De nadelen van een negatief zelfbeeld
Veel mensen hebben een negatief zelfbeeld. Dit is erg vervelend, omdat een negatief zelfbeeld mensen beperkt in het dagelijks leven. Met professionele hulp is het mogelijk om een positief zelfbeeld te creëren, maar de stap om hulp te zoeken is vaak groot. Ook hebben mensen vaak niet in de gaten wat voor nadelen er aan hun negatieve zelfbeeld verbonden zijn.
Wat is een negatief zelfbeeld?
Een zelfbeeld is iets wat we denken te zijn. Het is dus niet je werkelijke identiteit. Wel is het een deel van je ego en van je persoonlijkheid. Wanneer je steeds te kort denkt te schieten en je het gevoel hebt dat je nergens goed in bent, heb je waarschijnlijk een negatief zelfbeeld. Je vindt jezelf minderwaardig en je kijkt ook tegen anderen op, omdat je denkt dat zij beter zijn dan jij.
Twee soorten
Er zijn twee verschillende soorten van een negatief zelfbeeld te onderscheiden.
- een negatief zelfbeeld uit een negatieve zelf beoordeling of zelf veroordeling
- jezelf inbeelden dat je een vijandig of gevaarlijk persoon bent
De meest voorkomende soort van een negatief zelfbeeld is de eerste soort. Je hebt voortdurend kritiek op jezelf en je veroordeelt jezelf op grond van fouten die je gemaakt hebt. Bij de tweede soort zie je jezelf als gevaarlijk persoon, of als iemand die mensvijandig is. Je hebt meestal een hekel aan mensen en komt vaak respectloos over.
Oorzaken
Een negatief zelfbeeld kan verschillende oorzaken hebben. Het is niet altijd even gemakkelijk om vast te stellen waar het negatieve zelfbeeld door ontstaan is. Mensen die in het verleden vaak zijn afgekeurd en weinig waardering hebben gekregen, creëren eerder een negatief zelfbeeld, doordat ze denken dat ze weinig waard zijn. Deze mensen krijgen een versterkte angst voor afkeuring en hebben daardoor vaak moeite met kritiek. Door kritiek en afkeuring gaan ze steeds negatiever over zichzelf denken. Daarnaast hebben mensen die veel afgewezen en gestraft zijn, zijn ze zelf gaan geloven dat ze een slecht persoon zijn en dat er niets van ze terecht komt. Dit zit als het ware ingeprogrammeerd. Mensen die van nature al onzeker en verlegen zijn, hebben ook een verhoogde kans op een negatief zelfbeeld.
Bij de tweede vorm van een negatief zelfbeeld, waarbij je je inbeeldt dat je een gevaarlijk of vijandig persoon bent, ligt de oorzaak vaak een beetje anders. Deze vorm ontstaat vaak wanneer in het verleden de factor veiligheid niet aanwezig was. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer kinderen zich niet verbonden kunnen voelen met hun ouders / familieleden of wanneer de ouders egocentrische personen waren. Er ontstaat dan angst en vanuit die angst ontstaat het negatieve zelfbeeld.
Nadelen van een negatief zelfbeeld
Mensen die een negatief zelfbeeld hebben, kunnen hier in het dagelijks leven veel last van ondervinden. Ze geloven dat ze niets kunnen, zijn nooit trots op zichzelf en hebben veel behoefte aan waardering en instemming. Dit kan problemen opleveren op het gebied van werk en/of studie. Samenwerken kan moeilijk zijn, omdat kritiek meestal hard aan komt. Doordat mensen met een negatief zelfbeeld kritiek krijgen, gaan ze nog negatiever naar zichzelf kijken. Ze vinden kritiek een soort bevestiging dat ze slecht zijn. Het uiten van hun mening is voor deze mensen ook moeilijk, omdat ze bang zijn afgewezen te worden. Daarbij is het erg vervelend dat mensen steeds aan zichzelf twijfelen.
Oplossing
Wanneer je last ondervindt van een negatief zelfbeeld, is het belangrijk om een oplossing voor dit probleem te zoeken. Het beste is om professionele hulp te zoeken. Het is erg moeilijk om zelf je zelfbeeld te veranderen, zonder hulp.