Gebruik van een hartslagmeter

Gebruik van een hartslagmeter Een hartslagmeter is in enkele uitvoeringen verkrijgbaar en dient ervoor om je hartslag te meten. Sommige mensen kopen een hartslagmeter ten behoeve van het controleren van hun hartslag tijdens trainingen. Wanneer je er behoefte aan hebt, kun je er echter ook voor kiezen om zelf periodiek en preventief je hartslag te meten, zodat je hiervoor wanneer je verder geen klachten hebt, niet naar de huisarts hoeft te gaan. Een groeiend aantal mensen is steeds bewuster bezig met de gezondheid en ook met het preventief controleren van een aantal lichaamsfuncties. Dit kan onder meer met bloedtesten, bloeddrukmeters en hartslagmeters. Infarcten, beroertes en hart- en vaatziekten zijn namelijk nog altijd de doodsoorzaken die het meeste voorkomen in de Westerse wereld, en sommige mensen denken door het preventief checken van hun lichaam tijdig bepaalde ziektes of aandoeningen te kunnen herkennen. Wanneer men dus bij dergelijke preventieve check ups een afwijking ziet, kan men direct de huisarts raadplegen, dus voordat er al eventuele klachten opduiken.

Zelf meten van je hartslag

Wanneer je met een hartslagmeter je hartslag gaat meten, dan moet je natuurlijk ook weten wat een voor jou gezonde hartslag is. Over deze medische informatie kun je het beste je huisarts raadplegen, omdat deze jouw achtergrond en medische gegevens kent en je op basis daarvan een goede indicatie kan geven die voor jou geldt. Overigens varieert bij iedereen de hartslag door de dag heen en ook ten gevolge van activiteiten die ondernomen worden. Ook hiervan moet je enige kennis hebben, voordat je de gemeten hartslag goed kunt interpreteren.

Eigenschappen en mogelijkheden van een hartslagmeter

Een hartslagmeter is verkrijgbaar in enkele uitvoeringen, zo is er een apparaatje waarbij een borstband de hartslag doorstuurt naar een ontvangertje om bijvoorbeeld je pols heen, maar is er ook een hartslaghorloge. Welk systeem je ook kiest, de volgende functies worden vaak weergegeven:
  • Datum en tijd.
  • De gemiddelde hartslag.
  • De actuele hartslag.
  • De maximale hartslag.
  • Calorieverbruik.
  • Stopwatch.
  • Geheugen met daarin gegevens over de hartslag in het verleden.
  • Ten behoeve van sportieve doeleinden zijn er ook hartslaghorloges die de temperatuur aangeven en zelfs over een kompas of hoogtemeter beschikken.
  • Ook zijn er waterdichte hartslaghorloges en hartslaghorloges met LED verlichting.
  • Indicatie dat de batterij bijna leeg is.
  • De mogelijkheid om de gemeten gegevens in een pc in te lezen om die hierin op te slaan.

Hoe meet een hartslagmeter de hartslag

Bij een hartslagmeter met een borstband wordt de hartslag bij het hart zelf gemeten en worden de gegevens doorgestuurd naar een ontvangertje dat je bijvoorbeeld om je pols draagt. Bij hartslaghorloges moet je meestal twee vingers op het horloge leggen en dan wordt op dat moment, dus niet continu, de hartslag afgelezen. Een nieuwe ontwikkeling is dat er speciale sportkleding is waarin elektronische vezels zijn verwerkt, die gegevens over de hartslag verzenden naar een transmitter, die deze hartslaggegevens weer doorstuurt naar een ontvanger die je om de pols draagt.

Gebruik van de hartslagmeter bij de training

De hartslag is een gegeven dat ook vaak gebruikt wordt om een fitnesstraining of workout zo effectief mogelijk te laten verlopen. Op basis van een formule waarin je leeftijd wordt verwerkt, wordt dan de optimale hartslag waarbij je moet trainen bepaald. Hierdoor verbrand je dan het meeste calorieën. Het is niet aan te bevelen om op eigen houtje een trainingsschema op basis van je hartslag te ontwikkelen. Laat dit door de specialist in de sportschool doen of pleeg in ieder geval overleg. Informeer degene die je trainingsschema ontwikkelt ook altijd over eventuele relevante gezondheidsgegevens.
© 2010 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meten van de hartslag via vinger, borstband of horlogeHet regelmatig meten van de hartslag is natuurlijk vooral iets voor sporters zowel amateurs als professionals. Maar ook…
Hardlopen met een hartslagmeter, hoe te beginnen?Hardlopen met een hartslagmeter, hoe doe je dat? Welke hartslag moet je aanhouden voor het verbeteren van je conditie, w…
Trainen met hartslagmeterTrainen met hartslagmeterDe drang naar steeds betere sportprestaties, stelt alsmaar hogere eisen aan sporters. Voor “nattevingerwerk” in de train…

De nadelen van een negatief zelfbeeldVeel mensen hebben een negatief zelfbeeld. Dit is erg vervelend, omdat een negatief zelfbeeld mensen beperkt in het dage…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stux, Pixabay
Reactie

Marc, 01-02-2017
Waarom is het verschil van hartslag zo groot tussen enerzijds meting met een bloeddrukmeter die ook de hartslag geeft en anderzijds meting met een ecg apparaat met elektroden en drie kabels meting? Kan een verschil van wel 30 tot 60 zijn. Reactie infoteur, 18-04-2017
Is er hier op exact hetzelfde moment gemeten via deze twee methoden, want dan is het verschil wel heel groot!? Verschillen in hartslag zijn sowieso te verklaren omdat de hartslag varieert en afhankelijk is van vele factoren. In eenzelfde soort situatie zal deze echter wel altijd rond een bepaald niveau zitten. Echter na inspanning, tijdens stresssituaties, bij ziekte etcetera kan de hartslag heel erg variëren, maar ook van minuut tot minuut bij wijze van spreken. Daarnaast is het van belang of het meetinstrument dat gebruikt wordt ook geijkt is.

Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.