Negatieve gedachten ombuigen: Positief leren denken

Negatieve gedachten ombuigen: Positief leren denken Negatief denken is voor veel mensen een gewoonte. We zijn ons er vaak niet van bewust dat de meeste gedachten die wij hebben een negatieve lading of een alarmerende functie hebben. Minstens 70% van alle gedachten die we hebben, zijn negatief. Dit zijn harde cijfers, vooral als je je bedenkt dat onze gedachten voor een groot gedeelte verantwoordelijk zijn voor ons gevoel. Het is in verreweg de meeste gevallen namelijk niet een gebeurtenis die ons een negatief gevoel geeft, maar de gedachten die wij aan een gebeurtenis koppelen. Gelukkig is het mogelijk om de gewoonte van negatief denken af te leren door negatieve gedachten om te buigen naar positieve gedachten.

Welke invloed heeft negatief denken?

Gedachten bepalen grotendeels je emoties, dus negatieve gedachten zullen je gevoel dan ook op een negatieve manier beïnvloeden. Je kunt rampscenario’s bedenken, waardoor je je verdrietig of angstig gaat voelen. Negatief denken werkt verslavend. Je geeft jezelf een gevoel van controle door van het ergste uit te gaan. Dit help je echter niets. Door in je hoofd scenario’s te bedenken, verandert niets aan de situatie. Evenmin kun je voorspellen hoe de toekomst zich ontwikkelt. Negatief denken kost veel energie, het helpt je geen stap verder in de goede richting en je houdt er een gevoel van verdriet, somberheid of hulpeloosheid aan over. Je zorgt op deze manier voor weerstand tegen allerlei situaties en het geeft wrijving tussen jezelf en andere personen. Aanhoudende negatieve gedachten kunnen uiteindelijk zorgen voor psychische en lichamelijke klachten en ziekten.

Welke invloed heeft positief denken?

Wanneer we onszelf aanleren om positief te denken, zullen we positieve emoties ervaren. We leren te stoppen met de toekomst voorspellen (piekeren) en we zullen een stuk vrijer en zorgelozer in het leven staan. Dit heeft een positieve invloed op ons lichaam: De gezonde en natuurlijke balans van het lichaam wordt hersteld. Ook op mentaal vlak brengt dit vele voordelen met zich mee. Door positief te denken, zal je algemene gevoel vrolijker en gelukkiger zijn. Je hebt meer energie om dingen te ondernemen en je ervaart meer plezier in de dingen die je doet. Je krijgt een positiever zelfbeeld en je gaat beter om met jezelf, de mensen in je omgeving en met de gebeurtenissen en situaties die zich voordoen.

Stappenplan voor het ombuigen van negatieve gedachten

Om jezelf de nare gewoonte van negatief denken af te leren en van positief denken een nieuwe gewoonte te maken, is het raadzaam om stap voor stap te werk te gaan. Denk hierbij aan de volgende stappen:

 • De herkenning van negatieve gedachten
 • Accepteer je negatieve gedachten
 • Objectiviteit
 • Wat wil je?
 • Kom in actie!

De herkenning van negatieve gedachten

Je kunt alleen iets veranderen wanneer je je bewust bent van het feit dat je iets doet waar je niet tevreden over bent. Probeer negatieve gedachten bij jezelf te signaleren. Probeer gedachten waarin woorden als vreselijk, verschrikkelijk en rampzalig voorkomen een halt toe te roepen. Onderbreek deze gedachtestroom door jezelf af te leiden met welke bezigheid dan ook. Als je dit telkens toepast, voorkom je dat je in een negatieve gedachtespiraal terechtkomt.

Accepteer je negatieve gedachten

Als je accepteert dat je negatieve gedachten hebt, kun je ze veranderen. Je hebt negatieve gedachten en dat is niet erg. Als je hier weerstand tegen hebt en je angstvallig probeert te verzetten tegen die gedachten, houd je ze juist in stand en dat is niet wat je wil. Je kunt negatieve gedachten niet omzetten in positieve gedachten als je het probleem niet erkent.

Objectiviteit

Probeer een situatie zo objectief mogelijk te benaderen. Laat je eigen mening, gedachten en gevoelens dus buiten beschouwing. Kijk enkel en alleen naar de feiten. Wat is er daadwerkelijk gebeurd? Probeer voor je zelf een duidelijk onderscheid te maken tussen de feitelijke gebeurtenis en jouw eigen interpretatie van de gebeurtenis.

Wat wil je?

Vraag jezelf af hoe je had gewild dat de situatie geweest was. Wat is er gebeurd en wat had jij gewild? Beantwoord de vraag of jouw wensen of verlangens realistisch zijn in de betreffende situatie. Wanneer je te hoge of onhaalbare eisen stelt, liggen teleurstelling en negatieve gedachten en dus ook negatieve gevoelens op de loer. Stel zo nodig je verwachtingen bij.

Kom in actie!

We zijn geneigd negatief te denken, omdat dit een gevoel van controle geeft. Zoals eerder benoemd werkt dit tegen je. Zelf in actie komen en werken aan een oplossing geeft ook een gevoel van controle, maar dan op een positieve manier. Je bent nu constructief bezig met een oplossing voor je probleem en het ondernemen van actie haalt je eveneens uit je piekergedachten. Mocht je in een situatie terechtkomen waar niet direct een oplossing voor handen ligt, ga dan iets leuks doen. Piekeren helpt jouw gevoel niet en verandert de situatie evenmin.

Overige tips om positiever te leren denken

 • Besef dat je problemen kunt hebben en toch positief kunt zijn. Jij bent niet jouw probleem
 • Laat zwart/wit denken los en zie dingen niet per definitie als goed of slecht
 • Straf jezelf niet bij negatieve gedachten. Positief leren denken is een leerproces
 • Relativeer: Een tegenslag is niet het einde van de wereld
 • Focus je op de positieve kanten van een gebeurtenis
© 2015 - 2024 Mileena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Positief denken door cognitieve gedragstherapie (CGT)Positief denken door cognitieve gedragstherapie (CGT)Onze gedachten bepalen ons gedrag. Negatief denken kan een algemeen gevoel van negativiteit veroorzaken bij een individu…
Negatieve gevoelens: hoe hier vanaf te komen?Negatieve gevoelens: hoe hier vanaf te komen?Iedereen heeft wel eens last van negatieve gevoelens. Het kan je somber maken en een grote impact hebben op hoe je jezel…
Sterrenbeeld en polariteitEen sterrenbeeld kan een bijbehorende positieve polariteit hebben of juist een negatieve polariteit. De Ram, Tweelingen,…
Negatief denken kan storend zijn voor de omgevingNegatief denken kan storend zijn voor de omgevingEr zijn mensen die een negatieve kijk op het leven hebben. Vaak ligt de oorsprong al in de jeugd. Het negatieve denken v…

Gevaarlijke trends onder jongerenGevaarlijke trends onder jongerenOnder de jeugd ontstaan regelmatig nieuwe trends en nieuwe hypes. Sommige daarvan zijn onschuldig, maar dit geldt lang n…
Gezondheid: De gezonde buikGezondheid: De gezonde buikOnze buik is op allerlei vlakken essentieel. Is het niet voor onze spijsvertering, dan is het toch wel om gevoelens te “…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • http://www.gezondheidvanbinnenuit.nl/gezond-denken/omgaan-met-negatieve-gedachten
 • https://sochicken.nl/negatieve-gedachten
 • http://www.mentaalvitaal.nl/meer-lezen-over/symptoom/negatieve-gedachten
Mileena (123 artikelen)
Gepubliceerd: 15-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.