De risico's van de (anticonceptie)pil

De risico's van de (anticonceptie)pil De anticonceptiepil, ‘de pil’, is in Nederland het meest gebruikte anticonceptiemiddel. Door de pil te slikken minimaliseer je de kans op een zwangerschap en kun je heel gemakkelijk je stopweek zelf regelen. De pil is gemakkelijk te krijgen op recept van de huisarts en makkelijk in gebruik. Wat zijn echter de risico’s van de pil?

Hoe werkt de anticonceptiepil?

De pil kan bestaan uit drie verschillende pillen die je ieder een week moet innemen, of uit een strip van 21 pillen die je dagelijks rond het zelfde tijdstip moet innemen. Bij de eerste vorm maakt het uit welke pil je op welke dag inneemt, bij de tweede vorm maakt dit niet uit. Iedere vorm van de pil bevat verschillende soorten hormonen. Afhankelijk van je leeftijd, je wensen en je gezondheidssituatie zal de huisarts de pil uitzoeken die het meest geschikt voor je is. De hormonen in de pil zorgen ervoor dat er geen eicel uit de eierstokken vrijkomt, dat de zaadcellen moeilijk door het slijm aan de ingang van de baarmoeder heen komen en dat het baarmoederslijmvlies ongeschikt wordt voor innesteling van een bevruchte eicel.

Welke bijwerkingen heeft de pil?

Door de hoeveelheid hormonen kan de pil leiden tot bijwerkingen, deze bijwerkingen en hoe heftig deze zijn, kunnen verschillen per persoon. Veel voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn of migraine, gespannen borsten, stemmingswisselingen, heftige emoties, bloedverlies en het vasthouden van vocht.

Zeer licht verhoogd risico op borstkanker

Als je de pil langer dan 10 jaar hebt gebruikt en hier voor de leeftijd van 20 jaar mee bent begonnen, kan door de hormonen die de pil bevat een kleine verhoging van het risico op borstkanker niet worden uitgesloten. Het hormoon oestrogeen uit de pil kan de ontwikkeling en groei van borstkanker heel licht stimuleren. Artsen adviseren vrouwen met een verhoogde kans op borstkanker (bijvoorbeeld als het in de familie zit) dan ook om terughoudend te zijn met het gebruik van de pil. Let op: het gaat hier om een zeer gering verhoogd risico.

Zeer licht verhoogd risico op baarmoederhalskanker

Vrouwen die het HPV-virus in hun lichaam hebben, hebben door gebruik van de pil een verhoogd risico op baarmoederhalskanker. De hormonen die in de pil zitten kunnen de groei en ontwikkeling van het HPV-virus in het lichaam stimuleren en activeren. Uit een Belgisch onderzoek is gebleken dat het risico op baarmoederhalskanker bij vrouwen die 5 jaar of langer de pil hadden geslikt, drie tot vier keer hoger was dan het risico hierop bij vrouwen die nooit de pil hadden geslikt.

Licht verhoogd risico op een hartinfarct

Bij gebruik van de pil ontstaat er een gering hoger risico op een hartinfarct, vooral als je hiernaast ook rookt, ouder bent dan 35 jaar of als je last hebt van hypertensie. Artsen raden het altijd af om naast het gebruik van de pil te roken.

Licht verhoogd risico op trombose

Het gebruik van de pil verhoogt het risico op trombose. Trombose is de aanwezigheid van een stolsel in de aderen. Hoe meer oestrogeen je in je lichaam hebt, hoe hoger de kans op trombose is, omdat hierdoor sneller stolsels kunnen ontstaan. Bij een derdegeneratie-pil is dit risico hoger dan bij andere pillen. Vooral bij het beginnen met het gebruik van de pil is dit verhoogde risico aanwezig en tijdens een zwangerschap. Bij gebruikers van de pil kan het risico op trombose tot wel vijf keer zo hoog zijn dan bij niet-gebruikers, aldus een Belgisch medisch onderzoek naar de risico’s van de pil.
© 2015 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De anticonceptiepil na je vijftigste jaarDe anticonceptiepil na je vijftigste jaarEr kleven nogal wat risico’s aan pilgebruik op latere leeftijd. Er klinken steeds vaker stemmen die zeggen dat het verst…
Anticonceptiepil: Positieve veranderingingen door te stoppenAnticonceptiepil: Positieve veranderingingen door te stoppenOngeveer één op de drie vrouwen gebruikt enige vorm van anticonceptie. Veel van die vrouwen slikken de pil. Naast dat de…
Een vergelijking tussen verschillende soorten anticonceptieEen vergelijking tussen verschillende soorten anticonceptieHet gebruik van anticonceptie wordt in onze huidige maatschappij zo normaal gevonden dat bijna niet voor te stellen is d…
Anticonceptiepil: soorten pillen en voor- en nadelenAnticonceptiepil: soorten pillen en voor- en nadelenVeel vrouwen gebruiken de anticonceptiepil om een zwangerschap tegen te gaan, maar ook om puistjes tegen te gaan en erns…

Drastische wijziging vormgeving sigarettenpakjes per 2016Drastische wijziging vormgeving sigarettenpakjes per 2016Afschrikkende teksten als 'Roken is dodelijk' en 'Rokers sterven jonger' blijken niet krachtig genoeg te zijn, aangezien…
Lever: functie, werking, ligging en gezond houden van leverLever: functie, werking, ligging en gezond houden van leverLeverfunctie en waar ligt de lever? Wat zijn functies van de lever en hoe kun je je lever gezond houden? De lever is een…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Anqa, Pixabay
  • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=1418
  • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/anticonceptie/discussieer-mee/al-jaren-aan-de-pil-is-dat-wel-gezond/item56423
  • https://www.thuisarts.nl/anticonceptiepil/ik-wil-anticonceptiepil-gaan-gebruiken
Loes_e (147 artikelen)
Gepubliceerd: 16-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.