicatie en onderzoekresultaten in: International Journal of Geriatric Psychiatry.
Opmerkelijk!
Een tekort aan daglicht, of een gebrek aan daglicht is niet de reden van het ontwikkelen van een winterdepressie!
Welvaart
Zeker in een land als Nederland hebben we het nog nooit zo goed gehad als de laatste jaren. De welvaart, de comfort, levensverwachting, kwaliteit van het leven en de duurzaamheid zijn allen gestegen.
Het is een optelsom van ons huidig leven wat ons in toenemende mate depressief maakt.
De oorzaken en de risicofactoren:
- Lange(re) levensduur en levensverwachting
- Ziekteherkenning en zelf diagnoses stellen
- Mens wordt mondiger en zijn klaaggedrag groeit met de dag!
- Veranderde levensstijl
- Stress en burnout
- Overvloed
- Ongezonde leefgewoonten: geen beweging, roken, veel koffie drinken, snoepen, alcohol
- Overbelasting van de vele informatie die we dagelijks moeten verwerken
- Verandering en vernieuwing volgen elkaar in een zeer rap tempo op
- Het leven gaat sneller en sneller, raakt in een stroomversnelling
- Aanpassingen zijn vereist om alles bij te houden
- Sociale vriendschappen vervagen
- Familiebanden worden losser en losser
- De “ieder-voor-zich” mentaliteit
- Groot aantal (echt) scheidingen
- Eenzaamheid
- Veeleisende combinatie werk/gezin
De mens verliest de greep op zijn eigen leven
Kortom: de mens verliest de greep op zijn eigen leven!!! We kunnen niet meer voldoen aan alle eisen die veranderingen en vernieuwingen met zich meebrengen. We hollen achter de feiten aan. En dat gaat aan ons knagen, in combinatie van een ongezonde levensstijl en de winter zittend doorkomen.
Risicofactoren
Bovengenoemd lijstje zijn stuk voor stuk grote risicofactoren voor het ontwikkelen van een winterdepressie. We hebben dagelijks met deze risicofactoren te maken, in veelvoud.
Aanpassen en roofbouw om alles bij te houden
Er zijn zoveel veranderingen, vernieuwingen en overvloed dat we vaak:
- Roofbouw plegen,
- Een enorm slaapgebrek creëren
- Groot tijdgebrek voor de echt leuke dingen in het leven
Anderen reageren weer heel anders en:
- Roken, snoepen of drinken te veel alcohol
- Liggen hele avonden op de bank naar de tv te kijken
- Ligt het hele weekend op de bank tv te kijken
Ieder op zijn/haar eigen wijze om enigszins de druk van de ketel te krijgen.
Overwinteraars
Interessant zijn de overwinteraars in zonnige oorden.
Zij schijnen (over het algemeen) geen last te hebben van winterdepressies of van depressieve gevoelens. Zou het zonlicht en het daglicht dan stiekem toch iets te maken hebben met het ontwikkelen van een winterdepressie? Nee,
zij bewegen meer in het zonnige zuiden. (Wandelen langs de kuststrook, doen lopend de boodschappen, fietsen en zwemmen, kortom: ze zijn in beweging!) En het volgende punt:
ze eten gezonder dan in het koude en sombere Nederland. Ze zullen eerder salades tot zich nemen, eerder (vette) vis eten, meer fruit eten, meer olijfolie binnen krijgen in het zonnige zuiden en een extra glas rode wijn tot zich nemen. En het volgende punt:
zij zijn uit de running wat de welwaart van ons eist en verwacht. Zij hoeven niet meer zo nodig op de hoogte te zijn van het nieuwste van het nieuwste.
Snoepen en koolhydraatrijk voedsel tijdens de wintermaanden: de beroemde extra kilo´s
Heerlijk tijdens die koude, korte en sombere dagen: het leven is goed met een kop warme chocolade melk met een toef slagroom, stamppotten met veel aardappelen, boter, jus en spekjes, gevulde speculaas, Sinterklaas snoepgoed, Kerstdiners, appelflappen en oliebollen.
Wintermaanden: we bewegen niet en blijven op de bank zitten (of liggen)
En ondertussen blijven we op de bank zitten tijdens de wintermaanden, bewegen we niet, maar eten we ons buikje rond. Zodra de kachel aan gaat, stijgen de kilo´s. Voor de meeste met een winterdepressie verdwijnen deze extra aangekomen kilo´s (redelijk) vanzelf tijdens de lente.
Werk en arbeid: lichamelijk inspanning is vrijwel verdwenen
In een eeuw tijd is er veel verandert voor een arbeider in Europa. Een eeuw geleden werkte een arbeider gemiddeld zo´n 60 uur per week. Zestig uur gevuld met veel lichamelijke inspanningen.
Een eeuw later werkt diezelfde arbeider amper 40 uur per week. Veertig uur waar door automatisering en technologieën amper lichamelijke inspanning verricht hoeven te worden.
Beroepsbevolking zit achter de computer.
Een eeuw later zit grotendeels van de beroepsbevolking achter de computer. (Met grote uitzonderingen trouwens: horeca, medische staf in ziekenhuizen (enz) die tijdens hun diensturen niets anders doen dan hollen, draven en galopperen! Maar, desondanks: het grootste deel van de beroepsbevolking zit achter zijn computer. Zit. Veertig uur lang.)
Depressievrij? Hersencellen hebben zuurstof nodig!
De vernieuwingen en verandering van de welvaart vraagt waarschijnlijk te grote aanpassingen van ons lijf. Niet bewegen is niet goed voor ons, er is een reden dat we benen hebben. Door niet te bewegen, en dus niet de bloedsomloop op peil te houden door het gemis aan beweging, wat tot gevolg geeft: geen voldoende zuurstof gehalte in ons lijf. Geen voldoende zuurstof in ons lijf, betekend dus ook geen voldoende zuurstof in onze hersencellen. We kunnen pas “normaal” functioneren, lees: vrij zijn van depressies, als onze hersencellen een voldoende en regelmatige toevoer van zuurstof tot zijn beschikking heeft.
Lees verder