Pijn aan testikel: zeurende pijn linker of rechter teelbal

Pijn aan testikel: zeurende pijn linker of rechter teelbal Pijn aan testikel kent vele mogelijk oorzaken. Vaak gaat het om een zeurende pijn in de linker of rechter teelbal. Een man of jongen heeft twee testikels, ook wel teelballen of zaadballen genoemd. Deze testikels bevinden zich in de balzak (scrotum). Pijn aan een testikel of pijn in beide testikels kan een aantal mogelijke oorzaken hebben. De testikels zijn zeer gevoelig en vrij kwetsbaar (omdat ze buiten het lichaam hangen), waardoor zelfs een kleine verwonding al pijn of ongemak kan veroorzaken. Pijn aan een testikel kan ontstaan ​​vanuit de testikel zelf of vanuit de bijbal die achter de testikel ligt. Soms wordt de pijn veroorzaakt door een (medisch) probleem in de lies, buik of elders. Zo kunnen bijvoorbeeld nierstenen pijn aan de testikel veroorzaken. De oorzaak van pijn aan de testikel kan niet altijd worden vastgesteld.

Pijn aan testikel door teelbalontsteking

Wat is orchtitis?

Orchitis is een ontstoken testikel, ook wel teelbalontsteking genoemd. Bacteriële orchitis is vaak het gevolg van een bijbalontsteking (epididymitis), maar het kan ook ontstaan als complicatie na een prostaatontsteking (prostatitis). En ontsteking van zowel de teelbal (testis) als de bijbal (epididymis), wordt epididymo-orchitis genoemd.

Symptomen

Je kunt bij een teelbalontsteking last krijgen van de volgende symptomen:

Bijbalontsteking (epididymitis)

Epididymitis is een acuut of subacuut ontstane ontsteking van de bijbal. Verschillende oorzaken kunnen een bijbalontsteking veroorzaken. Bij kinderen is er vaak sprake van een urineweginfectie. Een seksueel overdraagbare aandoening (soa) is vaak in het spel bij jonge, seksueel actieve mannen en bij oudere mannen wordt een bijbalontsteking vaak veroorzaakt door een prostaatontsteking. Symptomen die kunnen optreden zijn:
 • pijn, gevoeligheid en zwelling in de balzak, wat geleidelijk aan erger wordt;
 • pijn in de balzak kan heviger worden als je moet poepen of bij inspanning;
 • koorts en koude rillingen;
 • vaak moeten plassen;
 • pijn bij het plassen;
 • afscheiding uit de penis;
 • pijn tijdens de geslachtsgemeenschap of wanneer je klaarkomt.

Complicaties van een epididymo-orchitis

Een epididymo-orchitis kan soms extra klachten opleveren, waaronder vorming van een abces in het scrotum. Een abces is een opeenhoping van pus, veroorzaakt door de ontsteking. Soms is een kleine operatie nodig om via een drainage de pus af te laten vloeien. Zeer zelden komt het voor dat weefsel in het scrotum afsterft (gangreen, necrose of koudvuur). Het aangedane weefsel zal in dat geval operatief moeten worden verwijderd.

Henoch-Schönlein purpura

Bij Henoch-Schönlein purpura (HSP) ontstaan paars-rode niet wegdrukbare vlekken op de huid, symmetrisch aanwezig op billen, benen en voeten en soms ook op de armen. Het gaat hier om kleine bloeduitstortingen die ontstaan als gevolg van ontsteking van vooral de kleine bloedvaatjes door een auto-immuunreactie (waarbij het immuunsysteem lichaamseigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd ziet). Er kunnen ook rond de gewrichten, darmen en nieren bloedingen ontstaan. Een enkele keer kunnen ook bloedingen in de teelballen voorkomen. Het zijn vooral kinderen in de leeftijd van van 3 tot 15 jaar die worden getroffen door deze zeldzame ziekte.

Hydrocèle of waterzakbreuk

Een hydrocèle of waterzakbreuk is een ophoping van vocht in het scrotum, wat vaak gepaard gaat met een zwaar, zeurderig gevoel. Een hydrocèle voelt vaak klein en zacht aan, maar ze kunnen soms wel tot 15 centimeter in doorsnede worden. Een hydrocèle kan onder meer voorkomen bij letsel of een ontsteking aan de teelbal of bijbal.

Liesbreuk / Bron: BruceBlaus / Blausen.com, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Liesbreuk / Bron: BruceBlaus / Blausen.com, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Liesbreuk

Door een zwakke onderhuidse plek in het weefsel van de buik kan het buikvlies voor een deel naar boven komen. Bij de lies wordt dit een liesbreuk genoemd. Ter plaatse van de breuk ontstaat dan een bobbel, een uitstulping. Een forse liesbreuk kan tot in de balzak komen en de zaadbal van zijn plaats duwen.

Nierstenen

Kleine nierstenen zul je vaak ongemerkt met de urine uitplassen. Wanneer dat niet het geval is, kan een niersteen voor een sterke pijn (flankpijn) zorgen. Deze flankpijn kan uitstralen naar de lies en de balzak.

Bof (parotitis epidemica)

Bof wordt veroorzaakt door het bofvirus. Bof is een besmettelijke ziekte. Door hoesten en niezen kunnen mensen elkaar besmetten. Kenmerkend is een ontsteking van de speekselklier bij het oor. Bij jongens met de bof treedt in grofweg dertig procent van de gevallen na drie tot vier dagen een forse teelbalontsteking op die vaak erg pijnlijk is.

Retractile testikel

Een retractile testikel is een testikel die zich terugtrekt in de lies. Deze aandoening komt vooral voor bij jonge jongens.

Spermatocèle of zaadcyste

Een spermatocèle of zaadcyste duidt op een pijnloze ophoping van zaadhoudend vocht in de bijbal en is een goedaardige aandoening. Een spermatocèle geeft meestal geen klachten, maar soms kan het aanleiding geven tot een wat zeurderige pijn.

Pijn in de balzak door testikeltrauma

Een trauma aan een testikel kan optreden door bijvoorbeeld een stomptrauma zoals bij iemand die in het kruis wordt geschopt of als je met je kruis op de stang van je fiets terechtkomt. Hierbij wordt de testikel tegen het schaambeen gedrukt, wat leidt tot een bloeding. Een enkele keer scheurt het omhulsel van de bal (= tunica albuginea), waarbij de zaadproducerende buisjes met kracht uit de bal gedrukt worden hetgeen zeer pijnlijk is. Een trauma aan een testikel zorgt voor een bloeduitstorting en eventueel een zwelling.

Teelbalkanker / Bron: Joshya/Shutterstock.comTeelbalkanker / Bron: Joshya/Shutterstock.com

Pijnlijke testikel door teelbalkanker

De belangrijkste symptomen van teelbalkanker zijn een hard pijnloos knobbeltje, vaak ter grootte van een erwt in de aangedane teelbal. Dit kan gepaard gaan met een pijnloze vergroting van de teelbal en/of een verharding in de teelbal. Je kunt ook last krijgen van een een dof, zwaar gevoel in de onderbuik en soms heb je een scherpe pijn in de aangedane testikel.

Hevige teelbalpijn door teelbaltorsie

Teelbaltorsie duidt op een draaiing van de teelbal, wat zorgt voor hevige pijn. Bij een teelbaltorsie is de streng waar de teelballen aan vastzitten gedraaid, waardoor de bloedtoevoer wordt afgesneden. Dit moet niet te lang duren, anders bestaat de kans dat de teelbal onherstelbaar beschadigd raakt. Vooral jongens in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar worden hierdoor getroffen.

Urinewegen / Bron: La Gorda/Shutterstock.comUrinewegen / Bron: La Gorda/Shutterstock.com

Urineweginfectie

Een urineweginfectie of infectie van de urinewegen kan een teelbal- en bijbalontsteking veroorzaken doordat een bacterie vanuit de urinewegen via de zaadleider in de teelbal of bijbal terechtkomt.

Varicokèle

Een varicokèle of spataderkluwen duidt op vergrote aders in het scrotum. Hierbij kan het bloed vanuit de balzak niet goed meer afgevoerd worden en dit kan leiden tot een opgezwollen scrotum, een zeurderige pijn en het voelt aan als een zak met wormen in het scrotum.

Post-vasectomie pijn (PVP)

Pijn na sterilisatie bij een man wordt post-vasectomie pijn (PVP) genoemd. PVP wordt gekenmerkt door:
 • aanhoudende of wisselende pijn ter hoogte van de testis of de bijbal;
 • de pijn verergert door:
  • lichamelijke activiteit;
  • geslachtsgemeenschap; of
  • een zaadlozing.
 • de bijbal is vaak gevoelig en gezwollen.

Pijn aan testikel door bijwerking van medicijn

Pijn aan de testikels kan ook een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen, zoals het antidepressivum 'Duloxetine'.

Chronic pelvic pain syndrome (gevoelige zaadballen)

Chronisch gevoelige ballen is iets wat veel voorkomt, maar slecht bij weinig mannen bekend is. De testikel is van nature gevoelig bij aanraking, net zoals de borsten bij de vrouw. De aanraking kan soms echter zeer pijnlijk en onaangenaam zijn. Er is niet altijd een verklaring voor deze gevoeligheid. Soms blijkt dat een aanhoudende hoge bekkenbodemspierenspanning de oorzaak is. Deze chronische hoge bekkenbodemspierenspanning kan leiden tot een waaier aan klachten als obstipatie, plasklachten, buikpijn en/of rugpijn, maar ook chronisch overgevoelige ballen.

Blauwe ballen

Blauwe ballen of epididymale hypertensie is een onschuldig fysiologisch verschijnsel, waarbij een man een pijnlijk, trekkend gevoel krijgt bij zijn teelballen. Het kan uitstralen naar de onderbuik. Het wordt veroorzaakt door een tijdelijke vernauwing van de bloedvaten in het gebied rond de teelballen en de prostaat. Als je een hele tijd seksueel opgewonden bent, maar niet kan klaarkomen, dan kunnen je ballen een pijn uitstralen die zelfs in je hele onderbuik te voelen is. Dit fenomeen staat bekend als 'blauwe ballen'. Bij opwinding stroomt er bloed naar de balzak waardoor deze een wat blauwe kleur krijgt. Vandaar de benaming.

Idiopathische pijn

Idiopathische pijn aan de testis wil zeggen 'onbekende oorzaak'. Niet zelden kan er geen oorzaak worden gevonden voor pijn in de testikel(s).

Lees verder

© 2015 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn teelbal: symptomen, oorzaken & behandeling teelbalpijnPijn teelbal: symptomen, oorzaken & behandeling teelbalpijnPijn aan de teelbal kan voor een man erg hinderlijk zijn en een reden voor ongerustheid. Hoewel pijn aan de teelballen i…
Niet-ingedaalde zaadbal(len): soorten, diagnose, behandelingNiet-ingedaalde zaadbal(len): soorten, diagnose, behandelingJongetjes die op tijd worden geboren horen twee zaadballen in de balzak te hebben. De testikels worden gevormd in de bui…
Teelbaltorsie of torsio testis: symptomen, behandelingTeelbaltorsie of torsio testis: symptomen, behandelingBij teelbaltorsie, ook wel torsio testis genoemd, is er sprake van draaiing van de teelbal/zaadbal, waardoor de bloedvaa…
Testikeltorsie: Verdraaiing van teelbal met pijn en zwellingTestikeltorsie: Verdraaiing van teelbal met pijn en zwellingEen testikeltorsie is een aandoening waarbij de zaadstreng in het scrotum (de balzak) verdraait. Wanneer dit plaatsvindt…

Het Baader-Meinhof fenomeen, iets nieuws ineens overal zienHet Baader-Meinhof fenomeen, iets nieuws ineens overal zienHet Baader-Meinhof fenomeen is iets waar de meeste mensen onbewust ervaring mee hebben gehad, maar nooit een naam aan he…
Sudden deafness (plotsdoofheid), in één keer niet meer horenSudden deafness (plotsdoofheid), in één keer niet meer horenPlotsdoofheid is het in korte tijd snel doof worden, in 90 tot 85% van de gevallen wordt geen oorzaak gevonden. Geluidst…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/daizuoxin
 • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/154803-syndroom-van-henoch-schonlein-symptomen-en-behandeling.html
 • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/38832-teelbalkanker-symptomen-zaadbalkanker-tumoren-teelballen.html
 • http://symptomen-behandeling.nl/1/bijbalontsteking_symptomen_407713.html
 • http://symptomen-behandeling.nl/1/teelbalontsteking_symptomen_408183.html
 • https://urologie.slingeland.nl/kenniscentrum/Ziekte-Aandoening/balzak+en+zaadbal/scrotale+pijn/22/29/95
 • https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/preparaatteksten/d/duloxetine%20(verwijzing)%20(H2).asp
 • M.G. Sulman. Blauwe ballen: symptomen, oorzaak en behandeling. https://mens-en-gezondheid.nl/home/aandoeningen/blauwe-ballen-symptomen-oorzaak-en-behandeling/ (ingezien op 9-9-2022)
 • Afbeelding bron 1: BruceBlaus / Blausen.com, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Joshya/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: La Gorda/Shutterstock.com
Reactie

Dijkstra, 13-08-2016
Mijn zoon van 12 heeft de afgelopen dagen last van zijn ballen, wat kan dit zijn? Reactie infoteur, 15-08-2016
Het is verstandig de huisarts te raadplegen bij pijn of zwelling in de balzak, vooral als de pijn acuut opkomt. Er zijn een aantal aandoeningen waarbij de teelbal pijn kan doen en de huisarts kan uitzoeken wat er aan de hand, via het stellen van vragen en lichamelijk onderzoek.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 27-02-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.