Symptomen aandoeningen/pijn/klachten teelbal/zaadbal/scrotum

Symptomen aandoeningen/pijn/klachten teelbal/zaadbal/scrotum Symptomen teelbalaandoeningen, pijn aan teelbal, klachten teelbal/zaadbal/scrotum. De genitaliën van de man bevinden zich voor een groot gedeelte buiten de buikholte. De geslachtsorganen zijn: penis (piemel), teelballen (zaadballen, testes, testikels) en scrotum (balzak). Achter ieder teelbal bevindt zich een bijbal. Het scrotum bevindt zich achter de penis en voor de anus en beschermt en draagt de testes. We behandelen een aantal aandoeningen en afwijkingen van het scrotum, testes en bijballen. Ook bespreken we de respectieve symptomen (zoals een harde teelbal, een opgezette teelbal, een knobbeltje in de teelbal, pijn aan teelbal, teelbalpijn of steken in de teelbal, een zeurderige pijn in de teelbal of juiste een branderige pijn) en de oorzaken en behandeling. Je kunt klachten ervaren in je linker teelbal of je rechter teelbal of in beide ballen.

Teelbalaandoeningen


Cysten aan de bijbal

De bijbal is de buis waar de rijpe spermacellen (spermatozoa) tot de eerstvolgende zaadlozing (ejaculatie) worden bewaard. Een cyste is een ophoping van zaadhoudend vocht (spermatocèle) in de bijbal. Boven het veertigste levensjaar is de ontwikkeling van cysten in de bijbal heel normaal. Deze cysten blijven normaal gesproken vrij klein en behandeling is in dat geval niet nodig. Als ze te groot worden en voor ongemak zorgen, kunnen ze operatief verwijderd worden.

Epididymo-orchitis: ontsteking van de bijbal en teelbal

Oorzaken

Een ontsteking aan de bijbal en de teelbal heeft vaak een pijnlijke zwelling (vergroting van de teelbal c.q. vergrote teelbal) tot gevolg en kan gepaard gaan met koorts. Het wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een bacterie als gevolg van:
 • een seksueel overdraagbare aandoening (SOA);
 • een urinewegontsteking; of
 • ontsteking van de prostaatklier (prostatitis).

Het kan ook zijn dat de ontsteking veroorzaakt wordt door het bofvirus.

Symptomen

De symptomen die kunnen optreden zijn:
 • zwelling, roodheid en gevoeligheid (pijn/irritatie) van het scrotum aan de aangedane zijde;
 • afscheiding vanuit de plasbuis;
 • pijn of irritatie bij het plassen;
 • pijn of irritatie tijdens de geslachtsgemeenschap en/of zaadlozing;
 • in sommige gevallen hevige pijn met koorts en rillingen.

Behandeling

In veel gevallen zal een antibioticakuur afdoende zijn, behalve bij de bof. Als de persoon een SOA heeft, zal deze behandeld moeten worden. pijn en zwelling kunnen bestreden worden door pijnstillers te nemen, bedrust, ijspakkingen (ijskompres) en het scrotum hoger brengen met een speciaal verband, een zogeheten suspensoir.

Acute pijn in teelbal door teelbaltorsie

Wat is het?

Teelbaltorsie of torsio testis is het draaien van een teelbal rond zijn as, waardoor de zaadstreng gedraaid komt te zitten en bloedtoevoer van en naar de teelbal beknel, afgesnoerd raakt. Dit is een probleem die acuut verholpen moet worden aangezien de teelbal een tekort heeft in het bloedtoevoer.

Verschijnselen

De kenmerken en symptomen zijn:
 • plotselinge opkomende en toenemende pijn in het scrotum;
 • pijn in de liezen en in de onderbuik;
 • het scrotum is op de betreffende plaats rood en gevoelig, pijnlijk.

Soms is de pijn zo hevig, dat de persoon misselijk wordt en braakneigingen krijgt.

Wat te doen?

Het is van belang dat binnen 6 tot 8 uur na het ontstaan van de klachten behandeling plaatsvindt, anders raakt de teelbal onherstelbaar beschadigd. In dat geval moet de teelbal worden verwijderd. De behandeling bestaat uit het terugdraaien van de teelbal. Daarna kan het geïndiceerd zijn de bal te fixeren door ze met steekjes vast te zetten, teneinde herhaling te voorkomen.

Teelbalkanker / Bron: Joshya/Shutterstock.comTeelbalkanker / Bron: Joshya/Shutterstock.com

Kanker: teelbalkanker, testiscarcinoom, zaadbalkanker

Wat is teelbalkanker?

Bij teelbalkanker is er sprake van een kwaadaardige tumor in de teelbal. Het is een uiterst zeldzame ziekte die begint met een verharding in de teelbal: een harde knobbel, bobbel of bult ter grote van een erwt - die pijnlijk kan zijn wanneer men er op drukt. Deze aandoening is eenvoudig door zelfonderzoek in een vroegtijdig stadium te ontdekken, door beide teelballen met zachte druk te rollen tussen duim en wijsvinger. Een pijnloze verharding of een onderhuids knobbeltje kan op een beginnende tumor wijzen. Neem in dat geval contact op met de huisarts die de plek waar je het knobbeltje in de teelbal constateerde, nader kan onderzoeken.

Oorzaak en risicofactoren

Het is niet bekend wat de oorzaak van teelbalkanker is. Er zijn wel een aantal risicofactoren aan te wijzen, bijvoorbeeld of het in de familie voorkomt en of er sprake is van een niet ingedaalde teelbal. Tijdens de zwangerschap ontwikkelen de teelballen zich vlak bij de nieren in de buik. Vlak voor de geboorte zakken de ballen via het lieskanaal in de balzak, hetgeen indalen genoemd wordt. Daarnaast verhoogt cannabis het risico op teelbalkanker met factor twee. Marihuana heeft nog meer schadelijke effecten op het mannelijke voortplantingsstelsel, zoals een verlaging van het testosterongehalte, onvruchtbaarheid en impotentie.

Symptomen van teelbalkanker

De klachten en symptomen van teelbalkanker zijn:
 • een harde, pijnloze knobbel in de teelbal;
 • een doffe pijn c.q. een onbestemd gevoel in de onderbuik, achter of in het scrotum;
 • de teelbal verandert qua grootte en textuur;
 • heel soms een scherpe pijn in de aangedane zaadbal.

Radiotherapie (bestraling) / Bron: Adriaticfoto/Shutterstock.comRadiotherapie (bestraling) / Bron: Adriaticfoto/Shutterstock.com

Behandeling een teelbaltumor

De behandeling bestaat uit een operatieve verwijdering van de kanker indien er zich geen uitzaaiingen hebben voorgedaan. Daarbij wordt de teelbal verwijderd. Bij uitzaaiingen kan er overgegaan worden op bestraling (radiotherapie), chemotherapie (behandeling met celdelingremmende medicijnen) of lymfeklieroperatie indien de kanker naar de lymfeklieren in de buik zijn uitgezaaid.

Varicokèle: groepje spataderen of spataders in het scrotum (spataderkluwen)

Oorzaken van een varicokèle

Een varicokèle, spataderkluwen of zakaderbreuk kan ontstaan als een ader het bloed vanuit de balzak niet goed kan afvoeren; er is dan een knoop van verwijde aders in het scrotum. De oorzaak van de aandoening is vaak onduidelijk. De symptomen zijn:

Behandeling van een varicokèle

De varicokèle is vaak links gelokaliseerd. Een varicokèle die geen ernstige klachten geeft, hoeft niet behandeld te worden. De vruchtbaarheid van de man kan echter verminderen door de ophoping van bloed in de balzak. Behandeling kan in dat geval wel geïndiceerd zijn. De behandeling bestaat dan uit het afbinden van de ader of er wordt een spiraaltje in de ader gebracht zodat er geen bloed meer doorheen kan stromen.

Hydrokèle: abnormale ophoping van vocht in de vliezen om de zaadballen

Wat is een hydrokèle?

Bij een hydrokèle of waterzakbreuk is er een excessieve vochtophoping in het scrotum, rondom de zaadbal, in de dubbele membraam die rond de teelbal ligt. Het gevolg is dat er een zwelling ontstaat die hydrokèle wordt genoemd. Het opgehoopte vocht in het zakje kan besmet raken met bacteriën en een infectie veroorzaken.

Klachten

Dikwijls geeft een hydrokèle weinig klachten. Het dient zich meestal aan als een pijnloze zwelling in het scrotum en een wat zeurderig, soms branderig gevoel. Soms is er ook sprake van een uitstralende pijn. Koortsaanvallen en koude rillingen zijn veel voorkomende verschijnselen.

Behandeling van een hydrokèle

Bij hinder of pijn, kan een kleine ingreep verlichting bieden. De operatieve ingreep kan vaak in dagbehandeling of tijdens een korte opname, onder algehele narcose of via regionale anesthesie, waarbij een deel van het lichaam wordt verdoofd, verricht worden. De uroloog maakt een snede in de balzak, waarna de hydrokèle wordt verwijderd. Daarna wordt met oplosbare hechtingen de huidwond gesloten. De ingreep duurt circa 30 minuten.

Indien een operatie contra-geïndiceerd is, dan zal de behandeling bestaan uit het maken van een snee in het desbetreffende gebied, waarna het geïnfecteerde vocht wordt weggezogen en de hydrokèle verwijderd wordt. Bij een infectie zal een antibioticum worden voorgeschreven.

Angiokeratomen: rood-paarse verharde bultjes scrotum

Angiokeratomen zijn rood-paarse gezwelletjes, die uitgaan van de bloedvaatjes van meestal de scrotumhuid of de schacht van de penis. De bultjes zijn in feite kluwen van hele kleine bloedvaatjes. Het is niet bekend waardoor deze huidafwijkingen ontstaan. De huidlaesies variëren in grootte van een speldenknop tot enkele millimeters in doorsnede en verbleken niet onder druk. Ze zijn goedaardig en behandeling is in principe niet nodig, aangezien het volkomen onschuldige huidafwijkingen zijn.

Talgkliercyste op het scrotum

Een talgkliercyste is een onderhuids knobbeltje dat ontstaat wanneer een haarzakje verstopt raakt. Het is in feite een holte waarin zich dode huidcellen, talg en zweet ophoopt. Gewoonlijk verschijnt een talgkliercyste op behaarde delen van het lichaam, zoals hoofd, nek, oksels of op de rug en schouders. Bij mannen manifesteren ze zich ook vaak op de borst en op het scrotum, en soms kunnen ze ook op de penis voorkomen. Talgkliercysten op de balzak schijnen wit door en zien eruit als witte knobbeltjes.

Rode scrotum syndroom

Het rode scrotum syndroom (red scrotum syndrome, RSS) is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door aanhoudend scrotaal erytheem of scrotale roodheid dat gepaard gaat met jeuk en/of een branderig gevoel en hyperalgesie (verhoogde gevoeligheid voor pijn). Het gaat altijd om de voorste helft van het scrotum, en het kan zich uitstrekken tot het achterste deel, en zelfs tot aan de basis van de penis.

Testisatrofie of verschrompeling van de teelballen

Testisatrofie of testiculaire atrofie duidt op verschrompeling van de teelballen of testis. De teelballen zijn de twee mannelijke voortplantingsklieren die zich bevinden in het scrotum (balzak), net achter de penis. De teelballen maken spermacellen aan ten behoeve van de voortplanting en ze produceren het mannelijke hormoon testosteron. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor verschrompelde teelballen, waaronder ouder worden, een onderliggende aandoening of infecties. Symptomen van testisatrofie bestaan uit kleiner wordende teelballen (soms één teelbal(, pijn in de teelballen, onvruchtbaarheid, seksuele disfunctioneren en verminderd libido. De behandeling van testisatrofie of testiculaire atrofie is afhankelijk van de oorzaak.

Lees verder

© 2009 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Teelbaltorsie of torsio testis: symptomen, behandelingTeelbaltorsie of torsio testis: symptomen, behandelingBij teelbaltorsie, ook wel torsio testis genoemd, is er sprake van draaiing van de teelbal/zaadbal, waardoor de bloedvaa…
Niet ingedaalde teelbal (zaadbal): oorzaak, behandelingNiet ingedaalde teelbal (zaadbal): oorzaak, behandelingEen niet ingedaalde teelbal is een teelbal die is achtergebleven in het lieskanaal of in de buikholte. In de normale ont…
Teelbaltorsie – testikeltorsie; symptomen en behandelingTeelbaltorsie – testikeltorsie; symptomen en behandelingEen teelbaltorsie houdt in dat er een draaiing is opgetreden van de teelbal in het scrotum. Behalve dat dit erg pijnlijk…
Pijn teelbal: symptomen, oorzaken & behandeling teelbalpijnPijn teelbal: symptomen, oorzaken & behandeling teelbalpijnPijn aan de teelbal kan voor een man erg hinderlijk zijn en een reden voor ongerustheid. Hoewel pijn aan de teelballen i…

Penis: aandoeningen, (pijn + jeuk) klachten en afwijkingenPenis: aandoeningen, (pijn + jeuk) klachten en afwijkingenDe mannelijke genitaliën, bestaande uit de penis (piemel), teelballen (zaadballen, testes) en scrotum (balzak), bevinden…
Huidkanker: epidemiologische kenmerken en oorzakenHuidkanker: epidemiologische kenmerken en oorzakenHuidkanker is een van de minst gevaarlijke vormen van kanker, maar niettemin een ziekte die voorkomen moet worden. In te…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/RicardoImagen
 • Cannabis verdubbelt risico op teelbalkanker: http://www.e-gezondheid.be/cannabis-verdubbelt-risico-teelbalkanker/teelbalkanker-9-57-16493.htm (voor de laatste keer geraadpleegd op 15 juni 2009)
 • Dr. Jannes J.E. van Everdingen (hoofdredactie): Het medisch handboek; Kosmos-Z&K Uitgevers, Utrecht/Antwerpen, vijfde volledig herziene druk 2006.
 • Pcds.Red Scrotum syndrome. http://www.pcds.org.uk/clinical-guidance/red-scrotal-syndrome (ingezien op 21-5-2018)
 • Teelbalaandoeningen
 • Afbeelding bron 1: Joshya/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Adriaticfoto/Shutterstock.com
Reacties

Rene, 13-10-2018
Ik voel (bijna) geen re-teelbal meer.Kan die slinken met het verstrijken van de leeftijd (57jr)?
Mvg. Reactie infoteur, 15-10-2018
Testisatrofie of testiculaire atrofie duidt op verschrompeling van de teelballen of testis. Lees hier verder: https://goo.gl/kknZ24. Ik heb het nu ook opgenomen in dit artikel.

M., 15-09-2018
Ik heb al 7 jaar pijn aan mijn rechterbal. Ben meerdere keren naar de dokter en het ziekenhuis geweest (echo laten maken) maar niemand zegt iets te zien. Ik ben ten einde raad de minste aanraking doet zeer veel pijn en mijn libido is gewoon helemaal weg. Ook gevraagd aan de artsen of het verwijderen van de bal een optie is, ik kreeg als antwoord dat dit geen garantie zou geven dat de pijn weg zou gaan. Wat kan ik nog doen? Mvg, M Reactie infoteur, 19-09-2018
U kunt een second opinion aanvragen bij een andere uroloog in een ander ziekenhuis.

Tim, 20-08-2017
Hallo,
Sinds 5 weken is mijn rechter bal 2 keer zo groot als de linker ook de buisje naar mijn bal zijn 2 keer zo groot geworden en boven op mijn bal zit ook een soort vliesje het lijkt wel over er water in zit. wat moet ik hier aan doen? Reactie infoteur, 21-08-2017
Mogelijk is er sprake van een hydrocèle of waterzakbreuk. Dit is een ophoping van vocht in het scrotum, de balzak. Het is verstandig om een afspraak te maken met je huisarts. Dan kan ook bekeken of en wat er aan gedaan moet worden.

Erik, 15-02-2017
Hallo,
Sinds gistermorgen heb ik last van mijn linker bal. Het doet pijn als ik hem ergens tegen aanstoot (onderbroek bijvoorbeeld) of als ik hem zelf aanraak. Vooral de voor en achterkant doet pijn. Hij voelt en lijkt groter dan mijn rechter bal. Wat moet ik doen? Reactie infoteur, 15-02-2017
Pijn en zwelling kunnen onder meer wijzen op een teelbalontsteking. Het is verstandig om hiermee naar de huisarts te gaan.

Tony, 12-02-2017
Ik heb bij het masturberen mijn balzak afgebonden met een touwtje. Nu heb ik al een paar dagen pijn aan de linkerkant van de balzak. Het voelt daar ook een beetje dik/hard aan. Gaat dit vanzelf over of moet ik ermee naar de huisarts?
Dank alvast voor jullie advies.
Tony. Reactie infoteur, 13-02-2017
Door de teelballen met een touwtje af te binden, wordt de bloedtoevoer afgesneden. Als dat langer duurt, bestaat de kans dat de teelbal onherstelbaar beschadigd raakt. Het is raadzaam om direct de huisarts te bellen. Blijf hier niét mee doorlopen.

Mark, 16-11-2016
Hoi, is het normaal als de ene bal een stuk groter is dan de ander? Geen pijn. Ofzo… Gr mark Reactie infoteur, 02-01-2017
Het is normaal dat de ene teelbal lager hangt dan de andere teelbal. Hierdoor kan het lijken alsof de ene bal groter is dan de andere, maar dat is niet zo. Bij de meeste mannen hangt de linker bal lager dan de rechter bal.

Soms is de ene bal groter dan de andere bal. Als een grote varicocèle zich ontwikkelt in de balzak als je een tiener bent, kan het zo zijn dat de teelbal waar de varicocèle zich bevindt zich niet zo goed ontwikkelt als verwacht. De betreffende teelbal kan dan uiteindelijk kleiner zijn dan normaal.
Zwelling van het scrotum kan ook komen door een teelbalontsteking. Dit gaat vaak gepaard met andere klachten.
Er kan ook sprake zijn van een waterbreuk. Dit duidt op een zwelling van de balzak aan één of beide kanten door een ophoping van vocht in het scrotum. Het is een veel geziene klacht, die vooral voorkomt bij jonge kinderen en oudere mannen. Hoe dan ook, u kunt dit het beste laten beoordelen door de huisarts.

Yannick, 14-11-2016
Hoi,

Ik heb sinds een paar maand afwisselend last van een verharde/ grotere teelbal (meestal altijd s'morgens, s'avonds, na het douchen of bij lang rechtstaan) als ik zit/ lig gaan deze symptomen ook altijd weg, ik voel ook nergens knobbels of iets anders en heb ook geen last van andere symptomen wel heb ik aan de linkerkant last van een varicocele. kan een varicocele ook aanleiding geven tot een verharding/ grotere teelbal? of duidt een verharding/ grotere teelbal bijna altijd op teelbalkanker? Reactie infoteur, 02-01-2017
Een varicocèle kán groot en gemakkelijk te zien zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. U kunt dit het beste laten beoordelen door de huisarts.

Ger, 12-07-2016
Ik heb sinds 8 weken een verdikte bijbal, veel pijn aan de rechterkant en trekt door naar mijn lies en soms ook buik. Heb al 3 antibioticakuren gehad. En gister een echo. Ze zagen een kleine cyste maar verder niets bijzonders zei ze, terwijl ik een groot verschil zag tussen links en rechts. (De cyste zit overigens in mijn onderbuik - ik heb geen appendix meer) Ik ben 32 jaar. Kan geen gewone broeken aan momenteel en zit de helft van de dag met mijn boxer omlaag omdat het niet prettig zit. (Ik draag nu alleen joggingbroeken)
Mijn huisarts heeft niet eens de moeite genomen om bloedonderzoek te laten doen (wel urine). De pijn is alleen maar erger geworden ondertussen. Wat moet ik nu? Reactie infoteur, 12-07-2016
Bij aanhoudende en zelfs verergerende klachten, is het verstandig om terug te gaan naar de huisarts. Misschien is verwijzing naar een uroloog aangewezen. De urologie is het medische en chirurgische specialisme dat zich richt op de urinewegen van mannen en vrouwen en op het voortplantingssysteem van mannen.

Anoniem, 08-06-2016
Bij mij is vorige maand een kleine varicocele vastgesteld aan de linkerkant, is meestal pijnloos. Ook zat er wat vocht om beide ballen. Echter twee weken erna ook pijn en zwelling aan rechtertestikel daar waar e.e.a. naar de buik loopt, hier heb ik veel meer last van vooral bij lang staan, hoe kan dit? Reactie infoteur, 12-07-2016
Bij een varicocele zijn uitgezette aderen, zogeheten 'spataderen', ontstaan in het 'steeltje' waaraan de zaadbal is opgehangen. Een varicocèle wordt met name in staande houding, bij inspanning of bij hoesten gevoeld. Men neemt dan een soort 'worstvormige' zwelling, in het steeltje waaraan de bal is opgehangen, waar. Het kan zich dubbelzijdig voordoen, zowel links als rechts.

Jd, 23-05-2016
Exact 4 weken geleden vasectomie laten uitvoeren. Minder dan een uur later al op de been, geen last, ingreep was ook redelijk vlot verlopen (rechterkant moeilijker, 2x bijverdoven, meer het trekkend gevoel in onderbuik tijdens operatie) en ik wou graag thuis in de zetel zitten vooraleer de verdoving uitgewerkt was. De dag erop dikke rood-blauwe plek op rechterteelbal en ook was de balzakhuid droog en dikke rimpels. Telefoontje naar chirurg leerde me dat het waarschijnlijk een kleine bloeduitstorting was, gewoon rust in acht nemen. Daarna werd het beter. Nu, maandag na een weekendje renovatiewerken op zolder, zit ik terug met een pijnlijk rechterteelbal en opnieuw ziet de balzak er droog uit, inééngekrompen en dikke rimpels. Enig idee wat dit zou kunnen zijn? Reactie infoteur, 03-06-2016
Bij elke operatieve ingreep bestaat een kans op complicaties zoals bloeding of infectie, dus ook bij een vasectomie of sterilisatie van de man. Dit komt echter zelden voor. Het Rijnland Ziekenhuis schrijft hierover het volgende:

"In de meeste gevallen (zoals pijn in de lies of een kleine bloeding) hoeft u niets te doen. Deze complicaties gaan doorgaans vanzelf over en duren vaak maar enkele dagen."

Wanneer moet ik contact opnemen?
Mocht u last krijgen van één of meer van onderstaande complicaties, neemt u dan contact op met het ziekenhuis. Benader tijdens kantooruren de polikliniek en daarbuiten de spoedeisende hulp. Het gaat om deze complicaties:
- Koorts hoger dan 38,5 graden
- Flink gezwollen balzak
- Hevige pijn
- Blijvende bloeding van de wondjes"
(Bron: https://goo.gl/Y2lX61)

Ik adviseer u om contact op te nemen met het ziekenhuis waar u behandeld bent.

Br, 02-01-2016
Ik ben 15 jaar en heb enkele weken geleden ondervonden dat ik een klein, hard knobbeltje in mijn scrotum aan de linkerkant heb. Ik ervaar echter geen pijn of geen enkele symptomen, wat kan dit zijn?
MVG, BR Reactie infoteur, 02-01-2016
De meeste knobbeltjes in de teelballen zijn niet kwaadaardig. Wanneer een man veranderingen in zijn teelballen of scrotum ontdekt, zoals een knobbeltje, doet hij er verstandig aan zo snel mogelijk een afspraak te maken met zijn huisarts. Deze kan vaststellen of het knobbeltje het gevolg is van bijvoorbeeld een onschuldige cyste of iets anders. Een klein, hard knobbeltje, ter grootte van een erwt kan op teelbalkanker wijzen. Een kwaadaardig knobbeltje moet zo snel mogelijk behandeld worden. Hoewel de meeste zwellingen of knobbeltjes geen kanker betreffen, moet je er toch een arts naar laten kijken. Die kan dan onderzoeken wat er de oorzaak van is en maatregelen nemen. Kortom, meld alle veranderingen of knobbeltjes of zwellingen in de teelballen aan je dokter.

Eric, 29-08-2015
Wat ik voel is moeilijk te omschrijven, erect, geen probleem, in rust ook niets te bespeuren,
bij het voelen ( tasten) voel ik niets opmerkelijk van zwellingen of dergelijks, enkel na of tijdens het klaar komen, maar laat het ons beschrijven als de laatste ejaculatie. krijg ik een steek onder mijn teelbal. dit nu toch wel al enkel maanden, maar zoals gezegd geen last bij plassen of tijdens het stoeien, enkel bij de laatste lading, zal ik maar zeggen. en dat verpest wel waker eens het genot.

zou fijn zijn te horen dat het wel vaker gebeurd door… zodat ik weet wat ik kan doen. bedankt. Reactie infoteur, 03-09-2015
U kunt dit het beste laten beoordelen door uw huisarts (om een infectie etc. uit te sluiten). Deze stelt u een aantal vragen over uw klachten en zal lichamelijk onderzoek verrichten.

Rick, 15-06-2015
Sinds een aantal dagen heb ik last aan mijn linker bal, meestal als ik zit. Soms lijkt het alsof dit komt doordat mijn bal soort van onderaan mijn zak zit en als ik 'm dan soort van omhoog til voelt het weer wat minder. Ik voel ook geen knobbel, wel lijkt het alsof er een soort van ader zit…
Ik ben nu 16 en bijna 17 dus misschien dat het aan de puberteit ligt? Reactie infoteur, 16-06-2015
Alleen een arts kan een diagnose stellen. Ik kan alleen in algemene zin ingaan op uw reactie.

Een varicocèle is een spatader van de bloedvaten van de teelbal en betref een goedaardige aandoening die pas in de puberteit ontstaat en bij ongeveer 15% van de jongvolwassenen voorkomt. De meeste varicocèles gaan niet gepaard met klachten. Symptomen die kunnen optreden zijn een 'trekkend' gevoel of zeurderige pijn door de varicocèle. De aangedane kant van het scrotum kan wat lager hangen dan normaal. Deze zwelling zal verdwijnen wanneer de persoon op zijn rug ligt, doordat de aders zich dan legen. Lees hier verder: http://goo.gl/9Uog1O

Ik raad u aan om een afspraak te maken met uw huisarts, zodat deze kan bekijken wat er aan de hand is en eventueel maatregelen nemen (bijvoorbeeld in geval van een teelbalontsteking).

Jannes, 13-05-2015
Sinds een paar dagen zit er onderaan mijn linker teelbal een soort flubbertje van vet. Het is geen knobbel of iets dergelijks. Het is zacht en zit niet aan de bal vast. Enig idee wat het is? Reactie infoteur, 17-05-2015
Ik kan alleen in algemene zin antwoorden; alleen een (huis)arts mag een diagnose stellen. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts. Onderstaande informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies.

Sommige mannen hebben angiokeratomen op hun scrotum. Dit zijn rood-paarse gezwelletjes, die uitgaan van de bloedvaatjes van meestal de scrotumhuid. De donkerrode of paarse huidlaesies variëren in grootte van een speldenknop tot enkele millimeters in doorsnede en verbleken niet onder druk. Lees hier verder: http://goo.gl/7FpxZQ

Voorts kan een epidermis cyste op het scrotum voorkomen, waar ik ook een artikel over heb geschreven: http://goo.gl/RSaOZc Een epidermis cyste staat ook wel bekend als atheroomcyste of talgkliercyste. Omdat talg niet het belangrijkste bestanddeel van deze cyste is, is de naam atheroomcyste of talgkliercyste in feite een verkeerde benaming. Het belangrijkste component van de inhoud van de cyste is keratine en daarnaast kan er talg in zitten, alsook pus en bacteriën. Epidermale cysten kunnen heel groot worden, en de inhoud ervan is breiig, kaasachtig, en heeft een onwelriekende geur. Hier zie je een foto van meerdere van deze cysten op het scrotum: http://goo.gl/IvNNtR

Hamid, 22-08-2014
Ik heb al 2 dagen last van mijn rechterbal en het doet alleen pijn als ik loop of als ik opsta. verder heb ik zelf eraan gevoeld en ik voel dat bij de linkerbal de bijbal kleiner is dan bij de rechter, wat kan ik doen? Reactie infoteur, 11-11-2014
Dit kunt u het beste door de huisarts laten onderzoeken. Dit om bijvoorbeeld een bijbalontsteking uit te sluiten. Naast zwelling, kunnen roodheid en gevoeligheid of pijn optreden.

Cor, 26-02-2013
Ik heb al een poos last van mijn linkerbal, steken en een dof/zwaar gevoel zeg maar. Er is eigenlijk weinig te voelen, ik voel geen knobbeltje o.i.d. Wel voelde ik een soort zwelling van de aders en ben ook bij de uroloog geweest voor de pijn omdat ik hier toch wel constant last van heb. Hij heeft er een echo van laten maken en die wees een varicocele uit. Maar ik lees overal dat deze weinig tot geen klachten geven en ik heb wel degelijk veel last en pijn. Hij heeft gezegd dat het verstandigst is hier niks aan te laten doen helaas.Ook last van een zere rug waarvoor ik nu bij de fysio loop en kortademigheid wat waarschijnlijk ook door mijn rug veroorzaakt wordt. Stel dat ik wel teelbalkanker zou hebben, zou dat toch gezien moeten zijn op de echo? Of is dit niet via echo vast te stellen? Ben er soms wel is bang voor omdat de symptomen die ik hier voor lees opzich wel aanwezig zijn, maar er dus varicocele uitkwam. Reactie infoteur, 14-03-2013
Ik kan in het algemeen een antwoord geven. Uw persoonlijke medische situatie kan alleen uw huisarts of behandelend arts beoordelen.

Een varicocele kan als gevolg van de uitgezette bloedvaten worden gevoeld als een zwaar, oncomfortabel, soms pijnlijk gevoel aan de zaadbal. De zichtbare kluwen van bloedvaten wordt vaak beschreven als een 'potje vol met pieren'. Een varicocele kan af en toe ook aanleiding geven tot een scherpe pijn of steek, vooral na het sporten of een andere zware fysieke activiteit. Een varicocele kan ook leiden tot een oncomfortabel gevoel nadat je voor langere tijd hebt gezeten of gestaan. De pijn of ongemak die veroorzaakt door een varicocele, gaat meestal weg als je gaat liggen.

De meest varicocele zijn aantoonbaar bij lichamelijk onderzoek. Verder kan echografie van de bloedvaten in de zaadbal laten zien of een varicocele aanwezig is.

Over zaadbalkanker. Er zijn een aantal onderzoeken om vast te stellen of iemand zaadbalkanker heeft:
- lichamelijk onderzoek
- echografie van de zaadbal
- bloedonderzoek
- weefselonderzoek

Uw uroloog heeft u zowel lichamelijk onderzocht als een echo laten maken. Als u daar nog vragen over heeft, kunt u het beste contact met hem opnemen.

M. de Paauw, 09-01-2013
Een vraag: is het mogelijk dat na verwijderen spataderen in het scrotum toch jaren later weer klachten ontstaan? Zijn er dan weer eventueel nieuwe spataderen aanwezig? Gr. M. de Paauw Reactie infoteur, 10-01-2013
Een varicokèle komt soms terug. Raadpleeg in dat geval uw huisarts.

Marinus, 12-07-2012
Hallo, ik had een vraag. sinds vanmiddag heb ik last van mijn linker balzak.
het doet alleen pijn als ik eraan zit.
er zit voor de rest ook helemaal geen bobbeltje ofzo.
ik heb er al een keer last van gehad maar dat is al zeker meer dan een half jaar geleden. en meestal trekt het na een paar uur weer weg.
wat moet ik hiermee? Reactie infoteur, 13-07-2012
Ik adviseer u om uw vraag aan de huisarts voor te leggen.

Vollaert Stephan, 26-05-2012
Ik heb mij 10 jaar geleden laten steriliseren, dit is niet zo goed verlopen, met pijnlijke gevolgen. van toe af, heb ik steeds problemen. steeds pijnen in de teelballen. knobbels voelen, en pijn ter hoogte van het schaambeen. via osteopathie kan mijn de druk van het schaambeen weg nemen, voor enkele dagen. Ik veronderstel dat men als man niets steeds de teelballen voelt. ik kan ook geen gewoon onderbroeken dragen,
5 jaar geleden ben ik dan ook geconfronteerd met een chronisch prostaat aandoening. is er een verband na een sterilisatie dat er een bepaalde druk of ongemakken kunnen voordoen. Reactie infoteur, 29-05-2012
De meeste mannen die een vasectomie hebben ondergaan ervaren geen problemen, maar een kleine groep mannen houden chronische pijn aan de teelballen of bijballen. Deze pijn kan direct optreden na de operatie en is meestal het gevolg van een sperma-granuloom (hierbij vormen zaadcellen die uit de zaadleider lekken een knobbeltje) of een infectie en in de meeste gevallen lost het vanzelf of na de juiste medische behandeling op. Af en toe kan zich chronische pijn ontwikkelen na de vasectomie, hetgeen verergert door lichamelijke activiteit, geslachtsgemeenschap of een zaadlozing. Daarbij is de bijbal vaak gevoelig en gezwollen. Dit noemt men 'post-vasectomie pijn (PVP)' of 'post vasectomy pain syndrome'.

Soms is een verdikking te voelen op de plaats waar de sterilisatie is uitgevoerd als gevolg van littekenweefsel op de plaats waar het stukje van de zaadleider is verwijderd. Deze verdikking is gevoelig doordat de zenuw die langs de zaadleider naar de zaadbal loopt wordt geprikkeld door het littekenweefsel. Dit noemt men een 'neuroom'.

Er kan ook sprake zijn van neuropathische pijn (zenuwpijn). Deze pijn kenmerkt zich door een scherpe, brandende en/of intense pijn, terwijl Post-vasectomie pijn daarentegen meer omschreven wordt als een doffe pijn of pijn met tussenpozen in de testikel. Vooral de pijn die gevoeld wordt tijdens een orgasme of na de seks bij een patiënt met PVP is typisch. Kijk hier voor meer informatie over de behandeling van deze klachten: http://goo.gl/p46ps

Ad, 04-01-2012
Lopen er in/door de teelbal ook aders of leiders? Ik heb soms het idee dat ik iets voel, niet een knobbel of een harde erwt zegmaar. Maar een soort van sliertje wat wel eens een ader, leider o.i.d. kan zijn kan dit kloppen of lopen deze niet door de teelbal? Reactie infoteur, 06-01-2012
In de balzak lopen aders (bloedvaten). Bij ongeveer 1 op de 7 mannen ontwikkelt zich een varicocèle. Dit is een verzameling van verwijde aders in de balzak. De getroffen aders zitten in de zaadstreng. Een varicokèle of zakaderbreuk doet zich vaak voor tussen iemands 15e en 25e levensjaar. In ongeveer de helft van de gevallen is de varicocèle gelokaliseerd aan de linkerkant. Meestal is het pijnloos en veroorzaakt het geen symptomen. Een klein aantal mannen heeft - vooral aan het eind van de dag - last van een 'trekkend' of zeurderig gevoel door de varicocèle. Bespreek uw klacht met de huisarts.

Niek, 03-01-2012
Ik had een uur of 2 geleden hele erge steken in mn onderbuik en pijn aan mijn rechter teelbal, ik heb vanalles gelezen over Torsio testis en verdraaiing van de zaadstreng.

De pijn is alleen nu veel minder en het doet ook geen pijn als ik de bal 'optil'. Het is alleen nog een beetje gevoelig. moet ik hiermee naar de dokter of gewoon even afwachten of het morgen weer beter is? Reactie infoteur, 06-01-2012
Het is het beste om uw klachten met uw huisarts te bespreken.

Henk, 29-11-2011
Ben naar dokter geweest en moet bloedprikken, urine inleveren en echo maken van blaas en nieren (in mijn geval nier, heb er maar 1 ben zo geboren) waarschijnlijk ontsteking aan prostaat! Mar kan ik hierdoor dan ook de pijn (zeurderig) aan mijn teelbal door hebben? Dit staat volgens mij toch niet in verband met elkaar? Want met deze klacht ben ik naa de dokter gegaan maar hij zei wss is het een ontseking ergens aan omdat dat uit mijn urine was gebleken. Reactie infoteur, 05-12-2011
Mogelijke symptomen van een prostaatontsteking worden hier besproken: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/34288-prostaatontsteking-of-prostatitis-symptomen-behandeling.html. Hier wordt teelbal- en bijbalontsteking besproken: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/41259-bijbalontsteking-teelbalontsteking-symptomen-behandeling.html.

Ab, 26-11-2011
Onderwerp: Vergrote Zaadbal/Teelbal (geen tumoren) --Cyste in de zaadbal- operatief verwijderd-een week later 80cc vocht afgenomen i.v.m.vocht ophoping, na 1 a 2 dagen-zaadbal weer vergroot(Vermoedelijk vocht),welke oorzaken liggen eraan ten grondslag en wat kan eraan worden gedaan, zodat herhalingen kunnen worden voorkomen. Reactie infoteur, 28-11-2011
Als gevolg van een bijbalontsteking, kan er een cyste, een met vocht gevulde holte, in de bijbal ontstaan. Wanneer ze groot worden, kunnen ze voor ongemak zorgen. In dat geval kunnen ze worden verwijderd. Allerlei bacteriën kunnen een rol spelen bij dergelijke ontstekingen. Een bijbalontsteking kan door een urineweginfectie worden veroorzaakt waarbij een bacterie vanuit de urinewegen via de zaadleider in de bijbal terechtkomt. Een bijbalontsteking kan ook het gevolg van een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Hier kunt u er meer over lezen: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/41259-bijbalontsteking-teelbalontsteking-symptomen-behandeling.html.

Henk, 23-11-2011
Ik heb sinds een poosje (maandje) last van mijn linker teel bal, eigenlijk voelde ik het pas na de sex en ik ben wel gewoon klaargekomen. het is een heel licht zeurende pijn en niet altijd word er verder ok niet misselijk bij ofzo. Als ik sta of in bad/douche ben geweest en ik voel lijkt het ook net alsof ik onder in mijn zak iets voel als gekronkelde wormen. Het zullen wel gewoon aders/leiders zijn die daar lopen maar maakt me toch beetje zorgen, enig idee wat dit kan zijn? de bal is verder ook niet van formaat of vorm veranderd en ik voel ook nergens een knobbeltje, alleen dus de gekronkelde leidingen die opgehoopt zijn lijkt het. Reactie infoteur, 23-11-2011
Zoals u het beschrijft lijkt het op een varicokèle (zie artikel), zonder al te veel bijkomende klachten. Deze opmerking is echter geen vervanging van een professioneel medisch advies. Ik raad u aan dit te laten onderzoeken door uw huisarts.

Gerda, 16-11-2011
Hallo heb een vraag. mijn vriend heefd een probleem, hij voelt geen bobbelltje maar heefd last van bloed bij zn afschijding/vocht, en zeurdirige pijn in de liezen en onderbuik. en zijn bal gaat steeds hoog staan en vaak gezwollen volgens hem. maar hij durfd nog niet naar de huisarts, hij wou het eerst via internet kijken naar de symtomen, hij is bijna 36, wat kan hij hier verder aan doen, ik dacht eerst zelf aan nierstenen of blaasondsteking, Reactie infoteur, 17-11-2011
Mogelijk (dus niet gezegd dat het zo is) is er sprake van een bijbalontsteking en/of teelbalontsteking, welke over het algemeen aan één zijde ontstaat. Een teelbalontsteking kenmerkt zich vooral door veel pijn bij onder meer het plassen, een zaadlozing en inspanning. Ook kan de teelbal opzwellen en er rood uit gaan zien. Ook kan deze pijn doen. De pijn bevindt zich meestal niet alleen in de teelbal maar ook in de omgeving, zoals de lies, onderbuik, tot zelfs in de dijen. In het sperma kan zich bloed bevinden en de persoon kan last hebben van afscheiding uit de plasbuis. Koorts en rillingen kunnen ook voorkomen.

Het is van belang dat uw vriend zo snel mogelijk naar de huisarts gaat, zodat vastgesteld kan worden wat hij heeft en wat er aan gedaan moet worden. Mannen hebben vaak de neiging om een bezoek aan de huisarts uit te stellen, onder het mom van 'het gaat vanzelf wel over'. Het is echter verstandig de gang naar de huisarts te maken.

Stefandv, 19-10-2011
Ik heb sinds net opeens hele erge pijn in me linkerbal ik voelde eraan tijdens de douche en voelde een best grote bobbeltje, 0,5cm, het doet nog steeds pijn en beetje pijn in me onderbuik wat moet ik doen?!
ps: ben 17 jaar. Reactie infoteur, 20-10-2011
Een afspraak met de huisarts maken, zodat hij/zij het kan beoordelen.

Anoniem, 22-09-2011
Ik heb net onder de huid van mijn balzak een hard bultje. Denk zelf dat het een talgophoping is of zoiets dergelijks. Het zit er echter al enige maanden. Moet ik hiermee naar de dokter? Reactie infoteur, 22-09-2011
De meeste knobbeltjes in de teelballen zijn gelukkig niet kwaadaardig. Als een man veranderingen in zijn teelballen of scrotum ontdekt, zoals een knobbeltje, doet hij er verstandig aan zo snel mogelijk zijn huisarts te bezoeken. Dit om iets kwaadaardigs uit te sluiten.

Anoniem, 17-09-2011
Ik heb sinds enige dagen gemerkt dat er aan de linker-zijkant van mijn balzak, boven de zaadballen een knobbel zit, ter grootte van een erwt. Dit zit niet vast aan de zaadballen maar is wel onderhuids. Het doet verder geen pijn, maar wat kan de oorzaak hiervan zijn en moet ik hier ook mee naar de huisarts? Reactie infoteur, 18-09-2011
De meeste knobbeltjes in de teelballen zijn niet kwaadaardig. Wanneer een man veranderingen in zijn teelballen of scrotum ontdekt, zoals een knobbeltje, doet hij er verstandig aan zo snel mogelijk zijn huisarts in te lichten. De huisarts kan vaststellen of het knobbeltje het gevolg is van een hernia, een cyste, spataders rond de testikel, een infectie of teelbalkanker. Een kwaadaardig knobbeltje moet zo snel mogelijk behandeld worden.

Annoniem, 04-09-2011
Sinds enige tijd heb ik last van mijn benen (een zeurderig gevoel), met name bij het slapen. Heb er nu extra aandacht aan gegeven en kwam tot de conmclussie dat het wel eens door een teelbal veroorzaakt kan worden. De linker voelt n.l. heel anders als de rechter en voel ik tevens een verhard bolletje (erwt?). Ook valt het me op dat ik geen erektie krijg terwijl dit anders nogal snel gaat bij mij. Mijn geb. datum is 07-05-1947. Heeft u enig idee wat het kan zijn en wat voor weg ik moet bewandelen om tot een oplossing c.q. behandeling van mijn probleem te komen. Mijn plan is om maandag dus morgen een afspraak met de huisarts te maken. Reactie infoteur, 04-09-2011
Wanneer een man een zwelling of verharding waarneemt in de testikel, dan doet hij er verstandig aan contact op te nemen met zijn huisarts. Dat is stap 1. Uw huisarts stelt een (voorlopige) diagnose en verwijst u eventueel door voor nader onderzoek en behandeling.

Tim, 28-08-2011
Hoi, ik ben 19 en heb sinds een paar weken gemerkt dat mijn rechter testikel wat opgezwollen is, het doet heel soms pijn(eens in de vier dagen ofzo) en de testikel wordt aanzienlijk groter(minimaal 2x zo groot als de linker) wanneer ik een erectie heb.
Een paar maanden geleden(3 ofzo) voelde ik een klein knobbeltje aan de rechterzijde van de testikel, deze verdween en heb er verder niks meer van gemerkt totdat de zwelling me opviel. Ik ga komende week naar de huisarts, maar heeft iemand hier een idee waar ik vanuit moet gaan? Bedankt, Tim. Reactie infoteur, 29-08-2011
Een ontsteking aan de bijbal en de teelbal heeft vaak een (pijnlijke) zwelling van de teelbal. Een hydrokèle of waterzakbreuk doet zich in veel gevallen voor als een pijnloze zwelling in het scrotum. Zie: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/41815-hydrokele-of-waterzakbreuk-pijn-of-zwelling-in-de-teelbal.html

Anoniem, 06-07-2011
Sinds 2 dagen heb ik last van mijn rechter teelbal. Dit betreft veelal steken van pijn, afgelopen nacht zo hevig dat ik er wakker van werd. Verder heb ik een raar gevoel rechts onderin mijn buik en ben ik erg misselijk. Dit is soms zo erg dat ik braakneigingen heb.
Enig idee wat dit zou kunnen zijn? Reactie infoteur, 06-07-2011
Dat is moeilijk zo te zeggen. Het is belangrijk dat u contact opneemt met uw huisarts voor nader onderzoek. Wacht hier niet mee door te denken dat het vanzelf wel overgaat. Mannen hebben daar een handje van.

Nick, 09-06-2011
Een jaar geleden heeft het clb ontdekt dat ik een spatader heb mij mijn linker teelbal. Een paar dagen geleden kreeg ik ineens veel last van deze spataders en doen ze veel pijn als ik loop en fiets of zelfs nog maar aanraak. ze lijken ook dikker dan anders. Zou dit ontstoken kunnen zijn of zo? Ik heb een afspraak gemaakt met de huisarts maar dit duurt nog een week. Reactie infoteur, 09-06-2011
Een varicokèle is een aandoening waarbij zich in de aderen van de zaadbal spataders ontwikkelen. Deze aandoening hoeft geen symptomen te veroorzaken. In sommige gevallen kunnen varicokèles wel aanleiding geven tot pijn en een ‘vol' gevoel. Wanneer de man staat, voelt een varicokèle aan als een 'zak met wormen'.

Anoniem, 05-06-2011
Hallo ik heb al sinds tijde een probleem,

onder mijn zaadbal vlakbij de zaadleider voel ik een raar balletje en ik vraag mij echt al tijden af wat dit nou kan zijn. ik heb verder geen problemen bij het plassen wel af en toe¨pijn in de lies. Reactie infoteur, 06-06-2011
Uit de literatuur blijkt dat de meeste knobbeltjes in de teelballen niet kwaadaardig zijn. Het is evenwel belangrijk dat u zo snel mogelijk uw huisarts ernaar laat kijken. Mocht er wel sprake zijn van een kwaadaardig knobbeltje, dan moet deze in een zo vroeg mogelijk stadium worden behandeld. De huisarts kan vaak meteen vaststellen of het knobbeltje het gevolg is van een andere oorzaak, zoals een cyste, spataders rond de testikel of een infectie.

Emma, 17-01-2011
Mijn man heeft na zelfonderzoek gevoeld dat een van zijn zaadballen behoorlijk vergroot is en dat het week aanvoelt, bovenaan een rafelig randje. Hij vindt het niet nodig om hiervoor naar de huisarts te gaan, zijn mening is dat dit wel over gaat (vast een onstekingkje). Ik maak me ernstig zorgen. Wat kan ik doen? Reactie infoteur, 17-01-2011
Heel veel mannen denken dat bepaalde lichamelijke klachten vanzelf wel weer overgaan. Een bezoek aan de huisarts wordt dan zolang mogelijk uitgesteld. Dit kan echter leiden tot een verergering van de klachten.

Ik raad aan om wel langs de huisarts te gaan voor nader onderzoek en een beoordeling van de zwelling. De (huis)arts kan op basis van zijn/haar deskundigheid een diagnose stellen en bepalen wat er verder moet gebeuren. Ook als er sprake is van een zwelling waar niet direct iets aan gedaan hoeft te worden, is het aan de (huis)arts om dat te beoordelen en om andere aandoeningen uit te sluiten die wel een behandeling nodig hebben.

Neem anders eerst telefonisch contact op met de praktijk en leg de situatie voor.

Obol, 14-10-2010
Enige weken geleden ben ik aan een liesbreuk geopereerd (kijkoperatie) Na de operatie voelde ik een knobbel in mijn lies waar de breuk was geweest. Een echo bracht geen duidelijkheid, evenmin een scan. Het is volgens de dokter geen cyste. Hij vroeg of ik er last van had. Dit is niet het geval. Dan moest ik er maar mee leren leven.
Ik heb het gevoel dat de beweegbare bobbel, ongeveer 2 cm. langwerpig, aan de zaadstreng vastzit.
Kunt u dit geheim op lossen?
Bvb dank Reactie infoteur, 16-10-2010
Een talgkliercyste (http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/59215-talgkliercyste-knobbelknobbeltje-oksel-rug-schouder-nek.html) of littekenweefsel. Ik heb anders zo gauw geen verklaring.

Piet, 28-07-2010
Ik voel sinds een week tussen de zadbal en de zaadleider een pijnlijke plek, het lijkt wel of er een ophoping is of dat de zaadlijder in de knoop zit, het voelt zacht, weet iemand wat dit kan zijn? Ik ben 34 jaar. Reactie infoteur, 29-07-2010
Hallo Piet,

Niet mee door blijven lopen, maar een afspraak maken met de huisarts zodat hij/zij kan beoordelen wat er hand is.

Mvg, Martin

Kristian, 26-06-2010
Hallo ik ben 14 jaar en ik heb sinds een week last van mijn rechter testikel. Bij aanraking doet het zeer. Ook als ik loop doet het zeer. Wat kan ik doen? Reactie infoteur, 27-06-2010
Hallo Kristian,

Ik raad u aan contact op te nemen met de huisarts, zodat hij of zij kan uitzoeken wat er aan de hand is. Blijf hier niet mee doorlopen, schroom niet en maak een afspraak bij de huisarts.

Mvg, Martin

Mark, 07-03-2010
Aan welke kant zit de bijbal? Reactie infoteur, 09-03-2010
Hallo Mark,

Dat is heel goed zien op de afbeelding op deze website:

http://www.urolog.nl/urolog/php/patients.php?doc=testikel&lng=nl

Mvg, Tartuffel

D., 20-10-2009
Het is nooit aangetoond dat de behandelng van een varicokele leidt tot een verhoogde vruchtbaarheid. Bron: Obstetrie en Gynaecologie, prof.dr. M.J. Heineman, blz. 658 Reactie infoteur, 21-10-2009
Hallo D.,

Hierbij een citaat uit een review:

"Varicoceles are the most frequent physical finding in infertile men; indeed, they may be responsible for nearly one-third of cases of male infertility. Varicocele management, however, has always been a controversial issue because very few randomized, controlled studies have been performed to examine varicocelectomy as an infertility treatment.
Significant evidence suggests that varicoceles have a harmful effect on the testis and that varicocelectomy can not only prevent progressive decline in testicular function but also reverse the damage. However, the degree to which varicocele repair improves pregnancy rates and the success of assisted reproductive technology remains controversial."

Bron: Cocuzza M, Cocuzza MA, Bragais FMP, Agarwal A. The role of varicocele repair in the new era of assisted reproductive technology. Clinics. 2008;63:395-404.

mvg, Tartuffel

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 21-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.