Ondanks anticonceptiepil toch zwanger: Hoe kan dat?

Ondanks anticonceptiepil toch zwanger: Hoe kan dat? De anticonceptiepil is de meest gebruikte vorm van bescherming tegen zwangerschap door Nederlandse vrouwen. Ondanks pilgebruik raken jaarlijks toch nog een aantal vrouwen ongewenst zwanger. Hier lees je hoe dat kan en hoe je ongewenste zwangerschap zo goed mogelijk kunt voorkomen.

Zwangerschapscijfer

Al gebruik je een anticonceptiemiddel, nog steeds kun je zwanger raken. De kans hierop verschilt per anticonceptiemiddel en wordt ook wel het zwangerschapscijfer of de Pearl-index genoemd. Het zwangerschapscijfer geeft het aantal mislukkingen van een bepaalde anticonceptiemethode weer per ‘vrouwenjaar’, waarbij één vrouwenjaar overeenkomt met 12 menstruele cycli gedurende welke de anticonceptiemethode is gebruikt. Er is altijd een theoretisch getal; het aantal zwangerschappen per vrouwenjaar wat je vindt wanneer de anticonceptiemethode perfect volgens voorschrift is gebruikt, en het praktische getal; het aantal zwangerschappen dat je werkelijk per vrouwenjaar vindt. Zoals je in onderstaande tabel kunt zien is het praktische zwangerschapscijfer het hoogst voor de coïtus interruptus methode ("voor het zingen de kerk uit") en het laagst voor het hormoonhoudend spiraaltje (bijvoorbeeld Mirena). Voor de anticonceptiepil ligt het theoretische zwangerschapscijfer rond de 0,1-0,3%. Zelfs bij perfect gebruik is de kans op zwangerschap dus niet gelijk aan nul, hoewel de pil bij goed gebruik een zeer betrouwbare methode voor anticonceptie is.

AnticonceptiemethodeTheoretisch zwangerschapscijferPraktisch zwangerschapscijfer
Anticonceptiestaafje (Implanon)0,00,1-?
Hormoonhoudend spiraaltje (Mirena)0,140,2
Anticonceptiepil0,1-0,30,35
Koperspiraaltje0,350,5-0,6
Prikpil0,30,3-0,8
Vaginale ring (NuvaRing)0,771,18-?
Pleisterpil (Evra)0,59-0,990,71-1,24
Coïtus interruptus-12-38
Condoom met zaaddodend middel0,00,9-12
Condoom0,02-28
Vrouwencondoom2,610
Pessarium met zaaddodend middel0,50,5-4

Redenen voor zwangerschap bij goed pilgebruik

Ook al gebruik je de pil volgens voorschrift, dan nog kan het zijn dat je zwanger raakt. Dit kan bijvoorbeeld komen door een verminderde werking van de pil door braken of diarree of door interactie met andere medicatie.

Braken of diarree

Een verminderde betrouwbaarheid van de pil kan ontstaan door verminderde pilopname veroorzaakt door braken of diarree. Wanneer je binnen drie uur na inname van de pil braakt, ga er dan vanuit dat de pil niet opgenomen is en neem de pil opnieuw. Heb je langdurig last van braken of diarree? Gebruik dan de eerste zeven dagen nadat het braken of de diarree is gestopt een aanvullende vorm van anticonceptie. Ook bij mensen met chronische darmziekten kan de werking van de pil verminderd zijn.

Interactie met andere medicatie

Wanneer je bepaalde medicatie voor een ander aandoening slikt kan de werking van de pil verminderd zijn. Een voorbeeld van zulke medicijnen zijn anti-epileptica (bijvoorbeeld fenytoïne, carbamazepine, barbituraten of primidon), middelen tegen tuberculose, laxeermiddelen en middelen die sint-janskruid bevatten. Er kan voor gekozen worden om een anticonceptiepil met een hogere dosering werkzame stoffen voor te schrijven. Vinden ondanks deze hogere dosering toch nog spotting, tussentijds bloedverlies of doorbraakbloedingen plaats? Dan kan dit betekenen dat de betrouwbaarheid van de pil is afgenomen. Van de verschillende typen antibiotica is alleen van rifampicine en griseofulvine aangetoond dat ze de betrouwbaarheid van de pil verkleinen. Omdat niet alle interacties tussen de verschillende antibiotica en de verschillende soorten anticonceptiepillen bekend zijn is het verstandig om een extra voorbehoedsmiddel te gebruiken tijdens het gebruik van de antibiotica en gedurende de zeven dagen daarna.

Redenen voor zwangerschap bij pilgebruik niet volgens voorschrift

De werking van de pil kan verminderd zijn wanneer de hormoonspiegels in het bloed dalen. Hierdoor kan het zijn dat er toch een ovulatie plaatsvindt. Deze verlaagde hormoonspiegels kunnen het gevolg zijn van meerdere situaties. Hieronder volgen de belangrijkste.

Pil(len) vergeten

De daling in hormoonspiegels kan komen doordat je een of meerdere pillen in de eerste week vergeten bent (meer dan 12 uur te laat), of meerdere pillen in de tweede of derde week. Het is belangrijk om zeven dagen aanvullende anticonceptie te gebruiken wanneer je een pil in de eerste week vergeten bent. Vergeet je een pil in de eerste week en heb je in de zeven dagen voorafgaand aan de vergeten pil geslachtsgemeenschap gehad? Dan moet je contact opnemen met je arts. Zwangerschap is dan niet uit te sluiten. Wanneer je een pil in de tweede week vergeet is de betrouwbaarheid van de pil niet verminderd. Vergeet je een pil in de derde week? Las dan of direct een stopweek in, of ga direct verder met de volgende pilstrip en sla de stopweek over. Wanneer je meerdere pillen in een pilstrip vergeten bent kan de werking van de pil verminderd zijn. Neem ook dan contact op met je arts wanneer je in de voorafgaande week geslachtsgemeenschap hebt gehad en gebruik de komende zeven dagen een extra voorbehoedsmiddel.

Te laat begonnen na een stopweek

Het is erg belangrijk om de stopweek niet te lang te laten duren. Tijdens de stopweek worden er namelijk een aantal follikels voorbereid voor de eisprong. Begin je te laat met de pil dan kan er een eisprong plaats vinden en kun je zwanger raken omdat het baarmoederhalsslijmvlies in het begin van de cyclus ondanks pilgebruik in geval van een te lange stopweek nog doorgankelijk is voor spermacellen.

Twijfel je over zwangerschap?

Wanneer je twijfelt of je zwanger bent en je menstruatie op zich laat wachten is het verstandig om een zwangerschapstest te doen. Deze kun je gewoon kopen bij de drogist of online bestellen via internet. Neem contact op met je huisarts wanneer je erachter komt dat je (ongewenst) zwanger bent.

Lees verder

© 2013 - 2024 Marrie123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De anticonceptiepil en antibioticaDe anticonceptiepil en antibioticaOver het gelijktijdig gebruik van de anticonceptiepil en antibiotica is nog veel onduidelijk. Bepaalde studies stellen d…
Prikpil: betrouwbaarheidPrikpil: betrouwbaarheidDe prikpil en zijn betrouwbaarheid. Voor vrouwen die de anticonceptiepil willen gebruiken maar deze niet dagelijks wille…
Zwanger worden terwijl je de pil slikt: Is het mogelijk?Zwanger worden terwijl je de pil slikt: Is het mogelijk?Veel vrouwen zijn vaak bezorgd over ongewenst zwanger worden. Ook terwijl ze voorbehoedsmiddelen of anticonceptie gebrui…
Anticonceptiepil kopen, welke past bij mij?Anticonceptiepil kopen, welke past bij mij?Als je niet ongewenst zwanger wilt worden dan kun je kiezen voor het gebruik van de anticonceptiepil. Het is een prima v…

NIPT test: Bloedtest moeder voor chromosoomafwijkingen kindNIPT test: Bloedtest moeder voor chromosoomafwijkingen kindVrouwen in westerse landen worden op steeds oudere leeftijd zwanger van hun eerste kind. Bij eventuele volgende zwangers…
Plan je bevalling: thuis, ziekenhuis en het geboorteplanTNO onderzoek wijst uit dat ongeveer 70% van de Nederlandse ouders thuis zou willen bevallen. Om medische redenen lukt d…
Bronnen en referenties
  • Heineman MJ, Evers JLH, Massuger LFAG, Steegers EAP. Obstetrie en gynaecologie, de voortplanting van de mens. Elsevier gezondheidszorg. 2008
  • www.rutgerswpf.nl
Marrie123 (80 artikelen)
Gepubliceerd: 17-12-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.