Optimaliseer je spijsvertering

Optimaliseer je spijsvertering De spijsvertering is erg belangrijk, want ons lichaam heeft de spijsvertering “nodig” om optimaal te kunnen functioneren. Waar de een een ijzersterke spijsvertering heeft, heeft de ander er met enige regelmaat last van. Voor een deel is het zoals we in elkaar zitten als mens, hoe we “gebouwd” zijn, en voor een deel is het wat je door de spijsvertering binnen krijgt. De vraag is dus, wat kan je doen om je spijsvertering zo optimaal mogelijk te krijgen of te houden?

Wat is spijsvertering?

Het betekent letterlijk niet meer of minder dan: Het verteren van voedsel tot stoffen die door het lichaam opgenomen kunnen worden. Spijsvertering noemen we ook wel digestie. Het systeem bestaan uit een soort buizen en lichaamsholten, waardoor onze voeding getransporteerd wordt, er spijsverteringsappen aan toegevoegd worden en er telkens voedingsstoffen uitgehaald worden. Voedingstoffen die het lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren.

De gang door het lichaam

Het spijsverteringkanaal is een lange “weg” door het lichaam en begint bij de mond. Via de slokdarm komen we bij de maag terecht en via de twaalfvingerige darm wordt onze voeding naar de dunne darm gebracht. Om vervolgens “overgenomen” te worden door de dikke darm, de endeldarm en als er geen bruikbare voedingstoffen meer in zit, verlaat het ons lichaam – via de anus – in de vorm van ontlasting.

Een gezonde spijsvertering

Iedereen wil een goede spijsvertering, want dat is immers essentieel voor het lichaam. Bovendien levert een goede spijsvertering je beduidend minder “gedoe” met het lichaam op. Als alle vitaminen en mineralen goed opgenomen kunnen worden, lever je het lichaam datgene waar het het beste bij functioneert en leg je een basis voor een gezond bestaan. Natuurlijk is een gezond bestaan meer dan gezonde voeding en voldoende afwisseling qua voeding. Maar hoe kunnen we –naast uitermate goed te kauwen - het spijsverteringkanaal nu het beste bedienen?

Vocht

Zonder water kunnen we niet leven en dus is water een basiselement voor de spijsvertering. De spijsvertering is er niet bij gebaat als je na je eten drinkt. De maagsappen moeten zonder extra vocht hun werking kunnen hebben. Dus zeker tot na een half na het eten is het beter niet te drinken. Daarentegen is het niet erg als je enkele glazen water drinkt tijdens het eten.

Appelazijn drinken is niet iets waar je meteen aan denkt voor het lekkere, maar toch kan een glaasje appelazijn op de nuchtere maag drinken prima werk doen. Het reinigt namelijk de darmen meer dan prima.

Bron: Passion Pics Roben, PixabayBron: Passion Pics Roben, Pixabay
Vezelrijke voeding
We zitten er zo vol van, maar het is ook absoluut waar, vezelrijke voeding is absoluut een must voor een goed werkende spijsvertering. Hoewel de vezels zelf niet verteren, zijn ze wel belangrijk voor de darmen en zijn terug te vinden in allerlei groenten en fruit, maar ook in noten en zaden.

Bepaalde groenten zijn extra goed voor de spijsvertering. Te denken valt aan ui, venkel, prei of knoflook. Behalve dat het de maaltijd lekkerder kan maken, zijn ze uitermate goed voor maag en darmen. En zo zijn er ook weer fruitsoorten die extra goed zijn voor het spijsverteringskanaal, zoals het citrusfruit. Ze verteren het eten extra goed. Maar bijna alle fruitsoorten leveren de juiste stoffen voor een gezond voedingspatroon.

Bewegen

Hoewel het niet het eerste is waar we aan denken als we het over het spijsverteringskanaal hebben, is bewegen toch echt goed voor een optimale spijsvertering. De bekende wandeling na de maaltijd is om meerdere redenen dus helemaal niet zo verkeerd.

Niet goed voor de spijsvertering

Als we het hebben over wat goed is voor de spijsverering, moeten we ook wat zaken benoemen die niet goed zijn voor de spijsvertering. Teveel suiker tot je nemen is een dikmaker, maar je darmen houden er ook helemaal niet van. De darmen hebben ook geen baat bij witmeelproducten, alcohol én vlees. Hoe vervelend dat ook mag klinken, als je het al tot je wilt nemen, doe het dan met mate en niet tegelijkertijd in één maaltijd. Neem ook altijd eerst datgene wat goed voor de spijsvertering is, zo wordt je spijsverteringskanaal niet geblokkeerd door het “zware’ voedsel.

Tot slot

Je hebt niet altijd alles onder controle, want er speelt ook een erfelijke belasting mee. Maar de spijsvertering bevorderen, kan je wel een heel eind op weg helpen. Bovendien voel je je er beter bij en dat zet vaak weer aan tot meer bewegen en gezondheid in zijn algemeenheid.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Optimaliseer je spijsvertering voor een platte buik!Optimaliseer je spijsvertering voor een platte buik!Iedereen droomt ervan om een strakke, platte buik te hebben. Het is dus zeker de moeite waard om er mee bezig te zijn. T…
Goed kauwen voor een betere spijsverteringGoed kauwen voor een betere spijsverteringEen gezonde spijsvertering begint bij het goed fijnkauwen van het voedsel. Het is belangrijk om niet te snel te eten en…
De schijf van vijfDe schijf van vijfDe schijf van vijf is erg bekend, de meeste mensen kennen dit dus ook. Worden deze ''regels'' ook nageleefd? En hoe gaan…
Gezonde voeding in een aantal stappenVoedsel heeft verschillende functies in ons lichaam. Ze zijn noodzakelijk voor de groei, de ontwikkeling van het lichaam…

Vijf supergroentes bomvol vitamines en mineralenVijf supergroentes bomvol vitamines en mineralenEet twee ons groente per dag, dat is de minimale aanbevolen hoeveelheid. Groente is belangrijk voor het lichaam, omdat h…
Veganisme: waarom?Veganisme: waarom?Veganisme in Nederland is sinds 2000 flink in opkomst. In 2014 waren er ongeveer 20.000 tot 30.000 veganisten in Nederla…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.