Minder dan zes uur per nacht slapen

Minder dan zes uur per nacht slapen Het belang van een goede nachtrust wordt vaak onderschat. Er zijn heel wat mensen die geregeld minder dan zes uur per nacht slapen. Ondanks dat veel mensen dit doen is het niet zo verstandig en zelfs ronduit slecht voor de gezondheid. Wat zijn de effecten van minder dan zes uur per nachten slapen op langer termijn? Vooral door de weeks halen veel mensen de zes uur slaap per nacht niet. Ze moeten er ’s morgens vroeg uit en kunnen zichzelf er niet toe zetten om ’s avonds vroeger naar bed te gaan. In sommige gevallen wordt dit tekort aan slaap in het weekend dan weer aangevuld door uit te slapen. Overigens is zes uur slapen per nacht echt minimaal, de richtlijn is tussen de zeven en acht uur slaap per nacht. Natuurlijk is hierbij niet alleen de duur van de slaap, maar ook de kwaliteit van de slaap van belang.

Immuunsysteem en slaap

Slapen activeert het immuunsysteem en tijdens de slaap vindt er onderhoud en reparaties aan het immuunsysteem plaats. Dat wil dus zeggen dat structureel te weinig slaap zorgt dat je vatbaarder bent voor infecties. Je wordt sneller verkouden (de kans op een verkoudheid is zelfs vier keer zo groot) en je loopt makkelijker besmettelijke ziektes op. Mensen die te weinig slapen verzuimen vaker van hun werk vanwege allerlei infecties.

Dik worden van gebrek aan slaap

Het klinkt gek, want hoe meer uren je wakker bent, hoe meer uren actief, maar minder dan zes uur slapen per nacht maakt dik. Door het gebrek aan slaap maakt je lichaam een overvloed aan hormonen (genaamd ghreline) aan die ervoor zorgen dat je trek in eten krijgt. Het hormoon leptine wat er voor zorgt dat je door eten een verzadigd gevoel krijgt, wordt aangemaakt tijdens de slaap en wanneer je te weinig slaapt wordt hiervan dus te weinig aangemaakt. Dit betekent dat je minder snel een verzadigd gevoel krijgt en dus meer eet.

Stress verhogend

Wanneer je te weinig slaapt, ben je gevoeliger voor stress. Het lichaam maakt dan namelijk meer cortisol aan. Cortisol is een noodzakelijk hormoon, maar een teveel aan cortisol zorgt voor verhoogde bloedsuikerwaarden, hart- en vaatziekten, verhoogd cholesterolgehalte en de opslag van buikvet en dus ook meer stress.

Depressief

Te weinig slapen zorgt ervoor dat je incasseringsvermogen vermindert. Je kan minder hebben en bent hierdoor chagrijniger en gevoeliger voor depressies. Dit komt doordat er bij chronisch slaapgebrek te weinig Serotonine wordt aangemaakt, daarnaast treedt er ook een verandering op in de hersenen, waardoor deze ongevoeliger worden voor de neurotransmitter Serotonine. De vraag is dus of mensen met depressies slechter slapen door de depressie of dat het slechter slapen de depressie heeft veroorzaakt.

Reactievermogen en concentratievermogen

Door te weinig slaap gaan ook je reactievermogen en je concentratievermogen achteruit. Wat dat betreft heeft ernstig slaapgebrek bijna hetzelfde effect als te veel alcohol op het lichaam. Doordat al het denkwerk je meer tijd kost en je hierop ook nog eens slechter kan concentreren, is de kans groot dat je moeite hebt met het nemen van beslissingen en dan ook nog eens beslissingen neemt die je met meer rust niet had genomen.

Mooier door genoeg slaap

Genoeg slaap bevordert de gezondheid van de huid en vermindert de kans op jeugdpuistjes en op rimpels. Je krijgt er een jeugdige uitstraling van. Zweeds onderzoek laat zelfs zien dat mensen die minder dan zes uur slapen als minder aantrekkelijk en gezond worden gezien. Als redenen hiervoor werd opgegeven:
  • Meer hangende oogleden
  • Meer hangende mondhoeken
  • Meer rimpels en fijne lijntjes
  • Gezwollen ogen
  • Doffe huid
  • Donkere kringen
  • Bleke huid

Ongezonde record poging

In het Guinness Book of Records staat éne Randy Gardner sinds 1964 als recordhouder van het record "het langste wakker blijven". Hij blijft ook de record houder aangezien het Guinness Book of Records niet meer meewerkt aan nieuwe recordpogingen op dit gebied. Dit omdat het ronduit ongezond is. Randy Gardner hield het 11 dagen en 24 minuten vol.
© 2015 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
10 redenen om meer te slapenMeer slapen is goed voor je gezondheid en voor hoe je je voelt. Veel mensen slapen te weinig. Wanneer zij voldoende slaa…
Hoe sta je mooier op in de ochtend?Hoe sta je mooier op in de ochtend?We hebben het allemaal wel eens. Je staat op en loopt naar de spiegel en ziet jezelf, maar denkt bij jezelf ‘ben ik dat’…
Wat moet je doen om goed te slapen?Wat moet je doen om goed te slapen?Voldoende slaap is belangrijk om de dag goed door te komen. Voor mensen met slaapproblemen is het erg moeilijk. Lees in…

Zes gevolgen van een slaaptekortZes gevolgen van een slaaptekortSlapen is even belangrijk als gezond eten en voldoende bewegen. Zes uur per nacht slapen is onvoldoende. Toch slapen vel…
Gevaarlijke trends onder jongerenGevaarlijke trends onder jongerenOnder de jeugd ontstaan regelmatig nieuwe trends en nieuwe hypes. Sommige daarvan zijn onschuldig, maar dit geldt lang n…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Olichel, Pixabay
  • http://www.washingtonpost.com/news/to-your-health/wp/2015/08/31/getting-less-than-6-hours-of-sleep-makes-you-4x-more-likely-to-get-a-cold/
  • http://energiekevrouwenacademie.nl/cortisol-in-toom-houden-acht-waardevolle-tips/
  • http://www.dr-jetskeultee.nl/huidveroudering-door-slaaptekort/obj9200137
  • http://www.gezondheidsnet.nl/slapen/ongezonde-gevolgen-van-slaaptekort
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 22-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.