Negatieve gevoelens: hoe hier vanaf te komen?

Negatieve gevoelens: hoe hier vanaf te komen? Iedereen heeft wel eens last van negatieve gevoelens. Het kan je somber maken en een grote impact hebben op hoe je jezelf voelt. Als je er niets aan doen kan het leiden tot depressiviteit en ongelukkig worden. Je wilt graag een positieve instelling krijgen, maar dat gaat niet vanzelf. Het is niet een knop die je zomaar even om kunt zetten. Hoe kun je ervoor zorgen dat deze negatieve gedachten worden omgezet in positieve gedachten zodat je weer beter in je vel komt te zitten?

Bewust worden

Waarschijnlijk weet je heus wel dat een positieve instelling goed voor je is en wil je graag af van die negatieve instelling. Voor een ander is het glas half vol, maar voor jou is het half leeg. Je bent ervan overtuigd dat je anders moet gaan denken, maar hoe krijg je zo'n instelling als dat niet vanzelf gaat? Er is wat aan de te doen. Als je jezelf ervan bewust bent dat je een negatieve instelling hebt, dan heb je de strijd al voor de helft gewonnen. Je hoeft dan alleen nog maar te zoeken naar manieren om die negatieve houding een positieve draai te geven.

Laag zelfbeeld

Een zekere mate van negativiteit is iets dat iedereen wel eens heeft. Dat hoort nu eenmaal bij het leven. Maar wanneer je altijd maar negatief bent, dan kun je daar bang, gestrest, depressief of bitter van worden. Dit kan leiden tot een lage dunk van jezelf krijgen en daarmee een patroon van vernietigende reacties op gang brengen. Negatieve gedachten die een negatief effect hebben op een positieve instelling zijn bijvoorbeeld:

Je zorgen maken over wat anderen van je denken

Uit onderzoek blijkt dat mensen meestal helemaal niet over jou nadenken, ze zijn juist bezig om te bedenken hoe jij over hen denkt.

Geobsedeerd zijn door stressoren

Natuurlijk is het goed om na te denken over je problemen, maar wanneer je daar niet mee kunt ophouden, dan zorg je er alleen maar voor dat je nog meer last van stress krijgt. Hoe moeilijk het ook is: probeer je op het positieve te richten. Waar je invloed op hebt kun je proberen te veranderen. Probeer je probleem te visualiseren. Dit kan zowel de lichamelijke als geestelijke klachten van stress verminderen.

Malen over zaken uit het verleden en over zaken die je niet kunt veranderen

Je kunt leren van je fouten. Het heeft alleen geen zin om er steeds maar aan te denken en je af te vragen hoe het anders had gekund. Dit levert je niets op en het levert je alleen maar meer stress op.

Zelfkritiek

Het is goed om jezelf te willen verbeteren, maar het is niet goed om jezelf voortdurend de grond in te praten. Er zijn al genoeg mensen die overal kritiek op hebben. Je moet jezelf dit niet aan willen doen. Wees een goede coach voor jezelf en besef dat je van jezelf ook respect en medeleven verdient.

Oefenen voor positieve gedachten

Als je een negatief persoon bent en je wilt graag positief worden, dan moet je daar bewust mee bezig zijn en moet je veel oefenen. Het gaat nu eenmaal niet vanzelf. Neem de volgende tips ter harte:

Bedenk hoe je negatieve gedachten kunt herkennen

Houd op met het voeden van negatieve gedachten. Als je jezelf erop betrapt, wees je er dan bewust van. Elke keer weer opnieuw. Zo kun het patroon van negatief denken doorbreken.

Vervang negatieve gedachten door positieve

In plaats van te denken dat je iets nooit zo goed zult kunnen doen als iemand anders, probeer je te achterhalen hoe het komt dat de ander het wel zo goed kan. Is het de positieve instelling, of omdat die persoon wel weet hoe hij "nee" moet zeggen of kan hij delegeren? Welke van die kwaliteiten kun je in jezelf ontwikkelen zodat je productiever wordt?

Zet je negatieve gedachten in perspectief

Als je jezelf betrapt op woordjes zoals "altijd" en "nooit" wanneer je naar je eigen situatie kijkt, dan moet je misschien wel je eigen kijk op het leven wat aanpassen. Er zijn maar weinig zaken zo zwart wit, en wanneer je eerlijk naar je eigen gevoelens kijkt of ze opschrijft, kun je misschien ontdekken hoe het komt dat je in zo'n negatief patroon bent beland. Gevoelens zijn geen feiten en vaak komen ze niet overeen met de feitelijke situatie. Als je dit beseft, dan kun je beginnen je manier van denken aan te passen.

Blijf oefenen

Het is misschien wat vervelend in het begin en lastig vol te houden, maar het helpt wanneer je jezelf in gedachten een halt toeroept zodra je negatief begint te denken. Als je dat een paar weken volhoudt, zul je merken dat die negativiteit niet langer een gewoonte is. En net als andere slechte gewoonten gaat negativiteit gepaard met gezondheidsrisico's. Pas die gewoonte aan, en je werkt daardoor aan een langer en leuker leven.
© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Negatief zelfbeeld, oorzaken, gevolgen en behandelingNegatief zelfbeeld, oorzaken, gevolgen en behandelingEen negatief zelfbeeld of een laag zelfbeeld komt vaak voor. Hoe ontstaat een negatief zelfbeeld? Wat zijn de oorzaken?…
De nadelen van een negatief zelfbeeldVeel mensen hebben een negatief zelfbeeld. Dit is erg vervelend, omdat een negatief zelfbeeld mensen beperkt in het dage…
Hoe zie je jezelf?Hoe zie jij je zelf als je in de spiegel kijkt. Ben je er tervreden mee of niet? Zou je jezelf willen veranderen zodat j…
Negatieve gedachten ombuigen: Positief leren denkenNegatieve gedachten ombuigen: Positief leren denkenNegatief denken is voor veel mensen een gewoonte. We zijn ons er vaak niet van bewust dat de meeste gedachten die wij he…

Universele schoonheidstips die altijd werkenUniversele schoonheidstips die altijd werkenAls je je een beetje verdiept in gezond leven, lifestyle en innerlijke schoonheid komen een aantal tips steeds weer teru…
Hoe je slaap verandert bij het ouder wordenHoe je slaap verandert bij het ouder wordenNaarmate je ouder wordt, kan het lastiger zijn om goed te slapen. Veel ouderen krijgen te maken met slaapproblemen. Dit…
Bronnen en referenties
  • Boek: gezond ouder worden voor dummies. ISBN 9789043016513
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 01-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.