Stress bij kinderen: wat te doen als je kind stress heeft?

Stress bij kinderen: wat te doen als je kind stress heeft? Kinderen staan in de moderne samenleving alsmeer meer onder druk. Van kinderen wordt verwacht dat ze het goed doen op school, dat ze een leuke hobby uitoefenen en een boeiend sociaal leven leiden. Dit zorgt bij sommige kinderen voor spanning, die kan leiden tot stress. Stress bij kinderen komt onder meer tot uiting in symptomen als hoofdpijn, buikpijn en braken. Maar er kunnen ook concentratieproblemen ontstaan die op hun beurt dan weer kunnen leiden tot zwakke schoolprestaties. Voor ouders is het van belang om de signalen van stress bij hun kind tijdig te herkennen, zodat ze er op een juiste manier mee om kunnen gaan. Een natuurlijk voedingssupplement tegen stress bij kinderen kan verlichting van de klachten bieden. Wat zijn de symptomen van spanning en stress bij kinderen, en hoe kan je dit fenomeen behandelen?

Maatschappelijke druk op kinderen

Technologie

Door de alsmaar snellere technologische evolutie van de maatschappij, worden mensen gedwongen om voortdurend op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Door de makkelijke toegang tot informatie worden de verwachtingen alsmaar hoger. Dit geldt niet alleen voor volwassenen maar ook voor kinderen. Kinderen krijgen van jongsaf aan zoveel mogelijkheden voorgeschoteld om hun persoonlijkheid te ontwikkelen dat dit kan zorgen voor stress.

Hoge verwachtingen

Ouders verwachten dat hun kind het goed doet op school, dat het sportief is en dat het ook nog eens een leuke hobby heeft, terwijl soms vergeten wordt om kinderen ook gewoon "kind" te laten zijn. Niet alle kinderen kunnen goed overweg met die druk, waardoor ze stress kunnen gaan ontwikkelen. Stress bij kinderen kan leiden tot symptomen die het dagelijks leven van het kind danig in de war kunnen sturen. De laatste jaren komt stress bij kinderen meer en meer voor.

Stress bij kinderen: symptomen

Signalen van stress

In het algemeen zijn de symptomen van stress bij kinderen ongeveer dezelfde als bij volwassenen. Het gaat om signalen die aangeven dat er een overlevingsmechanisme in werking wordt gesteld. Die signalen uiten zich in een verhoging van de bloeddruk en een versnelling van de hartslag. Het kind zal zich eerder onrustig gedragen en zal bovendien vaak ontevredenheid en angst uitstralen. Dit kan gepaard gaan met concentratieproblemen en vermoeidheid.

Spanning

Ook kan het zijn dat je kind zal reageren op de stress door spanningen te ontwikkelen. Het gaat dan vaak om klachten als buikpijn en hoofdpijn. Het probleem hierbij is dat er bij een onderzoek door de kinderarts niet meteen een oorzaak van de pijn zal gevonden worden. Bij buikpijn is het bijvoorbeeld niet evident om meteen aan stress te denken als oorzaak. Daarom is het goed om uit te zoeken waar de eventuele stress vandaan kan komen. Andere mogelijke symptomen zijn onder meer braken, flauwvallen en een gebrek aan eetlust.

Zwakke schoolprestaties

Wanneer een kind last heeft van stress, dan merk je vaak dat de prestaties op school er onder zullen lijden. Het kind ondervindt dan moeilijkheden met leren omdat het zich niet kan concentreren. Door de stress is concentratie moeilijk, waardoor de aandacht verslapt en de schoolresultaten achteruit gaan. In dit geval komt het erop aan om het achteruitgaan van de schoolresultaten op een correcte manier te herkennen als een gevolg van stress.

Behandeling en tips

Signalen herkennen

Voor ouders is het belangrijk om het gedrag van hun kind juist te interpreteren en de signalen van stress te herkennen. Als ouder komt het erop aan om zo snel mogelijk gedrag te herkennen dat kan wijzen op stress. Hoe sneller je het herkent, hoe beter je de stress kan aanpakken. Het gaat dan vaak om signalen als hoofdpijn en buikpijn zonder direct aanwijsbare oorzaak.

Rust

Als je de signalen van stress geïnterpreteerd hebt als stress, dan is de volgende stap om je kind te helpen tot rust te komen. Er bestaan tegenwoordig oefeningen voor kinderen om de stress af te leiden en tot een rusttoestand te komen. Een van die methodes is de Brain Gym-methode, waarbij leerkrachten en ouders kinderen kunnen aanleren om op een gezonde manier om te gaan met stress.

Dagindeling

Vaak ontwikkelen kinderen stressmomenten vlak vóór en na school. Daarom is het van belang om precies op die momenten een extra rustperiode in te lassen, zodat het kind zich meer ontspannen kan voorbereiden op de schooldag, en 's avonds gemakkelijker de stress van de dag van zich af kan zetten. Deins er niet voor terug om bijvoorbeeld 's morgens een kwartiertje vroeger op te staan zodat de voorbereiding op de schooldag minder stressvol hoeft te verlopen.

Tijd doorbrengen

Zowel voor als na school is het belangrijk om tijd door te brengen met je kind, en dit op een rustige manier. Vóórdat je kind naar school gaat, kan het geen kwaad om eerst samen wat te praten. Na schooldag kan je eventueel een halfuurtje uittrekken om samen met je kind te ontspannen. Daarna kan het kind op een rustiger manier aan het huiswerk beginnen.

Voedingssupplementen stress kind

Kinderen hebben nog een fragiel immuunsysteem en een zwakkere weerstand dan volwassenen, zodat stress hen extra kan belasten. Daarom kan je kinderen extra steunen met een evenwichtige voeding die ze kracht en energie geeft, maar ook voedingssupplementen tegen stress behoren tot de mogelijkheden. Valdispert Kids Rust is bijvoorbeeld een natuurlijk voedingssupplement op basis van valeriaanwortel dat kinderen helpt ontspannen. Bovendien zorgt de aangename sinaasappelsmaak van Valdispert Kids Rust voor een vlotte inname. Dit middel tegen stress bij kinderen zorgt bovendien voor een betere nachtrust.

Lees verder

© 2009 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Concentratieproblemen bij volwassenen en kinderenConcentratieproblemen bij volwassenen en kinderenEen concentratieprobleem houdt in dat je moeite hebt om je aandacht erbij te houden als je iets aan het doen bent of bij…
Stress bij kinderen op de basisschoolOnze samenleving gaat steeds sneller en het blijkt dat niet alleen de volwassenen hier last van hebben, ook op kinderen…
Buikpijn bij kinderenBuikpijn bij kinderenBuikpijn bij kinderen is heel vervelend. Het kan veel verschillende oorzaken hebben zoals stress, diarree, maagzuur, con…

Huismiddeltjes tegen aftenAften zijn nare blaasjes in de mond die ondanks hun geringe grootte veel pijn kunnen veroorzaken. Aften behandelen kan m…
Snotterpoli voor kind met chronische verkoudheidSnotterpoli voor kind met chronische verkoudheidKleine kinderen worden vaak snel verkouden of benauwd. In de meeste gevallen gaat de klacht ook weer snel over. Maar kin…
Bronnen en referenties
  • http://www.bol.com/nl/p/valdispert-kids-rust (geraadpleegd op 02/06/2016).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 09-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.