Veel bloedverlies, buikpijn bij menstruatie: vleesboom myoom

Veel bloedverlies, buikpijn bij menstruatie: vleesboom myoom Het hebben van een vergroeiing in de baarmoederspierlaag leidt meestal niet tot klachten. In sommige gevallen kan het betekenen dat de vrouw tijdens de menstruatie extreme pijnen kan ervaren of heftige bloedingen heeft. Aanvullend kan men (veel) bloedverlies buiten de periode om hebben. Waarom komt een vleesboom of myoom slechts voor tijdens de vruchtbare jaren van de vrouw en wat kan eraan worden gedaan?

Vleesboom myoom


Menstruatie versus hormonen

De periode van de vrouw wordt in gang gezet door de verhouding tussen eierstokhormonen in het lichaam. Oestrogeen en progesteron zijn de meest belangrijke stoffen, waarmee de maandelijkse cyclus mee ingang wordt gezet. Is de menstruatie voorbij dan neemt het oestrogeengehalte toe, zodat de baarmoederwand en het –slijm optimaal worden hersteld en beschermd. Het zorgt ervoor dat de doorbloeding optimaal is. Daarmee wordt het gemiddeld gezien 27 dagen in stand gehouden in afwachting van de innesteling van een bevrucht eitje. Is dat niet van toepassing dan daalt het oestrogeengehalte, waardoor de bloeding op gang komt. Is er wel sprake van innesteling dan neemt het aandeel progesteron toe waardoor, de baarmoederwandspier slap blijft en het –slijm in stand wordt gehouden. Het eitje wordt dus beschermd. Hoe verhoudt dit met de vorming van de vleesbomen?

Ontstaan van myomen

Vleesbomen groeien bij de vrouw tijdens de vruchtbare periode. Oftewel zolang de menstruatie door het spel tussen oestrogeen en progesteron werkzaam is, is er een kans dat het voorkomt. Voor en na de vruchtbare jaren zal het dus niet van toepassing zijn. Het is daarmee direct gerelateerd aan de hoogte van het oestrogeengehalte. Dit is namelijk verantwoordelijk voor goede doorbloeding en de instandhouding van het baarmoederweefsel. De werkelijke aanleiding van de groei is tot dusver onbekend. Toch kan het bij een kwart van de vrouwen voorkomen mits de vrouw nog niet zwanger is geweest. Het kan voordoen als zeer kleine tot relatief grote vergroeiingen. Let wel ook de pil en andere hormonale behandelingen kunnen invloed uitoefenen op de mate van vergroeiing.

Wat zijn de symptomen van een vleesboom?

De aandoening treedt vaak geleidelijk op, waarbij de grootte dermate klein en totaal onopgemerkt blijft. Tijdens de zwangerschap kan door de veranderende hormoonsamenstelling één en ander versneld groeien, waardoor kans op de aandoening tijdens het dragen van de vrucht toeneemt. Sommige miskramen zijn vermoedelijk gerelateerd aan de vorming van myomen. Omdat de aandoening in en om de baarmoeder voorkomt, kunnen ook aan de menstruatie gerelateerde klachten worden verergerd. Denk aan ernstige pijnen, doordat de samentrekkende spieren bij de aandoening worden tegengewerkt. Ook veel bloedverlies kan het gevolg zijn. Extreme mogelijk langdurige bloedingen kunnen van toepassing zijn, waardoor ook aanverwante klachten ontstaan. Denk aan extreme vermoeidheid, duizeligheid, een bleke huid, enzovoorts. Oftewel tijdelijk heeft men klachten vergelijkbaar met bloedarmoede.

Herkennen en onderzoek

Omdat tot een kwart van de vrouwen kans loopt om het te hebben, is een onderzoek hiernaar bij vergelijkbare symptomen logisch. Indien er een pijnlijke steek voorkomt tijdens de geslachtsgemeenschap dan kan het zeker een teken zijn dat er sprake van is. Normaal zal een inwendig onderzoek nodig zijn om te kunnen beoordelen of de aandoening aanwezig is. Aanvullend wordt beoordeeld of er sprake is van bloedarmoede en kan er een extra onderzoek volgen naar de gesteldheid van de aandoening.

Medicinale of operatieve behandeling

Vaak zijn er geen klachten en hoeft het ook niet te worden behandeld. Heeft men wel veel klachten, doordat het anemie opwekt kan het via medicijnen of operatief worden behandeld. Enerzijds kan de pil (of wijziging daarvan) worden gebruikt wegens een stabilisering van de hormoonspiegel of er kan een tijdelijke overgang worden nagebootst. Het houdt in dat het oestrogeengehalte aanzienlijk wordt verlaagd middels LHRH-agonisten of progestativa. Daarmee wordt de aandoening minder gunstig gestimuleerd, waardoor het kan wegtrekken. Verder kan embolisatie worden toegepast, waarbij de bloedaanvoer naar de vleesbomen wordt verhinderd. Anderzijds kan een chirurgische ingreep noodzakelijk zijn. Dit is van toepassing indien de aandoening erg veel oppervlak in beslag heeft genomen. Het kan inhouden dat de myomen worden verwijderd middels een buikincisie. Bij grote vergroeiingen met de baarmoederwand kan het zijn dat de baarmoeder compleet wordt verwijderd, waardoor de vrouw niet meer zwanger kan worden.

Let wel dat de gevolgen van bloedingen kunnen worden tegengegaan middels tranexaminezuur. Dit heeft een meer bloedstollend effect. Toch mag dit in meerdere gevallen niet worden gebruikt, omdat men mogelijk trombose gevoelig is.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Embolisatie: dichten bloedvaten vleesbomen, onvruchtbaarheidEmbolisatie: dichten bloedvaten vleesbomen, onvruchtbaarheidHeeft de vrouw vleesbomen, dan kan men veel overlast ervaren. Bloedingen en pijn kunnen buiten de normale menstruatie pe…
Vleesboom in of aan de baarmoederVleesboom in of aan de baarmoederEen vleesboom bevindt zich aan de buitenkant of de binnenkant van de baarmoeder. Het komt dus ook alleen bij vrouwen voo…
Myosure: vleesboom verwijderd, baarmoeder intactMyosure: vleesboom verwijderd, baarmoeder intactDe diagnose 'vleesboom' kan weleens tot vervreemding leiden: een groeisel in je baarmoeder? Toch is de vleesboom veel ge…
Vleesboom in de baarmoeder, wat te doen?Vleesboom in de baarmoeder, wat te doen?De baarmoeder is een zeer belangrijk orgaan omdat deze de vrouw in staat stelt kinderen te krijgen. Er zijn echter diver…

Mirtazapine is een medicijn in de categorie antidepressivaMirtazapine is een medicijn in de categorie antidepressivaWanneer mensen langdurig last hebben van depressieve klachten kan mirtazapine worden voorgeschreven door de arts. Het ka…
Oren uitspuitenOren uitspuitenDe oren kunnen verstopt raken als gevolg van een oorsmeerprop. Een oorsmeerprop is een prop vol met kleverig of gedroogd…
Bronnen en referenties
  • http://www.amc.nl/web/Zorg/Patient/Patienteninformatie/Patienteninformatie/Myomen-vleesbomen.htm
  • http://www.atriummc.nl/Een-vleesboom-bevindt-zich-in.18309.0.html
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 11-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.