Gevaarlijke trends onder jongeren

Gevaarlijke trends onder jongeren Onder de jeugd ontstaan regelmatig nieuwe trends en nieuwe hypes. Sommige daarvan zijn onschuldig, maar dit geldt lang niet voor alle nieuwe rages onder de jongeren onder ons. Sommige spelletjes die worden gespeeld zijn schadelijk voor de gezondheid en zelfs levensgevaarlijk! Denk aan spelletjes met alcohol, het inhaleren van bepaalde stoffen en het uithongeren van zichzelf om aan een nieuw zogenaamd schoonheidsideaal te kunnen voldoen.

Populaire rages

Bij sommige rages gaat het voornamelijk om de uitdaging: je wordt uitgedaagd om iets te doen en je wil niet afgaan voor je vrienden. Andere rages staan in het teken van intoxicatie om het gevoel van high of dronken worden te ervaren. Een aantal voorbeelden van dit soort rages is:
 • De aerosol challenge
 • N2O inhaleren
 • De thigh gap
 • Alcohol inhaleren
 • Neknominate

De bovengenoemde trends zijn stuk voor stuk gevaarlijk en kunnen ernstige schade en zelfs de dood tot gevolg hebben.

De aerosol challenge

Een ijsspray wordt normaal gesproken gebruikt voor de behandeling van sportblessures. De spray heeft een verkoelende werking en geeft op deze manier verlichting en gaat eventuele zwellingen tegen. Bij de aerosol challenge is het de bedoeling om deze spray zo lang mogelijk op een plek van het lichaam te spuiten. Door de koude van de spray heeft deze wanneer het te lang wordt gebruikt hetzelfde effect als hitte, met als gevolg dat de huid ernstig wordt verbrand.

N2O inhaleren

N2O (oftewel lachgas) wordt in de medische wereld gebruikt om het bewustzijnsniveau van de patiënt te verlagen, maar ook voor algehele narcose. Eveneens heeft lachgas een pijnstillende werking. Nu wordt N2O ook recreatief gebruikt. N2O-patronen worden ook wel slagroompatronen genoemd, omdat deze nodig zijn in een slagroomspuit. N2O-patronen passen, net als CO2-patronen in een fietspomp. Via de fietspomp wordt een ballon gevuld met het lachgas en vanuit de ballon wordt het lachgas geïnhaleerd. Men probeert vervolgens precies op de grens van bewustzijn en buiten bewustzijn raken te stoppen met inhaleren.

De thigh gap

Een modeverschijnsel onder jonge meiden is de thigh gap, oftewel de dijkloof. Het doel is om, wanneer je met je voeten tegen elkaar aan staat, dat er een duidelijk zichtbare ruimte is tussen de dijen. Wat veel meiden vergeten, is dat deze kloof lang niet voor iedereen haalbaar is. Het heeft grotendeels te maken met de lichaamsbouw. Wanneer meiden die voor wie dit fysiek gezien onmogelijk is om te behalen toch proberen een thigh gap te krijgen, kan dit leiden tot ongezonde diëten en het uithongeren van zichzelf.

Alcohol inhaleren

Mensen die graag drinken, maar tegelijkertijd aan hun lijn willen denken, gieten het alcoholhoudende drankje over droogijs om vervolgens de dampen te kunnen inhaleren. Dit is levensgevaarlijk: op deze manier gaat de alcohol ontzettend snel naar het bloed, de hersenen en de longen, zonder dat deze de lever passeert. En de lever is verantwoordelijk voor de afbraak van gifstoffen in ons lichaam. Daarnaast zijn alcoholdampen ontzettend giftig voor de longen. Het behoeft geen verdere uitleg dat dit een uitermate ongezonde trend is.

Neknominate

Neknominate (Neck and Nominate) is een drankspel dat online wordt gespeeld. De speler slaat in een keer een glas of fles met een alcoholhoudende drank achterover. Hij filmt deze actie en zet het online. Vervolgens nomineert hij enkele andere personen om hetzelfde te doen. De mensen die zijn uitgedaagd hebben 24 uur de tijd om deze ‘missie’ te volbrengen. Deze hype wordt steeds extremer. Waar het in de eerste instantie ging om een glas bier, gaat het tegenwoordig om grotere hoeveelheden en sterkere dranken. De jeugd wil elkaar aftroeven en kiest voor steeds extremere vormen van neknominate.
© 2015 - 2023 Mileena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trendwatchen - wat is het en wat houdt het in?Trendwatchen - wat is het en wat houdt het in?Een trendwatcher verzamelt informatie en kan daarmee nieuwe trends voorspellen. Al die informatie wordt gebruikt voor he…
Wat is een trend?Wat is een trend?Je hoort het overal “ iets is een trend”. Wat is een trend nu eigenlijk, hoe ontstaat deze en wat moeten we er mee?
Trends ontdekken: een noodzaak voor de succesvolle zakenmanBent u ondernemer, zakenman, manager, verkoper… dan wilt u graag op de hoogte gehouden worden van de nieuwste trends. Ze…

Minder dan zes uur per nacht slapenMinder dan zes uur per nacht slapenHet belang van een goede nachtrust wordt vaak onderschat. Er zijn heel wat mensen die geregeld minder dan zes uur per na…
Negatieve gedachten ombuigen: Positief leren denkenNegatieve gedachten ombuigen: Positief leren denkenNegatief denken is voor veel mensen een gewoonte. We zijn ons er vaak niet van bewust dat de meeste gedachten die wij he…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Tkrepelova0, Pixabay
 • http://www.zita.be/nieuws/bizar/3052779_trend-jongeren-verbranden-huid-voor-de-lol-video.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Thigh_gap
 • http://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/3450226/2013/05/31/Gevaarlijke-trend-alcohol-inhaleren-om-af-te-vallen.dhtml
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Neknominate
 • http://nos.nl/artikel/609039-weer-twee-doden-na-drankspelletje-neknominate.html
Mileena (123 artikelen)
Gepubliceerd: 24-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.