Vestibulair schwannoom
Een vestibulair schwannoom wordt ook wel brughoektumor of aucusticusneurinoom genoemd. Het is een zeldzame tumor die gelegen is in de brughoek. Dit is een plek in de schedel die ligt tussen het rotsbeen, de hersenstam en de kleine hersenen. Het vestibulair schwannoom is goedaardig en groeit over het algemeen slechts langzaam. Echter, door groei van de tumor kunnen wel omliggende structuren, zoals zenuwen in de verdrukking komen, wat uiteindelijk kan zorgen voor levensgevaarlijke klachten. De tumor gaat in de meeste gevallen uit van de nervus vestibularis. Het vestibulair schwannoom kan onderdeel zijn van de autosomaal dominante erfelijke aandoening neurofibromatose type 2. Er zijn verscheidene behandelingen van deze tumor mogelijk, waaronder een afwachtend beleid, radiotherapie of een operatie.
Symptomen
In de meeste gevallen gaat het vestibulair schwannoom uit van de Schwann cellen of de endoneurale fibroblasten van de nervus vestibularis. De Schwann cellen vormen het omhulsel, oftewel het beschermlaagje van de zenuw. De nervus vestibularis wordt ook wel de evenwichtszenuw genoemd. Bij de symptomen van een vestibulair schwannoom horen dan ook de evenwichtsstoornissen. Echter, door hetzelfde kanaal als de nervus vestibularis loopt ook de nervus cochlearis. Omdat deze zenuwen door groei van de tumor in de verdrukking kunnen komen, kan er ook gehoorverlies optreden. Als de tumor nog verder groeit kunnen ook andere zenuwen, zoals de nervus trigeminus en de nervus facialis in de verdrukking komen. Deze hersenzenuwen zorgen voor de sensibiliteit in het gezicht en de aansturing van de aangezichtsspieren. Hierdoor kunnen er ook stoornissen in de mimiek van de aangezichtsspieren en pijn in de wang optreden. Deze hersenzenuwen komen allemaal aan twee zijden voor, maar alleen de zenuw aan de kant van de tumor wordt natuurlijk aangedaan. De bovenstaande symptomen treden dus alleen op aan de aangedane zijde. De eerste symptomen die optreden bij het vestibulair schwannoom zijn meestal verminderd gehoor aan een zijde, oorsuizen en duizeligheid. Als de tumor al erg ver gegroeid is kan er door de aanwezigheid van de tumor een stoornis in de circulatie van het hersenvocht optreden. De afvoer van het hersenvocht kan worden verhinderd, waardoor er een teveel in de hersenen blijft. Dit geeft klachten als hoofdpijn, slecht zien, braken en sufheid. Ook kan de tumor druk geven op de hersenstam, waardoor de aansturing van belangrijke lichaamsfuncties wordt verstoord. De tumor is dan wel goedaardig, maar kan door groei dus wel levensgevaarlijke gevolgen veroorzaken.
Erfelijkheid
Het vestibulair schwannoom is in de meeste gevallen niet erfelijk. Echter, in sommige gevallen is de tumor een uiting van neurofibromatose type 2. Dit is een autosomaal dominante erfelijke aandoening, die zich al op jonge leeftijd uit en gekenmerkt wordt door goedaardige tumoren van de hersenen, waaronder dus het schwannoom. Patiënten met deze aandoening hebben over het hele lichaam koffiekleurige vlekken en neurofibromen, kleine wratachtige gezwellen.
Behandeling
Zoals hierboven beschreven, groeit de tumor slechts zeer langzaam en soms helemaal niet. Daarom kan in sommige gevallen worden gekozen voor een afwachtend beleid, oftewel in eerste instantie niets doen, behalve de groei van de tumor nauwlettend in de gaten houden. Dit kan natuurlijk alleen in geval van een relatief kleine tumor met daarbij geen of zeer weinig symptomen. Er wordt dan ieder jaar een MRI scan van het hoofd gemaakt, waarmee wordt bepaald of en hoe snel de tumor groeit en of deze in de buurt komt van belangrijke structuren van de hersenen. Als er wordt gekozen om direct te behandelen, zijn er twee mogelijke behandelopties, namelijk radiotherapie of chirurgie. Bij radiotherapie wordt met behulp van stereotactische bestraling de tumor zeer nauwkeurig bestraald. Als wordt gekozen voor een chirurgische behandeling, een zogenaamde vestibularisschwannoomextirpatie, wordt de tumor operatief verwijderd door een KNO-arts of een neurochirurg. Het risico van beide behandelingen is een beschadiging van de nervus cochlearis, wat blijvende schade aan het gehoor kan opleveren. Daarnaast kan ook de nervus facialis, de aangezichtszenuw beschadigd raken, waardoor deze gedeeltelijk of geheel zijn functie kan verliezen en aangezichtsspieren verlamd kunnen raken.
© 2013 - 2025 Atotz, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bronnen en referenties
- http://www.brughoektumor.nl/index.htm