Gezondheid: De gezonde buik

Gezondheid: De gezonde buik Onze buik is op allerlei vlakken essentieel. Is het niet voor onze spijsvertering, dan is het toch wel om gevoelens te “toetsen” en toch zijn we niet altijd even goed voor onze buik. We eten en drinken te veel, te snel of gewoon slecht. We laten onze darmen te weinig werken door inname van voldoende vezels en verwaarlozen de buitenkant als je een kilootje of wat aankomt. En dan hebben we het nog niet eens over wat stress met de buik doet. Hoe kunnen we nu voor een gezonde buik zorgen?

Je voelt het in de buik…

Het in de buik “voelen” kan op verschillende manieren uitgelegd worden. Overgevoelige of onrustige darmen kan je als buikpijn voelen, maar ook verkeerde voeding die de weg door de darmen probeert te vinden, kan gevoeligheid van de buik geven.

Het spreekt voor zich dat je de vlinders ook als eerste in je buik voelt en als je dicht bij je gevoel staat, kan je voor onraad ook je buik “raadplegen”. Daarbij kan stress de verwerking van voeding in de darmen beïnvloeden.

Wat heeft je buik nodig?

Om goed te functioneren heeft je buik bepaalde stoffen nodig. Het een is wat meer voor de hand liggend dan het ander, maar het draagt allemaal bij tot een “blije” buik.
  • Vezelrijke voeding (denk aan volle granen en volkoren brood), want dat is belangrijk om de darmflora actief te houden.
  • Een handje vol noten en dan bij voorkeur amandelen, zijn ook goed voor de darmen. Veel eiwitten, vezels, ijzer, zink en magnesium.
  • Hoe echter en eerlijker een product, hoe beter een lichaam er op reageert. Biologisch dus en probeer gefabriceerde producten en E-nummers zoveel als mogelijk te vermijden. Kunstmatige stoffen leggen het voor de darmflora altijd af bij natuurlijke producten.
  • Suikers zijn eigenlijk altijd uit den boze. We hebben het dan natuurlijk over de fabriceerde suikers en niet de suikers in bijvoorbeeld fruit. Gefabriceerde suikers zijn dikmakers pur sang en leveren onder meer buikvet. Een van de gevaarlijkste vetten voor het lichaam.
  • Een goed ontbijt zet aan tot activiteit (in het hele lichaam en dus ook het spijsverteringskanaal) en dat is goed in de ochtenduren.
  • Fruit eten is ook goed voor de darmflora (en levert allerlei vitamines voor het lichaam), neem dus minimaal de geadviseerde 2 stuks per dag.
  • Haal adem door de buik. Tijdens de inademing lekker de buik opbollen en laat de buik “leeglopen” tijdens de uitademing. Dit geeft rust en haalt de stress uit het lichaam.
  • Drinken (bij voorkeur water) is om meerdere redenen goed, maar 2 liter per dag tot je nemen is erg belangrijk. Het geeft de balans samen met voeding en is daarmee ook belangrijk voor de spijsvertering.
  • Kauw geen kauwgom, dat kan lucht in de darmen geven en dat kan weer een opgeblazen gevoel geven. De buik bolt op en je voelt je er over het algemeen niet echt prettig bij.
  • Probeer alcohol tot een minimum te beperken en als je toch een glas drinkt, zet er altijd een glas water tegenover. Alcohol is niet goed voor het lichaam en geeft de lever een enorme klus om het af te breken.

Rust

Rust in je leven is belangrijk. Dat geeft enerzijds minder opgejaagd gevoel, iets wat menigeen in de buik wil voelen, en anderzijds brengt dat ook rust tijdens het eten voort. Dat is weer goed voor een goede spijsvertering en een sneller verzadigd gevoel. Bovendien is het zo’n rustmoment op de dag welke we in een hectische maatschappij sowieso kunnen gebruiken voor lichaam en geest.

De buitenkant

Het beste werkt het als je de buitenkant met de binnenkant combineert. Dat wil zeggen dat je buik ook aan de buitenkant verzorgding nodig heeft. Dat doe je door je lichaam, en dus ook je buik, in de ochtend (en eventueel avonduren) na het douchen in te smeren met een bodylotion. Breng het altijd rustig en in kleine draaiende bewegingen (licht drukkend) aan. Het wordt zo optimaal opgenomen door de huid en is tevens goed voor de doorbloeding van de huid.

Doe wat oefeningen om de spieren strak te houden. Dat doe je al door regelmatig te fietsen, te zwemmen of te lopen. Maar als je je specifieke buikspieren aanpakt, werkt het dubbel. Door bijvoorbeeld op de grond te gaan liggen en met je benen in de lucht een fietsbeweging te maken.
Op de grond liggen met de benen gebogen en de voeten zo’n 30 centimeter van de billen, de armen achter het hoofd en dan - als je plat op de grond ligt - je hoofd en schouders een kleine beetje optillen. Even vasthouden en herhalen, zo’n 10 keer. Doe het dagelijks.

Tot slot

Niet iedereen wordt helaas met een gezonde buik geboren, maar je kunt er tijdens je leven wel alles aan doen om je buik in een zo optimaal mogelijke conditie te houden. Daar hoef je niet alles voor te laten staan, maar je kunt wel wat kritischer kijken naar hetgeen je eet en drinkt, of je buikspieren goed functioneren en hoe je met de buitenkant van je buik omgaat.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezonde spijsvertering: tipsGezonde spijsvertering: tipsEen goede voeding en goede leefgewoonten zijn goed voor een gezonde spijsvertering en de algehele gezondheid. Belangrijk…
Optimaliseer je spijsverteringOptimaliseer je spijsverteringDe spijsvertering is erg belangrijk, want ons lichaam heeft de spijsvertering “nodig” om optimaal te kunnen functioneren…
Platte buik dieetPlatte buik dieetWat is een platte buik dieet? Is het een streng dieet of zijn het enkele voeding adviezen? Wat zijn de resultaten van he…

Negatieve gedachten ombuigen: Positief leren denkenNegatieve gedachten ombuigen: Positief leren denkenNegatief denken is voor veel mensen een gewoonte. We zijn ons er vaak niet van bewust dat de meeste gedachten die wij he…
Weg met die bierbuik: tipsWeg met die bierbuik: tipsQuasi iedereen kent wel het uitpuilende bierbuikje bij een veertigjarige man. De oorzaak van een bierbuik ligt in de mee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Healthy, Wellness Magazine De Tuinen; “Hoe word je buikfit?” (juli/aug.)
  • http://www.gezondheidsnet.nl/stoelgang-en-spijsvertering/waarvan-krijg-je-buikpijn
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.